Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 25 d’octubre del 2015

23 i 24 d'octubre: el sol torna a deixar pas als núvols i podria ploure el dilluns

Temps assolellat el passat divendres 23 d'octubre a les 15:00h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.


El passat divendres 23 d'octubre, tal com podeu comprobar a la imatge que encapçala aquest post i a la de més ensota, hi va haver una continuació del temps assolellat que es va iniciar el dia anterior, fins i tot, l'astre rei encara va brillar amb més força.
Tot i aquest fet, les temperatures màximes no van experimentar cap pujada significativa respecte el dia precedent i, en alguns casos, la temperatura va arribar a devallar en alguns punts de la comarca baixempordanesa, a causa de la presència d'un lleuger flux de component NE i E en superfície, tot això  a les hores centrals del dia (recordem que el vent de garbí és més eficient alhora de fer pujar el mercuri cap a l'interior de la comarca).

En relació a l'estat del cel, cal destacar que el matí i el migdia es van presentar asserenats, però amb algun núvol baix passatger fregant la primera línia de mar, amb 1/8 o 2/8 St i algun núvol alt esporàdic 1/8 Ci.
A la tarda es va produir un augment important dels núvols alts, amb entre 4/8 o 5/8 Ci.


Temps assolellat i algun núvol alt el passat divendres a les 15:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


D'altre banda, si analitzem més acuradament les temperatures màximes registrades el passat divendres al Baix Empordà, es va poder observar com aquestes van tenir comportaments dispars segons el lloc., per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ser 2,8ºC més baixa, per contra, a Castell d'Aro la màxima va ser 1,3ºC més elevada que la del dia abans.
Els 21,8ºC de Calonge van ser la màxima més elevada, en canvi, els 18,0ºC de Palamós-Club Nàutic CB van ser la màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van pujar entre 1 i 2ºC de mitjana, en comparació amb les del dia abans, però a Palamós la mínima va baixar 0,7ºC.
Els 5,5ºC de Monells es quedaren com a mínima més freda, per contra, els 13,1ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat divendres 23 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,0ºC (5,5ºC)., Castell d'Aro 20,5ºC (7,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,1ºC (6,2ºC)., La Tallada d'Empordà 20,0ºC (6,2ºC)., Torroella de Montgrí 18,9ºC (6,0ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 23 d'octubre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 18,4ºC, mínima 10,5ºC. Vent: fins les 10:00h va bufar vent del NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component E i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 21 km/h S. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,99 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El matí ennuvolat que hi va haver ahir dissabte, amb una columna de fum de les cremes agrícoles. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Si el passat divendres vàrem tenir el sol com a factor meteorològic més remarcable, ahir dissabte 24 d'octubre, es pot afirmar que l'astre rei va brillar per la seva absència a la vila palamosina.
Degut al pas de les restes d'un front molt desgastat, el cel es va mantenir ennuvolat durant gairebé tota la jornada, amb tan sols alguna ullada de sol esporàdica, sobretot a primera hora del dia i al migdia/primeres hores de la tarda. En total, de bon matí ens vàrem llevar amb algunes boirines cap a la banda interior, a més, també van aparèixer 4/8 Ci, esteles d'avions, Ac, As i 1/8 Sc.
Al llarg del matí els núvols van anar a més, deixant-nos entre 7/8 i 8/8 Ac i As., llavors, a la tarda es va veure alguna ullada de sol o resol, amb entre 5/8 o 7/8 Ac i As. A part d'aquests núvols mitgencs, entre les clarianes s'apreciava un tel de núvols alts Ci, Cs i esteles d'avions.

Aquesta nuvolositat i la lleugera mar de fons de llevant que s'aprecià, són un símptoma clar de l'arribada d'un canvi de temps que s'ha de produir demà dilluns.
Degut a la configuració sinòptica que es produirà al llarg de les properes hores, amb un anticicló a l'est d'Europa, allargassat seguint un eix nord-oest-sud-est, ens arribarà un marcat flux d'entre llevant i xaloc, el qual s'acabarà combinant amb la presència d'un embossament d'aire fred en altura.
Aquest fet ens depararà una jornada de dilluns força inestable, amb creixement de núvols convectius que poden descarregar ruixats a partir de mig matí i fins al vespre, amb acumulacions que poden arribar a 5 o 10 mm a la nostre zona.
Juntament amb aquestes precipitacions, també caldrà esperar una marcada mar de fons d'entre llevant i xaloc, amb maror generalitzada en el nostre sector costaner, però el vent serà fluixet i de component variable.
En dies posteriors es preveu que retorni l'estabilitat atmosfèrica, amb vents moderats de component sud al centre de la jornada.


Mapa de superfície amb precipitacions previstes per demà dilluns a la tarda. Veiem com pot ploure a la nostre àrea.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, aquestes van tenir petites pujades o baixades segons l'indret., per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 2,2ºC, però a Castell d'Aro va baixar 0,6ºC.
Els 21,5ºC de La Bisbal d'Empordà foren la màxima més alta, en canvi, els 18,8ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser entre 1 i 2 graus més altes, comparades amb les del dia anterior, a més, s'observà inversió tèrmica. Per exemple, a l'estació de Calonge-Mas Pallí (120 msnm) van tenir una mínima de 14,3ºC i ben a la vora, a l'estació de Calonge (16 msnm) van tenir una mínima de 11ºC.  Els 6,9ºC de Monells foren la mínima més fresca i els 14,3ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 24 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,5ºC (8,1ºC)., Torroella de Montgrí 21,1ºC (7,8ºC)., La Tallada d'Empordà 20,5ºC (8,0ºC)., Monells 20,4ºC (6,9ºC)., Castell d'Aro 19,9ºC (9,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 24 d'octubre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 18,9ºC, mínima 12,7ºC. Fins les 10:00h va bufar vent de direcció NO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent de component SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent de direció variable, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NNO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 18 km/h S. Estat de la mar amb un xic de marejol, mar de fons de l'est., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)