Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 22 de març del 2014

Previsió pel cap de setmana: més fred i ruixats

Mapa de temperatura a 500hPa previst per diumenge. S'observa un important embossament d'aire fred de -33ºC a 5400 metres d'altura que ens abraça de ple.


Avui dissabte, a Palamós es preveu que l'ambient relativament agradable dels darrers dies vagi a la baixa. El pas d'una pertorbació deixarà oberta les portes a una inestabilització molt acusada de l'atmosfera i a una devallada progressiva dels termòmetres.
Al llarg d'aquest matí, veurem com la nuvolositat s'anirà fent més gruixuda. Els núvols cobriran el cel i podran començar a descarregar ruixats a la nostre comarca, sobretot a partir de migdia i durant la resta de jornada. No es descarta algun focus tempestuós i acompanyat amb calamarsa, degut a l'entrada d'aire fred en diferents nivells troposfèrics i al marcat gradient tèrmic que hi haurà amb la superfície.
Segons les estimacions dels models actuals, a Palamós poden recollir-se una desena de litres.

La temperatura màxima pot ser un parell de graus més baixa que la del divendres i la mínima pot donar-se al final del dia.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud-oest, a 10/12 nusos de mitjana fins a migdia. A partir de migdia i fins a primeres hores de la tarda, hi haurà vent fluix de direcció variable. Amb el pas de les hores entrarà vent de gregal o provences a 20 nusos de mitjana. Al vespre i a la nit s'espera vent del nord fred a 20/24 nusos de mitjana.

A mar tindrem maror arran de costa, amb mar de fons del sud, fins a la tarda., mar endins hi haurà una situació semblant. A la tarda s'espera de maror a forta maror arran de costa i forta maror mar endins. A la nit hi haurà maror arran de costa, forta maror a poca distància i maregassa mar endins.


Mapa de temperatura a 850hPa d'ahir divendres. S'observen isotermes de 8ºC a sobre nostre.


Compareu el mapa anterior amb el mapa de temperatura a 850hPa previst per aquest diumenge. S'observen isotermes de -2ºC a sobre nostre, uns 10ºC més baixes que les del divendres passat.


Aquest diumenge a Palamós, ens llevarem amb més fred que els darrers dies, núvols abundants i algun plugim o ruixat. Al llarg del matí es pot mantenir la nuvolositat, tot i l'obertura de petites clarianes a migdia.
A la tarda, la marcada inestabilitat pot fer crèixer grans nuvolades que ens deixin algun ruixat o tempesta amb calamarsa inclosa.
Aquesta inestabilitat podrà veure's afavorida per la presència de molt aire fred en altura i una zona de convergència de vents, amb aport d'humitat.

Les temperatures experimentaran una marcada devallada, amb valors hivernals. La màxima podrà rondar els 13 o 14ºC a la nostre vila, i la mínima pot baixar fins als 4 o 5ºC.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluixet amb component variable, o restarà en calma, durant la matinada i el matí del diumenge. A la tarda s'espera una situació similar, però al nord del cap de Begur pot bufar mestral a 24 nusos de mitjana. A l'extrem nord de l'Alt Empordà alguna ratxa de mestral pot arribar als 100 km/h. A la nit es reforçarà la mestralada fins als 30/32 nusos de mitjana al nord del cap de Begur.,  també s'esperen ratxes de 100 km/h al nord de l'Alt Empordà.
A la nostre zona el vent pot bufar fluixet de component nord, amb estones de calma.

A mar tindrem marejol arran de costa i forta maror mar endins, durant la matinada i el matí de diumenge. Al llarg de la tarda i especialment al vespre, tindrem marejol arran de costa, forta maror a poca distància i maregassa mar endins.


Mapa de pressió en superfície previst per avui dissabte a les 19:00h. Observem la formació d'una petita baixa a la costa catalana.