Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 20 de març del 2014

Avui comença la primavera astronòmica



Si la primavera meteorològica ja fa dies que es troba entre nosaltres, avui dijous tindrem l'entrada oficial de la primavera astronòmica.
Així doncs, s'ha de destacar que aquesta estació florida i molt dinàmica, meteorològicament parlant, comença avui dijous a les 17h 57m hora catalana. L'estació durarà 92 dies i 18 hores, i acabarà el 21 de juny amb l'entrada de l'estiu.

Com sempre, cal recordar que l'inici de les estacions es produeix quan la Terra es troba en unes posicions concretes al llarg de la seva órbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, aquesta posició coincideix quan el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celest durant el seu moviment aparent cap al nord. Avui, quan aquest fet tingui lloc, la duració del dia i de la nit serà gairebé igual i es produirà l'equinocci de primavera.

D'altre banda, aquesta és l'època de l' any on el dia s'allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol cada jornada surt una mica abans que el dia anterior i a la tarda es pon una mica més tard. Com a conseqüència d'això, el Sol està per sobre de l'horitzó tres minuts més cada dia, resultant una veritable benedicció per a la majoria dels mortals.

Al llarg d'aquesta primavera tindrem dos eclipsis, un de Lluna i un de Sol. El dia 15 d'abril es produirà un eclipsi total de Lluna que serà visible a Austràlia, oceà Pacífic i Amèrica, arribarà al seu màxim a les 9h 46m, hora oficial catalana. Aquest eclipsi serà visible a la península Ibèrica i a les illes Balears com a eclipsi penombral. Dues setmanes més tard, el 29 d'abril, s'espera un eclipsi anular de Sol que serà visible a Oceania, l'oceà Pacífic sud i l'Antàrtida, però no serà visible a les nostra zona.

En un altre ordre de coses, la primera lluna plena de la primavera es produirà el 15 d'abril (el diumenge següent, 20 d'abril, serà Diumenge de Pasqua). Aquesta primavera ens donarà dues llunes plenes més, el 14 de maig i el 13 de juny.

Visibilitat dels planetes.

Mart, molt brillant, passarà de veure's tota la nit al principi de la primavera, a ser visible només al vespre a partir de mitjans d'abril. Saturn passarà de ser visible a l'alba, al principi de la primavera, a veure's durant tota la nit, i acabarà l'estació primaveral siguent visible només al vespre., també cal dir que la inclinació dels seus anells serà bastant favorable per ser vistos, a més, el dia 10 de maig es produirà la seva màxima aproximació anual a la Terra, aconseguint el seu disc un diàmetre de 18,9 ". D'altra banda, durant tota la primavera Júpiter es veurà al vespre i Venus es veurà al matí.

Pluges de meteors.

Si no es disposa de cap telescopi, es poden observar les pluges de meteors que es produeixen ocasionalment. La pluja més important de la primavera sol ser la de les Eta Acuàrides, el màxim es dóna al voltant del 5 de maig.

Constel·lacions.

Pel que fa a les constel·lacions, al voltant de l'estrella Polar es veuran l'Óssa Menor, el Drac, Cefeu i el Lleó.

Canvi d'hora

El canvi d'hora es produeix, com és habitual, quan s'inicia l'últim diumenge de març. Així doncs, a les 2 de la matinada del diumenge 30 de març caldrà avançar el rellotge fins a les 3, provocant que aquest dia tingui una hora menys.