Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 7 d’abril del 2015

Dilluns de Pasqua: sol i ambient fresc

Temps assolellat i algun núvol decoratiu ahir Dilluns de Pasqua al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Ahir Dilluns de Pasqua, la situació de nord que va començar a entrar el passat dissabte encara es va deixar sentir amb escreix.
Els aires més frescos de Centreeuropa ens van obsequiar amb un altre dia fred per l'època de l'any, ocasionant que les màximes tan sols pugessin fins als 15ºC a la nostre comarca., fins i tot, a Palafrugell només van tenir 13,6ºC de màxima, sens dubte, una temperatura més pròpia de l'hivern que no pas del mes d'abril.
Si ens fixem en el radiosondatge realitzat a Barcelona ahir al migdia, es pot comprobar com a 1480 metres d'altura hi havien 0,6ºC, siguent un valor notablement baix per aquestes dates i responsable en part que les mínimes es donessin a darreres hores del dia. Tot això coincidint amb el refredament nocturn que propicià la manca de vent i un cel asserenat.
Aquesta situació va fer que es registrés una mínima hivernal a Monells, indret on es baixà fins a 1,4ºC poc abans de la mitjanit.

Juntament amb aquestes baixes temperatures, també hi hem d'afegir l'efecte del vent de tramuntana que ens va afectar en major o menor mesura al llarg de gairebé tota la jornada, provocant que la sensació de fred fos més acusada. El vent del nord, tot i no ser tan fort com el diumenge, encara va bufar a uns 15/20 km/h de mitjana fins les 16:00h, assolint una ratxa màxima de 40 km/h a Palamós.
Altres ratxes de vent del nord d'ahir dilluns són els 63 km/h de Roses, 50 km/h a Portbou o 40 km/h a Palafrugell.

Tal com us vaig avançar en un anterior article, està previst que avui dimarts el vent del nord torni a pujar d'intensitat, fins arribar als 20/25 km/h de mitjana en el nostre sector costaner. De cares al vespre/nit el vent desapareixerà, però demà dimecres es preveu que el vent torni a ser el protagonista.
Els mapes ens indiquen que a partir de demà dimecres al migdia, el vent del sud es farà sentir amb força, arribant als 20/25 km/h de mitjana i provocant que hi hagi maror i un ambient fresc. El vent del sud es mantindrà durant el dijous de manera moderada.

Com podeu veure al mapa inferior, el vent del nord mantindrà l'ambient notablement fred per l'època de l'any, amb isotermes de -1ºC a 850hPa i una temperatura en superfície més pròpia de l'hivern que no pas de la primavera.


Mapa d'isotermes a 850hPa previst per avui dimarts al migdia. Veiem com la temperatura pot baixar fins a -1ºC a 1560 metres.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dilluns al Baix Empordà, aquestes van ser entre 1 i 3 graus més baixes que les registrades el dia anterior, malgrat el temps assolellat.
Els valors van oscil·lar entre els 16,6ºC de Calonge, com a màxima més elevada, i els 13,6ºC de Palafrugell, com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, veiem com els registres van tenir lloc a darreres hores del dia, i van ser tres o quatre graus més baixos que els del dia abans cap a l'interior, però a la costa la baixada fou més moderada. En molts casos les mínimes van donar-se a darreres hores del dia.
Les dades van moure's entre els 1,4ºC de Monells, com a mínima més baixa, i els 9,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 6 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,7ºC (3,8ºC)., Monells 15,5ºC (1,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,4ºC (3,8ºC)., La Tallada d'Empordà 15,3ºC (4,0ºC)., Torroella de Montgrí 14,4ºC (3,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 6 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,3ºC, mínima 8,1ºC. Temps assolellat, però amb 3/8 Sc a primeres hores., matí amb 1/8 o 2/8 Sc., tarda amb 1/8 Sc o cel serè. Vent de component N i NO fins les 06:00h, a 5 km/h de mitjana., llavors vent del N, a 15/20 km/h de mitjana fins les 16:00h., a partir d'aleshores vent del NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del E, a 2 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 39 km/h N. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)