Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 5 d’abril del 2015

3 i 4 d'abril: el sol deixa pas als núvols

El cel ennuvolat que hi havia ahir dissabte a la tarda des del port pesquer.


Finalment, el Dissabte Sant va estar marcat per la presència de núvols baixos, els quals ens deixaren un cel amenaçador durant bona part de la jornada. Malgrat l'aspecte del cel, la pluja va brillar per la seva absència, tal com anunciava el gir que feren els mapes del temps durant el dia anterior.
La causa d'aquesta manca de pluja, l'hem d'anar a buscar en el fet que l'embossament d'aire fred en altura va traspassar la nostre demarcació durant la matinada/primeres hores del dia, amb la qual cosa, la manca d'irradiació solar que té lloc en aquella franja horària va fer que el gradient tèrmic fos molt poc acusat. Això va fer que els cúmuls no poguessin tenir prou creixement vertical i no descarregaren ruixats.
Tot i aquesta manca de precipitacions a la nostre zona, a Portbou encara es va poder escapar un ruixat durant la matinada que deixà la xifra anecdòtica de 1,5 mm.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades ahir dissabte 4 d'abril al Baix Empordà, van ser un grau més baixes de mitjana cap a l'interior, però a la costa restaren sense canvis., no obstant, a Palamós la màxima va ser dos graus més elevada que la del dia anterior.
Aquestes oscil·laren entre els 19,4ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 16,3ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van pujar entre 3 i 6 graus respecte el dia abans, degut al cel ennuvolat. Els 8,1ºC de Castell d'Aro van ser la mínima més freda, i els 11,4ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades ahir dissabte 4 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,4ºC (9,4ºC)., La Tallada d'Empordà 19,0ºC (10,1ºC)., Torroella de Montgrí 18,7ºC (9,8ºC)., Monells 18,3ºC (9,1ºC)., Castell d'Aro 17,0ºC (8,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 4 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 17,7ºC, mínima 11,1ºC. Estat del cel dominat pels núvols baixos., a primeres hores del dia 7/8 Cu, Sc i St., matí/migdia grans clarianes amb 5/8 Cu i Sc., tarda ennuvolada amb 6/8 o 8/8 Cu i Sc. Vent del N i NO fins les 10:00h, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol al matí i un xic de maror a la tarda (ones de 0,5 metres)., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,76 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel amenaçador vist ahir dissabte a la tarda des del port pesquer.


Temps assolellat al " passeig del Colesterol " el passat divendres 3 d'abril, amb gent passejant i núvols alts. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.


Per acabar el resum del temps que hem tingut durant les dues darreres jornades, només resta mencionar que el Divendres Sant, a diferència d'ahir dissabte, el dia ens va obsequiar amb un sol aclaparador que feu les delícies als nombrosos visitants que omplen la vila palamosina i altres poblacions de la comarca en aquestes dates.
Fent companyia a l'astre rei, també s'aprecià un tel blanquinós format per núvols alts. Concretament, hi hagueren entre 5/8 i 7/8 Ci, Cs i esteles d'avions al llarg de tota la jornada, a més d'algun Ac decoratiu 3/8 o 4/8.
Tal com sol succeir en ocasions, la proliferació de núvols alts va donar peu a que es formés algun fenomen òptic, com per exemple un tímid parheli al final de la tarda.

Si ens fixem en les màximes registrades el passat divendres al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van pujar entre 1 i 2 graus de mitjana, comparades amb les del dia anterior, no obstant, a Palamós només pujà algunes dècimes més.
Els valors van oscil·lar entre els 20,7ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 15,7ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar entre 1 i 3 graus de mitjana respecte el dia precedent, amb els 2,3ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 10,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat divendres 3 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 20,2ºC (3,9ºC)., Monells 19,8ºC (2,3ºC)., La Tallada d'Empordà 19,7ºC (4,4ºC)., Torroella de Montgrí 18,5ºC (4,5ºC)., Castell d'Aro 17,3ºC (5,0ºC).  

Altres dades meteorològiques del passat divendres 3 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,7ºC, mínima 8,5ºC. Vent en calma o vent de direcció variable a 2 km/h de mitjana, durant la matinada., matí amb vent del E, a 5/10 km/h de mitjana., entre les 12:00h i les 21:00h vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana., de les 22:00h en endavant vent del O, SO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o estones de calma. Ratxa màxima 29 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,99 metres a les 06:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols alts i esteles d'avions el passat divendres al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).