Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 17 d’octubre del 2015

16 d'octubre: les temperatures no pugen, però el sol fa un pas endavant

Ambient plàcid i assolellat ahir divendres a primeres hores de la tarda a la platja Gran. Foto mostrada al temps de Meteocat tv i a "El Tiempo de TVE".


Ahir divendres 16 d'octubre, tal com es preveia, la situació meteorològica va continuar sota el domini de la massa d'aire fred que va entrar el passat dimecres.
Segons el radiosondatge de Barcelona realitzat ahir al migdia, a uns 850hPa es registraren isotermes de 8,4ºC, aquest fet va derivar en unes temperatures força baixes que a la nostre vila ens deixaren una màxima de tan sols 16,9ºC, a més, degut a la manca de núvols durant la matinada i a l'absència de vent destacable, la mínima va devallar fins als 10,8ºC.
Cap a l'interior de la comarca altre vegada es va registrar un ambient de tardor avançada, amb mínimes al voltant dels 6ºC i màximes d'entre 17/19ºC.
Com podeu veure a la foto que obre aquest post, tot i les temperatures fresques, el dia es va presentar assolellat després d'unes jornades anteriors marcades per la nuvolositat abundant de tipus baix. Aquest fet i la manca d'un vent molest, es va traduir en un migdia que portà algunes persones a la platja (sobretot creueristes), les quals gaudiren d'aquesta bonança.

Per aquest cap de setmana i també el pròxim dilluns, es preveu que l'ambient ja no sigui tan fresc com el que hem tingut en dies anteriors, especialment a l'interior de la comarca, gràcies a l'arribada d'una massa d'aire més càlida, amb isotermes que rondaran els 12ºC a 850hPa. Malgrat aquesta lleugera recuperació dels termòmetres, a la nostre zona encara es poden formar alguns intervals de núvols baixos que a estones podran deixar el cel tapat, però amb un vent que serà fluix i amb component sud i est, a més, també arribaran bandes de núvols alts que poden enterenyinar el cel.
La manca de vent fort durant aquest cap de setmana pot fer un gir de 180º entre el dimarts i el dimecres, degut a l'entrada de vent moderat de tramuntana, amb algun cop fort.


Núvols alts apareguts ahir divendres a la tarda/vespre des de Romanyà de la Selva.


En un altre ordre de coses, si mirem les màximes d'ahir divendres 16 d'octubre al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van experimentar comportaments diferents segons l'indret., per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ser 1,2ºC més baixa que la del dia abans, però a Monells va pujar 1,9ºC.
Els valors van oscil·lar entre els 19,2ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 15,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser més baixes a tot arreu, però amb menor o major mesura., per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va ser 3ºC més baixa que la del dia anterior, però a Monells només va baixar 4 dècimes.
Els 5,8ºC de Torroella de Montgrí foren la mínima més freda i els 11,2ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la mínima més elevada. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir divendres 16 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 18,9ºC (6,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,8ºC (6,6ºC)., Castell d'Aro 17,6ºC (7,3ºC)., La Tallada d'Empordà 17,3ºC (5,9ºC)., Torroella de Montgrí 17,1ºC (5,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 16 d'octubre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 16,9ºC, mínima 10,8ºC. Estat del cel dominat pel sol, però al matí entre 2/8 i 4/8 Cu i Sc., migdia 2/8 Cu i Sc., tarda arribada de 5/8 Ci i 2/8 Sc. Vent: fins les 10:00h vent del NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del N, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 19 km/h ESE. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El creuer Thomson Dream va fer escala ahir divendres amb molta bonança.