Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 3 d’abril del 2015

2 d'abril: Dijous Sant assolellat, però possibles ruixats per dissabte

Temps assolellat amb núvols alts ahir dijous al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel Calonge.


Finalment, després d'un dimecres dominat pels núvols, el Dijous Sant es va presentar assolellat des del principi a la fi, tot i la presència d'abundants núvols cirrus que enterenyinaren el cel.
Aquest temps esplèndid va ser ideal per a gaudir d'una bona passejada a l'aire lliure i per esplaiar-nos amb els colors primaverals que omplen el paisatge.

Tal com seria d'esperar, en aquesta època de l'any l'atmosfera és molt canviant i dies com els d'ahir poden deixar pas a una atmosfera molt més inestable, amb possibilitats de pluges. Un exemple d'aquesta situació el trobarem demà dissabte, tot i que avui divendres ja s'observarà un augment dels núvols.
Degut al pas d'un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -25ºC a 500hPa, l'existència d'una capa d'humitat del 90% Rh entre els 600 i els 3000 metres i una àrea de convergència de vents, està previst que aquest proper dissabte puguin crèixer grans nuvolades que descarreguin ruixats a qualsevol punt del Baix Empordà. En algun cas les pluges poden ser en forma de tempesta i descarregar amb moments de forta intensitat.

A Palamós podria caure algun ruixat entre el dissabte al matí i fins la matinada del diumenge, amb acumulacions que poden arribar als 5 o 10 mm.
Amb aquest panorama esperem un ambient més fresc i ennuvolat que deixarà unes màximes més baixes que dies enrera, a més, la temperatura mínima podria registrar-se a darreres hores del dia.
Malgrat que el vent no serà gaire destacable, durant el matí dominical entrarà tramuntana a uns 25 km/h de mitjana, amb algun cop d'entre 50/60 km/h. Està previst que la tramuntana pugui augmentar d'intensitat entre la nit del diumenge i el matí del dilluns, ja que podrà bufar a uns 30/35 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, assolint alguna ratxa de 70/80 km/h. Com és normal, al nord de l'Alt Empordà, en llocs elevats, la tramuntana pot tenir ratxes que poden superar els 100/120 km/h.


Mapa de pluja acumulada entre el dissabte i primera hora del diumenge.


Mapa d'isotermes a 500hPa previstes per dissabte al migdia. Es veu clarament el pas d'un embossament d'aire fred.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades ahir dijous al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van baixar 4 graus de mitjana cap a la costa, comparades amb les del dia abans, però a l'interior no van tenir grans canvis.
Els valors van oscil·lar entre els 19,7ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 14,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, només van baixar 1 grau cap a la costa o restaren iguals a les del dia anterior, però cap a l'interior la baixada fou més remarcable, amb entre dos i cinc graus menys.
Els 4,2ºC de Monells, es quedaren com a mínima més freda, i els 11,1ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dijous 2 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,1ºC (5,4ºC)., Monells 19,1ºC (4,2ºC)., La Tallada d'Empordà 18,0ºC (5,9ºC)., Torroella de Montgrí 17,6ºC (5,2ºC)., Castell d'Aro 15,3ºC (8,1ºC).  

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 2 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,4ºC, mínima 11,1ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb franges de núvols alts tot el dia, amb entre 4/8 i 6/8 Ci., al vespre també es van veure núvols Ac lenticulars mirant cap a l'horitzó nord i nord-oest. Vent del N i O fins les 08:00h, a 2/5 km/h de mitjana., entre les 08:00h i les 14:00h,  vent del E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h i fins al vespre vent del S i SSE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 23 km/h S. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 2,1 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,17 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)