Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 7 d’octubre del 2015

6 d'octubre: temps assolellat i ventades intermitents

El temps assolellat d'ahir dimarts al migdia i practicants de surf d'estel aprofitant la garbinada.


Ahir dimarts 6 d'octubre, a Palamós el gran protagonista de la jornada va ser la curiosa variabilitat que experimentà la intensitat, la direcció i la força del vent al llarg de tot el dia.
El gran dinamisme atmosfèric que es va produir ahir dimarts, caracteritzat per una successió de canvis de temps en un curt període de temps, va generar una situació molt interessant respecte el comportament del vent, la qual va fer anar de corcoll als navegants.

Tot i que fins les 08:00h el vent havia estat absent o tan sols havia bufat a uns 2 km/h de mitjana, amb component NNO, a partir d'aleshores va començar a entrar un xic de vent de garbí, a 5km/h de mitjana SSO. No obstant, de forma sobtada, a partir de les 10:00h es va entaular una garbinada que arribà als 20/25 km/h de mitjana, assolint una ratxa màxima de 50 km/h SSO.
La garbinada matinal fou aprofitada pels navegants de surf d'estel, però el vent de garbí va desaparèixer a les 13:00h de la mateixa que havia entrat. A partir de llavors el vent va rolar 180º, produint-se l'entrada de vent del NE, a 10 km/h de mitjana.
La situació de vent de gregal va durar fins les 19:00h, moment en el qual el vent va girar a component N i NNE, a 15/20 km/h de mitjana. Així mateix, la intensitat del vent va devallar de forma sobtada entre les 21:00h i les 22:00h, amb vent del N a 5 km/h de mitjna.
Quan semblava que la tramuntana anava de baixa, a partir de les 22:00h el vent del nord es va tornar a reforçar de forma sobtada i va acabar bufant a uns 20/25 km/h de mitjana, ratxa màxima 55 km/h, amb la qual cosa, es pot afirmar que en poques hores ahir dimarts es va passar d'una garbinada a una tramuntanada, tot això degut al pas fugisser d'un front fred a últimes hores del dia.


Grup de practicants de surf d'estel esperant que el garbí entrés després que aquest hagués desaparegut a les 13:00h.


Temps assolellat ahir al migdia a la platja Gran.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades ahir dimarts 6 d'octubre al Baix Empordà, van tenir comportamens diferents segons l'indret., per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ser 4 dècimes més alta que la del dia abans, a Torroella de Montgrí va ser 8ºC més baixa i a Monells va baixar 3,3ºC.
En aquest sentit, els 29,3ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 23,2ºC de Palamós.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes també van experimentar canvis diferents depenent de l'estació., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va baixar 0,9ºC, en canvi, a La Tallada d'Empordà va pujar 2,6ºC.
Els 13,2ºC de Castell d'Aro van ser la mínima més baixa i els 16,6ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més càlida. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 6 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 27,3ºC (13,2ºC)., Monells 25,6ºC (14,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,4ºC (14,9ºC)., La Tallada d'Empordà 24,5ºC (15,6ºC)., Torroella de Montgrí 21,8ºC (14,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 6 d'octubre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 23,2ºC, mínima 16,2ºC. Estat del cel: amb domini absolut del sol, però al matí entre 1/8 i 3/8 Ci i Ac, amb alguns Ac lenticulars mirant cap a l'interior., migdia asserenat o 1/8 Ac i Sc esporàdics., tarda amb arribada de 3/8 Ac i 3/8 Cu i Sc., al vespre augment nuvolós amb 6/8 Cu i Sc, mirant cap a l'horitzó nord es va veure alguna llampegada. Ratxa màxima de vent 55 km/h N a la nit. Estat de la mar amb marejol a primera hora, mar de fons del S., matí amb maror, mar de vent del SSO i tarda marejol., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,29 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Kitesurf ahir al migdia amb cel serè.