Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 29 de març del 2016

28 de març: garbinada intensa de matinada i poc vent la resta del dia


Mapa de superfície d'ahir dilluns a les cinc del matí.


Ahir dilluns 28 de febrer (Dilluns de Pasqua), a Palamós vàrem notar els efectes d'una configuració sinòptica molt particular que generà una garbinada breu, però especialment intensa durant la matinada.
Com podeu veure en el mapa superior, la disposició de l'anticicló de les Açores situat una mica més al sud de l'habitual i allargassat d'oest a est, així com la presència d'una profunda borrasca centrada al sud de les illes Britàniques, va reforçar de forma molt important el típic vent de garbí o llebeig prefrontal a la badia palamosina.

El vent de garbí que havia entrat a darreres hores del diumenge, va estar bufant a uns 15/20 km/h de mitjana fins les 04:00h del dilluns, no obstant això, a partir d'aleshores la garbinada es va tornar molt més intensa fins arribar a 30 km/h de mitjana i es va registrar una ratxa màxima de vent que assolí els 64 km/h SSO.
El vent intens de llebeig va continuar fins les 07:00h, però a partir de llavors va baixar fins als 15 km/h de mitjana.
La garbinada va desaparèixer a partir de les 08:30h i va quedar vent de direcció variable a 5 km/h de mitjana. Després d'aquest fet va entrar vent del NE, ENE i E, a 2/5 km/h de mitjana o calma, tot i que a partir de les 21:00h durant una estona va tornar a aparèixer vent del SO, a 2/5 km/h de mitjana, però només fou per deixar pas al típic terral nocturn a darrera hora del dia.

Tal com us vaig avançar, avui dimarts el vent de garbí tornarà a aparèixer a la tarda i arribarà a assolir de 15 a 20 km/h de mitjana en el punt àlgid, però anirà amainant al vespre/nit.
L'altre aspecte destacat de la previsió pels propers dies serà l'arribada d'una bombolla d'aire càlid subtropical que tindrà uns 16ºC a 850hPa, tot això de cares al dijous a primera hora del matí.
Aquest fet s'unirà a la presència d'unes aigües marines que volten els 13ºC. Com sol ser habitual a la primavera, la situació podria ajudar a la formació de núvols baixos o algun banc de boira d'advecció a partir del dimecres al matí, a més, com que apareixerà un lleuger flux de component E i SE, no es descarta que pugui entrar algun banc de boira de mar entre la matinada del dimecres i el migdia del dijous.


Mapa de temperatures a 850 hPa previst per dijous a les 08:00h. Veiem una bombolla d'aire càlid que arriba fins als 18ºC en el seu centre i fins als 16ºC a la costa catalana.


Altocúmuls lenticulars o núvols de vent observats ahir dilluns a les 08:30h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Pel que fa l'estat del cel, per no perdre la tradició, el pas de les restes d'un altre front va deixar-nos un primer dia de la setmana amb abundants núvols alts i mitjans modelats pel vent intens de ponent que bufava en altura, a 35 nusos a 3000 metres d'alçada i 30 nusos a 1500 metres.
La imatge superior ens mostra els típics Altocumulus lenticularis que apareixen a l'horitzó de ponent quan bufa vent intens en altura procedent d'aquesta direcció.
Més detalladament cal esmentar que a primeres hores del matí es van veure 7/8 As i Ac lenticulars. Després d'un matí amb estones de sol o resol, i entre 5/8 i 6/8 As i Ac, al migdia s'observaren núvols alts 6/8 Cs i Ci, juntament amb 4/8 o 5/8 As i Ac.
Les estones de sol o resol van anar a menys a mesura que va avançar la tarda, degut a la presència de 7/8 o 8/8 As opacus i As translucidus, Ac.


Núvols alts i clarianes amb sol o resol ahir dilluns a les 14:15h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dilluns al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar entre 1 i 2ºC cap a l'interior, però a la costa només van ser al voltant de mig grau més altes que les registrades el dia anterior.
En aquest sentit, els 20,7ºC de Castell d'Aro es quedaren com a màxima més alta de la comarca, en canvi, els 16,9ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més freda.
Per la banda de les mínimes, aquestes van experimentar una clara pujada a causa del vent de garbí i els núvols presents, malgrat tot, els valors definitius van tenir lloc al vespre/nit i aquests van ser més baixos que a primera hora del dia., per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 0,7ºC respecte el diumenge, a Monells va baixar 1,8ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,2ºC. A Palamós la mínima va acabar sent un grau més baixa que la del dia anterior.
Els 5,1ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 12,8ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 28 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 20,7ºC (6,5ºC)., Monells 19,3ºC (5,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,0ºC (6,2ºC)., La Tallada d'Empordà 18,1ºC (6,4ºC)., Torroella de Montgrí 16,9ºC (7,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 28 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 17,2ºC, mínima 11,2ºC. Estat de la mar amb progressiva millora, ja que es va passar de la forta maror a maror de matinada, a mar arrissada al vespre, mar de fons del SSO., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,66 metres a les 07:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 42%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)