Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 18 d’octubre del 2015

L'Ajuntament de Bremen, Patrimoni de la Humanitat

El magnífic edifici de l'Ajuntament de Bremen (segle XV) amb la seva façana renaixentista.


L'edifici de l'Ajuntament de Bremen (en alemany Bremer Rathaus), és un dels exemples més importants de l'arquitectura gòtica a Europa. A l'any 2004 va ser nomenat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, juntament amb l'Estàtua de Rotllà. L'edifici també és la seu del Senat, del president del Senat i de l'alcalde de la ciutat hanseàtica de Bremen.

L'ajuntament està localitzat al costat nord-est de la plaça del mercat (Marktplatz) a la part vella de la ciutat., al sud-est es troba la Catedral de Bremen amb les seves dues torres imponents i al sud hi ha la Casa dels Ciutadans (Bremische Bürgerschaft).
Al nord de l'edifici de l'ajuntament hi ha l'església de la Nostre Estimada Senyora (Unser Lieben Frauen). Directament al davant de la façana de l'ajuntament s'aixeca l'Estàtua de Rotllà, el símbol de la llibertat de la ciutat. A la cantonada nord es troba l'escultura dels músics de Bremen realitzada per Gerhard Marcks.


Detall de la façana renaixentista.


Al voltant del 1400, durant el gran desenvolupament de la ciutat, es va planejar construir un nou ajuntament que havia de substituir el del segle XIII, que aleshores estava construït en un altre indret.
L'edifici actual de l'ajuntament (Altes Rathaus) va ser construït entre el 1405 i el 1410 en estil gòtic i amb salons grans en tres nivells, siguent una manifestació del poder dels ciutadans.
Va ser edificat entre el palau de l'arquebisbe i la plaça del mercat. Els responsables de la construcció d'aquesta obra excepcional van ser l'alcalde Johann Hemeling, els regidors Friedrich Wigger i Hinrich von der Trupe, els quals van contractar els mestres d'obres Salomon i Martin i els escultors de pedra Johannes i Henning. En aquest edifici es trobaven el "Saló Superior" (Obere Halle), el "Saló Inferior" (Untere Halle) i al soterrani, com un tercer saló amb mateixes dimensions, el celler municipal, el Ratskeller.
A la façana principal hi havia figures de l'emperador i dels set prínceps electors. A les façanes est i oest hi havia figures dels profetes i dels savis.
Originàriament estava fortificat amb dos adarbs, un al costat de les quatre aigües de la coberta i un sobre els arcs al costat del mercat.


Façana lateral on s'observen arcs gòtics.


Detall de la façana renaixentista amb els característics pinacles i la data de 1612.


A la fi del segle XVI el Senat de la ciutat va decidir que la sòbria façana de l'edifici gòtic, no complia més els seus propòsits de representació, de manera que es va ordenar una remodelació. Es va contractar al mestre d'obres Luder von Bentheim i d'acord amb els seus plans, l'ajuntament va ser renovat. Com a primer pas, a l'any 1596 es van engrandir les deu finestres del saló superior i adoptaren contorns rectangulars. Després, el mestre va presentar i va realitzar el seu gran pla; el 1608 la part central va ser demolida i fins a l'any 1612 es va construir un mirador de finestrals de vidre, rematat amb un pinacle flamenc. La façana principal, en estil renaixentista de la regió del Weser, mostra la influència holandesa d'arquitectes com Hans Vredeman de Vries, Hendrick Goltzius i Jacob Floris. La façana està ricament decorada amb figures, relleus, cossos, caps, àngels i animals fabulosos. En el gran mirador es va construir la Güldenkammer (Cambra Daurada)


Espectacular mirador renaixentista amb finestrals de vidre i rematat amb un pinacle flamenc. 


El 1826 l'edifici de l'ajuntament estava en molt mal estat, per sort, es va rehabilitar conservant l'aspecte històric, però la façana del 1545 va ser substituïda per una façana simple, a més, la façana del 1683 va perdre la cinta de finestres del pis de dalt.
L'ajuntament va sobreviure miraculosament als bombardejos de la Segona Guerra Mundial, els quals vàren destruir el 60% de la ciutat de Bremen, però només van provocar petits danys a l'edifici.
Per tal de protegir aquest magnífic edifici de les bombes, es va fer un mur que tapava tota la façana i, a  més, gràcies als valerosos bombers que hi havia apostats a l'edifici, durant els bombardejos s'apagaven els incendis immediatament.
L'última restauració de l'edifici va tenir lloc el 2003 i el pròxim treball serà la rehabilitació urgent de la coberta de coure.

Més detalls de l'edifici