Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 d’octubre del 2015

21 d'octubre: cel gris i tramuntana

El cel ennuvolat que hi va haver ahir dimecres, degut a una capa extensa i uniforme de núvols mitgencs. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.


Tal com es preveia, ahir dimecres 21 d'octubre, a Palamós vàrem tenir un dia ventós, gràcies al marcat flux de component nord que es va generar entre l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca i la formació de la típica baixa italiana.
Juntament amb aquesta situació de vent de tramuntana en superfície, a les capes mitjanes de la troposfera s'observava una pertorbació en altura o embossament d'aire fred, amb isotermes de -20ºC a 5500 metres.
Degut a la circulació tancada que presentava el vent en aquelles altures, la nuvolositat generada per aquesta pertorbació va mantenir-se quasi estàtica a sobre nostre al llarg de tota la jornada, deixant-nos una capa extensa i uniforme de núvols mitgencs opacs, formats per altocúmuls i altostrats.

Tot i que en una gran part del país finalment va lluir el sol, la nuvolositat es va centrar especialment a la línia costanera de la nostre comarca., de fet, mirant cap a l'interior del Baix Empordà es veia el cel asserenat. També cal tenir present que aquests núvols també van acabar afectant altres indrets de Catalunya a partir de la tarda, sobretot a les comarques de la costa central.
Degut a la circulació tancada que presentava el vent a uns 5680 metres, els núvols que es formaven a sobre el mar anaven viatjant del nord-est cap al sud-oest.
En els dos següents mapes podeu observar la situació que descric, responsable del dia gris que vàrem tenir.


Mapa d'isotermes i geopotencial a 500hPa d'ahir dimecres a les 14:00h. Veiem un embossament d'aire fred amb isotermes de -20ºC centrat entre Catalunya i les Balears.


Mapa de vent a 500hPa d'ahir dimecres a les 14:00h. S'observa una circulació tancada de vent del NE a causa de la pertorbació en altura. Això feia que els núvols mitjans es quedessin estancats  i viatgessin de nord-est a sud-oest.


Aquesta nuvolositat formada per la pertorbació en altura, va deixar alguna tímida clariana de bon matí, però durant la resta del dia es van comptabilitzar entre 7/8 i 8/8 As i Ac, a més, entre Calonge i Romanyà de la Selva vaig poder observar la caiguda d'alguna roina a quarts de vuit del vespre., també, mar endins, es van veure algunes virgues entre el migdia i primera hora de la tarda.
En relació al vent, s'ha de fer esment que aquest va bufar amb component nord durant tot el dia, però amb marcades fluctuacions d'intensitat. Fins les 05:00h va bufar vent del N, a uns 15/20 km/h de mitjana., a partir d'aleshores la tramuntana va baixar molt d'intensitat, fins a només 2/5 km/h de mitjana. A partir de les 09:00h va entrar vent del NO, a 10 km/h de mitjana, però a partir de les 12:00h el vent va tornar a girar a tramuntana, a uns 15/20 km/h de mitjana.
El vent va augmentar encara més d'intensitat a darreres hores del dia, ja que a partir de les 20:00h la tramuntana va pujar fins als 20/25 km/h de mitjana, arribant fins a una ratxa màxima de 47 km/h.

Altres ratxes de vent del N assolides ahir dimecres a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 110 km/h., Sant Climent Sescebes 85 km/h., La Jonquera 72 km/h., Llers 72 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 61 km/h., Verges 60 km/h., Roses 60 km/h., Palafrugell 53 km/h.


Mapa de pressió a nivell del mar d'ahir dimecres a les 22:21h. Veiem les isòbares molt juntes degut a l'entrada d'una falca anticiclònica i la formació d'una baixa a Itàlia.


La tramuntana, tot i que a la costa palamosina només aixecava marejol, mar endins hi deixava maregassa. Segons la boia de Puertos del Estado situada al davant del cap de Begur, a les 08:00h hi havia un onatge significant de 3,52 metres a les 08:00h i de 3,05 metres a les 18:00h, amb onades que arribaren fins als 5,86 metres d'alçada màxima.
Com és normal en aquests tipus de situacions, bona part de la flota pesquera d'arrossegament es va quedar a port, tal com podeu veure a les fotos.


Els bous (barques de pesca d'arrossegament) es van quedar a port degut al temporal de mar endins. Foto d'ahir al migdia.


D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes registrades ahir dimecres al Baix Empordà, es va poder observar com aquestes van baixar entre 1 i 3ºC degut a l'aire fresc del nord, siguent la baixada més destacada a l'interior que no pas a la línia de costa.
La màxima més elevada van ser els 17,1ºC de La Tallada d'Empordà, en canvi, els 15,5ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, també van baixar entre 1 i 3 graus de mitjana, però a Palamós la mínima va ser 0,5ºC més alta.
Els 6,5ºC de Monells es quedaren com a mínima més freda, per contra, els 13,9ºC de Palamós van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dimecres 21 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 17,1ºC (8,7ºC)., Torroella de Montgrí 16,7ºC (13,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,5ºC (8,6ºC)., Castell d'Aro 16,4ºC (11,3ºC)., Monells 16,3ºC (6,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 21 d'octubre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 16,6ºC, mínima 13,9ºC. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 59%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més del dia gris que vàrem tenir ahir dimecres