Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 31 de març del 2016

30 de març: la boira d'advecció torna a la seva cita primaveral

La boira va reduir la visibilitat de Palamós durant molts moments del dia. Foto realitzada ahir al migdia i mostrada al temps de Meteocat tv.


Tal com es preveia, ahir dimecres 30 de març, el contrast entre l'arribada d'una bombolla d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica i l'aigua freda del mar va formar un extens banc de boira d'advecció.
Aquesta boira formada al damunt del mar va tenir moviments erràtics que l'aproparen cap a terra durant molts moments del dia, ja sigui en forma de núvols baixos o boira alta i boira pròpiament dita, la qual va reduir notablement la visibilitat a primera línia de mar i en els modestos relleus costaners que envolten la nostre vila.

Com sol ser habitual en aquesta època de l'any, la boira i el vent fresc de component sud que l'acompanyava, van provocar un ambient fresc a la línia costanera, amb una màxima de tan sols 15ºC a Palamós. Aquests 15ºC contrasten amb els 24ºC que es van registrar a La Tallada d'Empordà.
L'ambient assolellat que hi havia a poca distància de la costa i l'aire càlid, van fer enfilar els termòmetres de valent en altres indrets, com per exemple a Olot o a Anglès, on van tenir 25ºC de màxima, 24,4ºC a Santa Coloma de Farners o 24,3ºC a Torroella de Fluvià.


Boira observada ahir al vespre a la façana litoral de Palamós.


Imatge de satèl·lit d'ahir dimecres a les 11:00h. Veiem un extens banc de boira d'advecció afectant la costa catalana.


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres al Baix Empordà, tal com he comentat abans, es veu com aquestes van notar els efectes de la bombolla d'aire càlid i de l'ambient assolellat que hi havia a poca distància de la costa. Els valors van pujar amb més o menys força, amb l'excepció de les poblacions situades arran de mar. Per exemple, a La Tallada d'Empordà  la màxima va ser 5,2ºC més alta que la del dia abans, a Torroella de Montgrí va ascendir 3,9ºC i a Monells va pujar 1,3ºC respecte el dimarts. Contràriament, la boira i l'aire fresc de mar van fer que a Palamós la màxima baixés 3ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 24,1ºC de Les Olives es quedaren com a màxima més alta de la comarca, en canvi, els 14,8ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van baixar lleugerament a gairebé tot arreu respecte el dia precedent., per exemple, a Torroella de Mongrí la mínima fou 1,2ºC més baixa que la del dimarts, a Monells va descendir 0,9ºC i a Castell d'Aro va baixar 0,3ºC. L'excepció apareix a La Tallada d'Empordà, indret on la mínima va ser 0,8ºC més alta. A Palamós la mínima va baixar 0,4ºC respecte el dia abans.
Els 2,8ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 10,3ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 30 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 24,0ºC (5,3ºC)., Monells 23,5ºC (2,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,4ºC (3,6ºC)., Torroella de Montgrí 22,4ºC (3,9ºC)., Castell d'Aro 20,2ºC (6,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 30 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,9ºC, mínima 8,5ºC. Estat del cel amb entre 4/8 i 8/8 St, boira. A la tarda entre les clarianes es van veure 4/8 Ci. Vent: fins les 08:30h va bufar vent del NO a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del SSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h va bufar vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del SSO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol o un xic de maror (ones al voltant dels 0,2/0,5 metres), mar de fons i mar de vent del S., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Més imatges de la boira costanera apareguda ahir dimecres