Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 18 d’abril del 2015

17 d'abril: núvols decoratius a l'espera de pluja

Nuvolositat variable vista ahir divendres al migdia, amb temps assolellat. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Tal com us vaig avançar en un anterior article, durant les darreres jornades s'ha pogut comprobar com l'anticicló ha mostrat símptomes de feblesa, de fet, ahir divendres 17 d'abril els baròmetres ja van devallar fins als 1014hPa a Palamós.
Un altre dels indicadors que la situació atmosfèrica està canviant, va ser el pas fugisser de diferents gèneres nuvolosos al llarg de tot el dia, però amb un clar domini de l'ambient assolellat.
A primera hora del dia van aparèixer 3/8 Ac i 2/3 Sc., a aquests núvols baixos i mitjans s'hi va afegir el pas d'una àmplia franja de núvols alts formats per Ci i Cs durant el matí/migdia, amb entre 4/8 o 5/8 i halo solar. Ràpidament, aquests núvols alts van desaparèixer, deixant un cel gairebé serè, amb tan sols 2/8 Ac i 1/8 Sc.
No obstant, el moviment nuvolós no havia acabat, ja que a darreres hores de la tarda van arribar abundants núvols baixos, amb 5/8 o 6/8 Sc i Cu, juntament amb 3/8 Ac., fins i tot, cap al nord del Baix Empordà es van arribar a escapar quatre gotes al vespre.

El canvi de temps que ens indicaven els núvols que van formar-se ahir divendres, a Palamós ens arribarà de forma clara al llarg de demà diumenge. Degut al pas d'un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -24ºC a 500hPa a sobre la nostre vertical, es preveu que el diumenge es mantingui molt inestable.
Ja des de bon matí els núvols podran crèixer amb força i deixaran precipitacions en forma de plugims o petits ruixats a partir del matí/migdia, no obstant, després d'aquesta primera tongada de ruixats es poden obrir grans clarianes, per tornar-se a tapar de cares al vespre i caure de nou algun plugim.
Totes aquestes precipitacions aniran acompanyades per vent de tramuntana entre fluix i moderat, a més, l'ambient serà més fresc que dies enrera i la mínima pot donar-se al final de la jornada.


Mapa de temperatures a 500hPa. Veiem com diumenge ens creua un embossament d'aire fred que farà augmentar la inestabilitat.


Mapa de precipitació acumulada fins diumenge a la tarda. Veiem com a la nostre zona poden caure una desena de litres.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades ahir divendres al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes foren entre 1 i 2 graus més baixes de mitjana comparades amb les del dia abans.
Els valors van oscil·lar entre els 22,6ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 17,7ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 3 i 4 graus més baixes, amb els 6,0ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 12,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir divendres 17 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,6ºC (6,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,0ºC (7,7ºC)., La Tallada d'Empordà 21,1ºC (8,1ºC)., Torroella de Montgrí 19,8ºC (6,9ºC)., Castell d'Aro 19,7ºC (8,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 17 de d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 18,2ºC, mínima 11,1ºC. Vent en calma o NO a 2 km/h de mitjana, fins les 10:00h., entre les 10:00h i les 13:00h vent del E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent en calma. Ratxa màxima de vent 21 km/h S. Estat de la mar amb marejol., mar de fons del S., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,6 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)