Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 de març del 2014

3 i 4 de març: pluja i primera tramuntanada de l'hivern

Nuvolades vistes el passat dilluns al migdia. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2.


El passat dilluns 3 de març, vàrem tenir un dia dividit en dues meitats caracteritzades per un matí plujós i una tarda dominada per l'astre rei.
El pas d'una pertorbació a primeres hores, ens deixà algunes tongades de pluges que a Palamós donaren els primers litres del mes de març, amb un total de 8,2 mm al sector de la Fosca i uns 4,2 mm al centre del nucli antic. Un altre dels paràmetres meteorològics que notà el pas de la borrasca, va ser la pressió en superfície, la qual devallà fins als 996hPa a la nostre vila.
Com veureu al següent recull de dades, les pluges afectaren a tota la comarca en menor o major mesura.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dilluns, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Sant Feliu de Guíxols 10,0 mm., Calonge 9,2 mm., Castell d'Aro 8,2 mm., les Olives 5,5 mm., Palafrugell 5,0 mm., Verges 3,0 mm., Torroella de Montgrí 3,0 mm., la Tallada d'Empordà 2,8 mm., la Bisbal d'Empordà 2,7 mm., Monells 2,3 mm.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà assolides el passat dilluns, aquestes van ser entre 1 i 3 graus més baixes que el dia anterior, destacant com a màxima més alta els 14,7ºC de la Bisbal d'Empordà.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una forta remuntada, i ja no es donaren gelades degut als núvols i al vent, amb els 3,7ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades el passat dilluns 3 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,7ºC (4,6ºC)., la Tallada d'Empordà 13,7ºC (6,8ºC)., Monells 13,4ºC (3,7ºC)., Torroella de Montgrí 13,5ºC (6,2ºC)., Castell d'Aro 12,6ºC (5,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 3 de març del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,0ºC, mínima 6,2ºC. Estat del cel cobert 8/8 Cu fins a mig matí, amb pluja., clarianes a migdia amb Cu 6/8, roina i virgues., tarda amb sol i 3/8 Sc i Cu. Vent del NNO fins a primeres hores del dia, a 20 km/h de mitjana., vent del SO a les hores centrals, a 15 km/h de mitjana., vent en calma al vespre. Ratxa màxima de vent 58 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 2,46 metres a les 14:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1000hPa, mínima 996hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 63%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvol de vent vist ahir dimarts a la tarda des de Calonge.


Per finalitzar el resum, cal mencionar que ahir dimarts 4 de març, es va produir la situació de nord més important de tot l'hivern. Després d'un hivern marcat per la circulació zonal que ens ha portat vent de garbí gairebé cada dia, per fi es va poder gaudir de la presència del vent de tramuntana durant tota una jornada.
Aquest flux del nord es va produir gràcies a la formació d'una borrasca cap a Itàlia i a l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca, tal com podeu observar al mapa inferior.


Mapa sinòptic amb precipitació d'ahir dimarts al matí. S'observen les isòbares molt juntes al golf de Lleó, situació típica de tramuntanada.


El vent de tramuntana, de component NNO, a Palamós va bufar a uns 25/30 km/h de mitjana a les hores centrals, però amb marcades fluctuacions d'intensitat. La ratxa màxima va arribar als 70 km/h a l'estació ubicada a la Fosca i als 64 km/h a l'estació del nucli antic.

Ratxes màximes de vent del nord d'ahir dimarts 4 de març a l'Empordà:

Portbou 139 km/h., Castelló d'Empúries 109 km/h., Sant Pere Pescador 88 km/h., Figueres 84 km/h., Bellcaire d'Empordà 82 km/h., la Jonquera 77 km/h., Calonge 76 km/h., Palafrugell 72 km/h.

En un altre ordre de coses, amb l'arribada de l'ocàs, la presència de grans clarianes i l'atmosfera nítida degut al vent sec del nord, van facilitar que es veiés molt clarament un fil de lluna molt bonic, concretament, es podia observar només un 9 % de superfície il·luminada en fase creixent.


Lluna visible en un 9 % ahir dimarts a la tarda.


D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà van pujar clarament respecte el dia anterior, amb els 16,9ºC de Castell d'Aro com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes també van baixar notablement, amb els 0,7ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dimarts 4 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,9ºC (4,0ºC)., la Bisbal d'Empordà 15,7ºC (0,9ºC)., Monells 15,5ºC (0,7ºC)., la Tallada d'Empordà 14,8ºC (2,8ºC)., Torroella de Montgrí 14,3ºC (3,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 4 de març del 2014 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 7,2ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb 4/8 de bon matí Sc i Cu., migdia i tarda 2/8 Ac i Cc lenticulars., ocàs amb Cu i Ac 3/8. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i maregassa mar endins (onatge sig. de 3,98 metres a les 17:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1007hPa, mínima 999hPa. Humitat relativa màxima 73%, mínima 31%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)