Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 21 de març del 2016

La primavera comença amb sol i nuvolades decoratives

Ambient assolellat i núvols decoratius ahir diumenge a la tarda des de Sant Antoni de Calonge.


Ahir diumenge 20 de març, primer dia de la primavera astronòmica, vàrem tenir un dia dividit en dues meitats, amb un matí caracteritzat pel creixement de nuvolades amenaçadores i una tarda assolellada i plàcida.
Tal com es preveia, tot i que la lleugera inestabilitat que ens afecta va fer crèixer abundant nuvolositat de desenvolupament vertical durant el matí/migdia, només va caure alguna gota inapreciable cap a la part oest de Palamós, no obstant, a la població veïna de Calonge encara es van recollir 0,7 mm.
Altres dades de precipitació recollida al Baix Empordà durant ahir diumenge van ser els 2,8 mm de Torroella de Montgrí, 1,5 mm a Monells, 1,3 mm a La Tallada d'Empordà o 0,8 mm a Verges i a Les Olives (Garrigoles). Dades de Meteocat i Meteoclimatic 

Després d'aquestes nuvolades matinals, a la tarda es va poder gaudir d'un temps assolellat i amb molta bonança, tal com podeu veure a la fotografia superior i a una altre que hi ha més avall.
En total, al llarg del matí/migdia es van poder observar entre 6/8 i 8/8 Cu, Sc i St, alguna gota esporàdica i inapreciable. A la tarda temps assolellat amb entre 3/8 i 4/8 Cu i Sc, no obstant, cap a l'interior i a l'horitzó oest encara es veien gran nuvolades decoratives.


Cúmuls decoratius observats ahir diumenge al migdia mirant cap a l'oest.


Restes de núvols baixos ahir diumenge al migdia des de Torre Valentina (Calonge)


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge 20 de març al Baix Empordà, es veu com aquestes van tenir comportaments diferents segons l'estació meteorològica. Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 1,9ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà la màxima va ser 0,9ºC més baixa i a Monells va pujar 0,1ºC.
En aquest sentit, els 16,3ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van pujar entre 0,3ºC i 2ºC respecte el dia abans.
Els 4,8ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 10,5ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 20 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,3ºC (7,3ºC)., La Tallada d'Empordà 14,9ºC (5,9ºC)., Monells 14,7ºC (4,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,3ºC (5,7ºC)., Torroella de Montgrí 14,2ºC (6,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 20 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,7ºC, mínima 9,1ºC. Vent: fins les 04:30h va bufar vent de direcció NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del ENE, E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del NE i N, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h ESE. Estat de la mar amb lleugera mar de fons del ESE, marejol., mar endins hi havia un xic de maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat ahir diumenge a la tarda a Sant Antoni de Calonge amb una rosa dels vents en primer pla.


Per acabar el resum meteorològic del cap de setmana, només falta afegir que el passat dissabte 19 de març, a Palamós va continuar la mateixa tònica de temps mediocre.
Malgrat la presència d'un cel dominat pel creixement de cúmuls amenaçadors, aquest fet només va servir per fer una mica la guitza, ja que tan sols aparegué alguna roina esporàdica.
Com podeu veure, les minces precipitacions dels darrers dies no posen fi, ni de lluny, a la manca de pluges dels últims mesos i tampoc es preveuen pluges destacables per aquesta setmana que puguin mitigar la sequera.


Cel tapat de núvols baixos el passat dissabte a les 09:06h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 


Pel que fa a les temperatures màximes que van esdevenir el passat dissabte al Baix Empordà, es constata com aquestes van experimentar comportaments diferents segons la població. Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ser 2,5ºC més alta que la del divendres i a Castell d'Aro la màxima va ser 1,2ºC més alta respecte el dia abans, per contra, a Monells va baixar 0,2ºC. A Palamós la màxima va ascendir 1,8ºC.
En aquest sentit, els 16,1ºC de Torroella de Montgrí i de Calonge es quedaren com a màximes més altes del dia, en canvi, els 13,7ºC de Palafrugell van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes també van experimentar comportaments diferents segons el lloc., per exemple, a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,6ºC, a La Tallada d'Empordà va ascendir 0,2ºC i a Monells va pujar 0,4ºC respecte el divendres. A Palamós la mínima va ser igual que la del dia anterior.
Els 4,3ºC de Torroella de Montgrí van ser la mínima més freda i els 9,5ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 19 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 16,1ºC (4,3ºC)., La Tallada d'Empordà 15,8ºC (4,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,6ºC (4,7ºC)., Castell d'Aro 15,4ºC (7,0ºC)., Monells 14,6ºC (4,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 19 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,4ºC, mínima 8,2ºC. Estat del cel: a 1ª hora del dia 5/8 Ci, Ac i Sc., al llarg del matí i a la tarda entre 6/8 i 8/8 Cu, Sc i St, alguna roina esporàdica i inapreciable. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de direcció NO i N, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del S, SSE, SE i ESE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h SE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del E., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cúmuls amenaçadors observats el passat dissabte a les 18:05h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)