Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 25 de març del 2014

Dades del dilluns, "El cafè de la Marina" i previsió de tramuntana negre

Matí assolellat a la platja de Castell, amb cel enterenyinat per Cirrus ahir dilluns. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 i al programa 2324 (minut 01:04:54).


Ahir dilluns 24 de març, la setmana començà amb un ambient fresc i assolellat que acompanyava l'arriba de nombroses franges de núvols alts dels gèneres Cirrus i Cirrostratus.
Desprès de la inestabilitat dominical, la tranquil·litat d'ahir al matí ens deixà una bona ocasió per captar el meravellós paisatge costaner que ens envolta, a més, la gran transparència de les aigües marines embolcallava aquests indrets privilegiats, tal com podem observar al recull d'imatges que apareixen al post.

Entrant en detalls, cal matisar que de bon matí ens vàrem llevar amb 3/8 de Ci i Cc., al llarg del matí anaren entrant noves franges de Ci i Cs 6/8 que enterenyinaren el cel, a tot això, s'hi afegiren alguns Sc i St 2/8 a migdia.
Tot i l'ambient assolellat del matí, a la tarda el sol es va veure molt apagat, degut a l'aparició d'una capa extensa d'As 7/8. També cal destacar que a la nit s'escapà alguna roina i plugim inapreciables.

D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser molt similars al dia anterior, amb els 15,5ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una marcada devallada que deixà febles gelades a l'interior, degut a l'entrada d'aire fred de la pertorbació del cap de setmana, la manca de vent i el cel asserenat., en aquest cas, destaquen els -1,7ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dilluns 24 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,5ºC (-0,7ºC)., Monells 14,5ºC (-1,7ºC)., la Tallada d'Empordà 14,3ºC (0,3ºC)., Torroella de Montgrí 14,0ºC (0,3ºC)., Castell d'Aro 13,2ºC (0,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 24 de març del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,2ºC, mínima 4,6ºC. Pluja ip de nit. Vent de component NNO de matinada i al vespre/nit, a 5/10 km/h de mitjana., vent del SO i SE a les hores centrals, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa, lleugera mar de fons del NE i forta maror mar endins (onatge sig. d'1,88 metres a les 10:00h davant el cap de Begur)., també s'observava el fenomen de les minves. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull d'imatges d'ahir al matí, amb aigües cristal·lines, sol i núvols alts










Castell, plató de pel·lícula


D'altre banda, ahir dilluns va començar el rodatge del telefilm "El cafè de la Marina" a la idíl·lica platja de Castell.
El rodatge del telefilm encara ha ambientat més l'estampa marinera d'aquest indret ancorat en el temps.
La pel·lícula és una coproducció de Televisió de Catalunya, dirigida per Sílvia Munt i basada en l'obra teatral de Josep Maria de Segarra. La filmació durarà unes tres setmanes i estarà centrada especialment a les antigues barraques de la platja de Castell, les quals han estat adequades i caracteritzades per a l'ocasió.
En aquestes construccions, en els anys cinquanta del segle passat, hi va haver l'estudi del pintor Josep Maria Sert.

L'obra estarà dirigida per Sílvia Munt i hi participarà un repartiment d'actors i actrius on hi destaquen Marina Salas, Pablo Derqui, Miquel Gelabert o Pep Cruz, entre altres.
Segons Ràdio Palamós, per al rodatge que es fa a Palamós, el Museu de la Pesca ha aportat material divers, com ara estris de pesca i dues embarcacions. A més, la productora del film també ha captat figurants entre la població de Palamós. 'El cafè de la Marina' està produïda per Oberon Cinematogràfica, Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola. De moment, encara no té data d'estrena.

Imatges dels preparatius pel rodatge del telefilm










Tramuntana negre

Aquestes imatges plàcides deixaran pas a una forta inestabilització atmosfèrica durant les pròximes hores.
L'arribada d'una borrasca procedent del nord, ha de portar-nos un ambient ventós i plujós que començarà en les properes hores, el qual s'intensificarà durant la propera nit i fins dimecres al matí.
Es preveu que la proximitat de la borrasca produeixi una situació de tramuntana negre, caracteritzada per la presència de pluja acompanyada per vent moderat del nord, amb alguna ratxa forta que podrà superar els 50 km/h al llarg de la propera matinada.
Les precipitacions podrien deixar-nos entre 10/15 litres a la nostre zona.

Com és normal amb aquestes situacions, l'estat de la mar es veurà molt alterat, sobretot lluny de la protecció costanera, on hi podran haver àrees de maregassa a partir de la pròxima nit. Arran de costa hi haurà maror i forta maror a poca distància.


Mapa sinòptic i de precipitació previst per dimecres a les set del matí. S'observa una borrasca a prop nostre que generarà tramuntana negre.