Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 14 d’abril del 2015

13 d'abril: cel serè, orenetes vulgars (Hirundo rustica) i màximes de 24ºC

Sortida de sol amb amb cel asserenat, mar plana i els bous anant als " caladeros " ahir dilluns. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


El potent anticicló que tenim al damunt, ahir dilluns 13 d'abril va mantenir l'estabilitat atmosfèrica amb pressions que s'enfilaren fins als 1031hPa a la nostre vila. Com en dies anteriors, això va acabar provocant que el nivell del mar es trobés una mica més baix del que seria habitual.
L'altre conseqüència de l'anticicló fou l'absència absoluta de nuvolositat, malgrat tot, mar endins s'observaren alguns bancs de núvols baixos Stratus.
Com sol succeir a la primavera, aquests núvols baixos es formen quan arriben les primeres masses d'aire càlid i es troben amb l'aire fresc i humit del mar., si el vent és fluix i de component marítima, els estrats poden arribar a la línia costanera en forma de boires.

Així mateix, s'ha de fer esment que en les properes dues jornades encara es mantindrà l'anticicló ferm a sobre nostre, no obstant, els mapes ens indiquen que s'anirà debilitant de forma clara entre el dijous i el dilluns vinent.
Hi han possibilitats que per fi pugui ploure entre el diumenge a darreres hores i el dilluns, moment en el qual arribaria una pertorbació amb vent de llevant. Com que encara falten molts dies i la pertorbació prevista pot experimentar moviments erràtics, haurem de veure què diuen els mapes del temps en properes actualitzacions, ja que tot podria acabar en un no-res.


Orenetes vulgars (Hirundo rustica) vistes ahir dilluns al matí al centre de Palamós.


L'ambient primaveral que hi va haver ahir dilluns, va fer pujar els termòmetres fins als 24ºC a l'interior del Baix Empordà, tot i això, de nit encara es manté una fred quasi hivernal, la qual es perllonga durant les primeres hores del dia.

Aquests contrastos de temperatura no són obstacle perquè, com cada any, ens visitin les orenetes vulgars.
A la foto superior, captada ahir al matí al centre Palamós, veiem dos exemplars d'aquests ocells migratoris.

Les orenetes vulgars (Hirundo rustica) ja van començar a veure's a finals de març a la nostre zona., a Catalunya arriben els primers exemplars cap al març, però el gruix de la població sol arribar a l'abril o el maig, i retorna cap a l'Àfrica al setembre.
Fan nius de fang arrodonits i més oberts que els de l'oreneta cuablanca, i els situen en llocs arrecerats, sovint en construccions, sota els ràfecs, en porxos o sota els balcons. Per això se la troba més sovint prop dels pobles i de les cases que en ambients naturals, però ha anat esdevenint més rara a les ciutats grans, entre altres raons perquè els hi és difícil trobar-hi fang per fer el niu.
Convé recordar que es tracta d'una espècie d'ocell molt beneficiosa per a nosaltres, ja que s'alimenta d'insectes que poden ser perjudicials per a les activitats humanes.

D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dilluns 13 d'abril al Baix Empordà, van pujar entre 2 i 4 graus comparades amb les del dia abans cap a l'interior, no obstant, a Palamós només va ser unes poques dècimes més elevada. En aquest sentit, els 24,4ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 16,6ºC de Palamós.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser calcades a les dia anterior, amb els 1,5ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 8,9ºC de Sant Feliu de Guíxols com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 13 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 24,1ºC (1,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,9ºC (3,4ºC)., La Tallada d'Empordà 22,5ºC (3,7ºC)., Torroella de Montgrí 22,4ºC (3,5ºC)., Castell d'Aro 19,1ºC (4,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 13 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 16,6ºC, mínima 8,2ºC. Estat del cel serè, amb bancs de núvols baixos mar endins. Vent del NO a 2 km/h de mitjana o vent en calma, fins les 09:00h., a partir de llavors vent del ESE i NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1031hPa, mínima 1028hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més de la sortida de sol d'ahir dilluns