Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 20 d’abril del 2015

18 i 19 d'abril: els principals actors primaverals entren en escena

Cirrus al damunt del " skyline " de Palamós el passat dissabte al migdia.


El cap de setmana que acabem d'acomiadar ha tingut gairebé tots els ingredients típics de la primavera, amb sol, boira d'advecció i tempestes.

Entrant en detalls, cal mencionar que el passat dissabte 18 d'abril, tal com podeu observar a la bonica foto que obre aquest post, el dia va ser assolellat, però amb uns celatges molt fotogènics degut al pas de nombroses franges de núvols alts, els quals, denotaven l'arribada d'una pertorbació per l'endemà diumenge.
L'altre paràmetre que feia estar amatents a la possibilitat d'un canvi de temps, va ser l'aparició d'un vent de garbí que es va anar intensificant amb el pas de les hores.
Concretament, fins a les 11:00h tan sols havia bufat vent de component NO, a 2 km/h de mitjana, amb moltes estones de calma., no obstant, a partir d'aleshores va entrar vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana.
Aquest vent de garbí o llebeig va augmentar encara més d'intensitat a partir de les 17:00h, arribant als 20 km/h de mitjana i assolint una ratxa màxima de 40 km/h.
La garbinada va ser molt destacada fins a darreres hores del dia., com és habitual, tot i que de bon matí només hi havia mar arrissada, amb mar de fons del S, amb l'entrada de la garbinada el mar es va alterar notablement, deixant-nos maror (ones d'1 metre d'altura). Mar endins hi havia marejol a primeres hores i maror a la tarda (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,6 metres a les 18:00h).

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dissabte al Baix Empordà, aquestes van tenir comportaments diferents segons l'indret. En algunes localitats de l'interior van pujar 2 graus més que el dia abans, com per exemple a Monells, i en d'altres van baixar algunes dècimes, sobretot a prop de la costa, com és el cas de Palamós.
Els 24,3ºC de Monells foren la màxima més elevada, per contra, els 17,6ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser gairebé calcades a les del dia anterior, amb els 5,8ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 13,6ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 18 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 24,3ºC (5,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,9ºC (7,1ºC)., La Tallada d'Empordà 23,4ºC (8,1ºC)., Torroella de Montgrí 21,0ºC (7,0ºC)., Castell d'Aro 19,1ºC (8,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 18 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 17,8ºC, mínima 11,4ºC. Cel enterenyinat per núvols alts Ci i Cs 6/8, al matí i al migdia., a la tarda arribada d'altostrats 5/8 o 6/8 i 1/8 Sc i St, deixant resol. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Iridiscència vista en altocúmuls ahir diumenge a la tarda des de Vall-llobrega, amb temps assolellat.


Per finalitzar el resum, tal com es preveia, ahir diumenge 19 d'abril, per fi van arribar les primeres pluges una mica destacables del present mes d'abril.
A Palamós no ens va fer falta cap despertador per llevar-nos, ja que vàrem tenir la desfilada de dues tempestes força sorolloses, la primera de les quals passà cap a les set del matí i la segona tres hores després, amb l'activitat elèctrica més important concentrada cap al sud de la nostre posició i sobre el mar.
En total, a la vila palamosina van caure 9,2 mm a La Fosca i 7,0 mm al centre del nucli antic, el quals van anar molt bé per regar els camps i els boscos, a més de fer una bona neteja de la pols i el pol·len que embrutaven els espais exteriors.

L'altre factor destacat de la jornada va tenir lloc de matinada, ja que abans de l'arribada del front de tempestes, el vent fluixet de component marítima va fer entrar cap a terra un banc de boira d'advecció, reduïnt notablement la visibilitat, tal com s'observa a la imatge inferior captada a les tres de la matinada.
Sens dubte, es tractà d'una situació molt curiosa, ja que la boira d'advecció sol anar lligada a situacions de calma anticiclònica, amb la qual cosa no solen precedir l'arribada de cap tempesta.


Boira d'advecció de la matinada del diumenge, un fet rar tenint en compte que al seu darrera entrava un front de tempestes. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant la matinada i el matí del diumenge, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Castell d'Aro 21,3 mm., Sant Feliu de Guíxols 21,0 mm., Bellcaire d'Empordà 19,6 mm., La Tallada d'Empordà 16,9 mm., Monells 15,3 mm., Verges 12,8 mm., Calonge 11,5 mm., La Bisbal d'Empordà 10,6 mm., Calonge-Mas Pallí 10,0 mm., Les Olives 9,0 mm., Torroella de Montgrí 7,8 mm., Palafrugell 7,6 mm.


Mapa de llamps d'ahir diumenge. Veiem com al matí hi havia una tempesta al sud de Palamós i a sobre el mar.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir diumenge 19 d'abril al Baix Empordà, van descendir entre 4 i 5 graus cap a l'interior, comparades amb les registrades el dissabte, però a la costa no experimentaren grans canvis. En aquest sentit, els 18,8ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 16,3ºC de Palafrugell.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser entre 1 i 2 graus més altes que les del dia anterior, amb els 8,2ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 12,8ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 19 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 18,6ºC (8,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,6ºC (9,8ºC)., Castell d'Aro 18,2ºC (9,5ºC)., La Tallada d'Empordà 18,1ºC (9,6ºC)., Torroella de Montgrí 17,2ºC (9,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 19 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 17,2ºC, mínima 12,7ºC. Cel cobert a primeres hores amb 8/8 Cb, pluja., al llarg del matí obertura de clarianes amb 4/8 Cu i Sc., migdia/primeres hores de la tarda amb sol i tan sols 3/8 Cu i Sc, i 3/8 Ac amb iridiscències., vespre cel ennuvolat amb 8/8 Cu i Sc. Vent del SSO fins les 03:00h, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del N a 15 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del NO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h SSO (de matinada). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,6 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,29 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 63%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel amenaçador vist ahir diumenge al vespre: Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).