Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 23 de març del 2016

21 i 22 de març: s'acaba la inestabilitat i entra tramuntana reescalfada

Cirrus abundants el passat dilluns a la tarda des de Romanyà de la Selva.


Els dos primers dies d'aquesta setmana han sigut un retorn (si es que havia marxat del tot) a l'estabilitat atmosfèrica que ens ha portat un temps molt tranquil i plàcid. No obstant això, els núvols no han acabat de marxar i han continuat sent molt abundants, però hem tingut grans clarianes o resol.
Després d'uns dies amb núvols baixos o de lleuger desenvolupament vertical que deixaren quatre gotes, els núvols alts i mitgencs s'han apoderat dels nostres celatges, tal com podeu veure a la foto que obre aquest post i a les de més avall. L'altre novetat (per dir alguna cosa) ha sigut l'aparició de vent del nord entre fluix i moderat que ahir dimarts va entrar un xic reescalfat, i això va fer que a Palamós s'arribés fins als 18,5ºC  de màxima, quan en jornades anteriors en prou feines s'arribava als 15ºC.

Per les properes hores es preveu que la situació no vulgui canviar, ja que el vent de tramuntana seguirà bufant entre fluixet i moderat (amb marcades fluctuacions d'intensitat i alguna ratxa forta) fins demà dijous al migdia. La pujada de temperatures experimentada a causa del vent reescalfat seguirà entre nosaltres dos dies més, però a causa de l'entrada de vent de garbí a partir del divendres i sobretot el dissabte, a la costa la temperatura màxima pot baixar, no obstant, cap a l'interior de la comarca el mercuri podria pujar més.
Aquest vent de garbí  que pot bufar de forma moderada entre el dissabte i el matí del diumenge, ens indica el pas d'un front que pot portar-nos algun ruixat de poca importància a partir del diumenge al migdia. Com sempre, cal recordar que en aquesta època de l'any el dinamisme atmosfèric és molt fort i a més de tres dies vista les previsions poden variar de forma important.


Mapa de pressió en superfície previst per avui dimecres a la tarda. Veiem una clara situació de nord, amb l'anticicló de les Açores entrant en forma de falca i una pertorbació situada a Itàlia.


Pel que fa al temps succeït, cal mencionar que el passat dilluns 21 de març a Palamós vàrem tenir una gran variabilitat en relació a l'estat del cel, fins i tot, en alguns punts encara caigueren febles precipitacions amb 0,2 mm recollits a Calonge, Palafrugell, Verges o a La Tallada d'Empordà i 0,1mm a Monells o a La Bisbal d'Empordà, com a colofó final de la inestabilitat atmosfèrica (Dades de Meteoclimatic i Meteocat).

Al llarg del matí des de la nostre vila s'observaren entre 2/8 i 6/8 Cu, Sc i St, amb menor nuvolositat a primeres hores del dia i amb major nuvolositat poc abans del migdia.
Durant la tarda el sol va ser present encara més, però arribaren nombroses franges de núvols alts, amb entre 3/8 i 5/8 Ci, juntament amb algunes restes de núvols baixos 2/8 Sc.


Cúmuls abundants el passat dilluns al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dilluns al Baix Empordà, es veu com aquestes van ascendir entre 1 i 2ºC, siguent la pujada més clara a l'interior que no pas a la costa.
En aquest sentit, els 17,5ºC de Calonge es quedaren com a màxima més alta del dia, en canvi, els 15,4ºC de Palamós o de Palafrugell van ser les màximes més curtes.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser molt semblants a les del dia anterior o amb lleugeres variacions inferiors al grau centígrad.
Els 4,7ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 9,9ºC de Les Olives foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 21 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 17,1ºC (6,7ºC)., La Tallada d'Empordà 17,0ºC (5,9ºC)., Monells 16,9ºC (4,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,3ºC (5,4ºC)., Torroella de Montgrí 15,7ºC (6,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 21 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,4ºC, mínima 9,8ºC. Vent: fins les 07:00h va bufar vent de direcció NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h NE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del E., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,56 metres a les 12:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel blanquinós observat ahir dimarts al migdia a causa dels abundants núvols alts i mitjans i amb la mar arrissada degut a la tramuntana.


Per acabar el resum meteorològic d'aquest inici de setmana, tam sols falta agregar que ahir dimarts 22 de març, a Palamós el dia es va presentar bàsicament assolellat o amb resol. Com a novetat destacada s'ha de fer esment a l'entrada de vent de tramuntana entre fluix i moderat que arribà fins als 52 km/h de ratxa màxima.
D'altre banda, degut al pas d'una extensa capa de núvols alts i mitjans durant tota la jornada, amb entre 6/8 i 7/8 Ci, As i Ac, l'astre rei es va veure un xic apagat, malgrat aquest fet, el sol i l'entrada de vent reescalfat de tramuntana van fer remuntar les temperatures màximes fins als 21ºC en nombroses localitats del prelitoral gironí.

Màximes més altes d'ahir dimarts a Girona, segons Meteocat: Fogars de la Selva 21,3ºC, Castell d'Aro 20,7ºC, Vilobí d'Onyar 20,4ºC, Sant Coloma de Farners 20,1ºC, Cassà de la Selva 20,0ºC. 

Els núvols alts i mitjans també s'encarregaren de deixar-nos una bonica posta de sol rogenca.


Capvespre rogenc d'ahir dimarts degut als abundants núvols alts i mitjans. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 


Així mateix, si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dimarts al Baix Empordà, es constata com aquestes van experimentar un pujada d'entre 2 i 3ºC comparades amb les del dilluns.
En aquest sentit, els 20,7ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més càlida, en canvi, els 18,1ºC de Palafrugell van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van baixar entre 1 i 2ºC cap a l'interior, però a la costa van pujar entre 2 i 4ºC respecte el dia abans.
Els 2,3ºC de Monells van ser la mínima més freda de la comarca i els 11,7ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 22 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 20,7ºC (10,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,3ºC (3,5ºC)., Monells 19,2ºC (2,3ºC)., La Tallada d'Empordà 18,9ºC (4,9ºC)., Torroella de Montgrí 18,8ºC (5,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 22 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,5ºC, mínima 11,5ºC. Vent del nord tot el dia: fins les 11:00h va bufar vent de direcció NNO i N, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del N i NNO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del N i NNO, a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 52 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada, però a poca distància de la costa es veien molts blancalls., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,46 metres a les 20:00h), alçada màxima de l'onatge 4,53 metres a les 21:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1000hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 35%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)