Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 31 de març del 2014

Diumenge 30 de març: maregassa i pluja de fang

Onades arribant a saltar a sobre el passeig Josep Mundet de Sant Antoni de Calonge, a causa del fort temporal d'ahir diumenge. Autora: Cristina Rodríguez Lladó.


Tal com es preveia, ahir diumenge 30 de març, el protagonista del panorama meteoròlogic va ser la mar.
El temporal de llevant, generat per la presència d'una baixa secundària sobre les Balears i un anticicló situat a l'est d'Europa orientat en direcció nord-oest-sud-est, aixecà una intensa mar de llevant amb maregassa generalitzada.
Segons la boia instal·lada davant del cap de Begur, a les 12:00h l'onatge significant arribava als tres metres d'alçada., arran de costa la situació era similar.
Com sol succeir tot sovint, el temporal de llevant va tornar a afectar negativament el passeig Josep Mundet de Sant Antoni de Calonge, el qual quedà cobert de sorra i còdols de mar en alguns trams.

Un altre dels trets característics de la jornada va ser l'anunciada pluja de fang, la qual caigué entre la matinada i primeres hores del dia, amb un total de 1,8 mm recollits a Palamós. Així doncs, el primer que vam observar molts de nosaltres quan ens vàrem llevar, va ser un panorama de patis i objectes empastifats per una fina capa de pols sahariana, tal com podeu observar a la imatge inferior, on es veu una rajola amb fang acumulat.


Rajola exposada a la intempèrie amb fang acumulat ahir al matí.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà assolides ahir diumenge, aquestes van ser lleugerament més baixes que el dia abans, sobretot a l'interior, destacant com a màxima més alta els 15,3ºC de la Bisbal d'Empordà.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una forta pujada, on, en alguns casos, els valors foren entre 4 i 6 graus més elevats que els assolits durant el dissabte, amb els 11,4ºC de la Bisbal d'Empordà com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir diumenge 30 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,3ºC (11,4ºC)., la Tallada d'Empordà 15,3ºC (12,0ºC)., Torroella de Montgrí 15,2ºC (12,8ºC)., Monells 14,6ºC (11,5ºC)., Castell d'Aro 13,8ºC (12,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 30 de març del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,2ºC, mínima 13,0ºC. Estat del cel cobert 8/8 St, Sc i Ns, amb pluja de fang a primerres hores i de matinada., roines la resta de jornada. Vent del ENE, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h E. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 86%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)