Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 24 de març del 2014

Un diumenge amb molta variabilitat

Cel amenaçador a les dues de la tarda d'ahir diumenge.


Tal com es preveia, ahir diumenge 23 de març, el dia fou típicament primaveral.
La inestabilitat que proporcionava l'important embossament d'aire fred que hi havia en altura, va portar-nos una jornada molt variable, on en poques hores o en pocs minuts, el temps canviava radicalment.

De bon matí, el dia començà ennuvolat 6/8 Sc i Cu, però amb el pas de les hores quedà un matí dominat pel sol i alguns núvols baixos 3/8 Sc i Cu. Aquest ambient assolellat va ajudar a fer crèixer algunes nuvolades a primeres hores de la tarda, les quals descarregaren un petit ruixat amb calamarsa a Palamós i en poblacions properes.
En total, a la nostre vila es recolliren 1,6 mm al nucli antic de Palamós i 1,2 mm a la Fosca.
Després d'aquests ruixats, s'obriren noves clarianes fins a deixar una tarda assolellada, però amb alguns cúmuls decoratius 4/8 Cu que es veien molt més desenvolupats mirant cap a l'interior, amb algunes encluses., malgrat tot, a la resta del Baix Empordà les precipitacions recollides també foren molt minces.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà ahir diumenge, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 4,9 mm., la Tallada d'Empordà 1,8 mm., Verges 1,8 mm., Castell d'Aro 1,1 mm., Calonge 1,1 mm., Torroella de Montgrí 0,9 mm.


Enclusa i nuvolades mirant cap al nord ahir a la tarda. Imatge captada des del Pla de sa Nau.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà assolides ahir diumenge, aquestes van ser 5 graus més baixes que el dia anterior cap a l'interior, i uns 2 graus més baixes cap a la costa, destacant com a màxima més alta els 14,7ºC de la Bisbal d'Empordà.
Les mínimes, per la seva banda, també van experimentar una clara devallada, amb els 2,3ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir diumenge 23 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,7ºC (4,0ºC)., Monells 14,6ºC (2,3ºC)., la Tallada d'Empordà 13,9ºC (4,1ºC)., Torroella de Montgrí 13,9ºC (4,9ºC)., Castell d'Aro 12,9ºC (5,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 23 de març del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,9ºC, mínima 7,2ºC. Vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., vent del NNO fins a les 4 de la matinada, a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 55 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,88 metres a les 15:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de llamps d'ahir diumenge. S'observa aparat elèctric a sobre el mar.