Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 25 de març del 2016

24 de març: el garbí deixa enrera la tramuntana

La posta de la primera lluna plena de la primavera astronòmica vista ahir dijous a les 06:42h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 


Ahir dijous 24 de març (Dijous Sant), es va poder observar la primera lluna plena de la primavera astronòmica que sempre ens anuncia l'arriba de la Setmana Santa.
La imatge superior ens mostra la posta de la lluna plena captada per la càmera web ubicada a Sant Daniel (Calonge), enmig d'un cel ras a causa de la raspatllada provocada per la tramuntana a les 06:42h del matí.

Un altre dels aspectes destacats que ens va deixar la jornada d'ahir va ser la desaparició del vent de tramuntana, el qual fou substituït pel típic garbí de ràbia  a partir del migdia.
Com podeu veure a la gràfica inferior, altre cop el sol i la presència de la tramuntana van fer pujar la temperatura de forma progressiva fins assolir 17,3ºC de màxima, però aquest ascens del mercuri queda aturat de cop i pateix una clara devallada coincidint amb l'entrada de vent de garbí o llebeig (S i SO).
Cal recordar que en aquesta època de l'any l'aigua superficial del mar sol tenir la temperatura més freda., concretament, segons les darreres dades de l'observatori de l'Estartit, veiem com el mar te una temperatura de només 13,4ºC a mig metre de fondària, no obstant això, aquest valor és 0,6ºC superior a la mitjana climàtica.
Aquest fet provoca que el termòmetre es mantingui molt  a ratlla a prop del mar, sobretot quan el vent de garbí transita pel damunt de les aigües de la badia palamosina tot deixant-nos un ambient fresc i humit força desagradable, com a contraposició amb el vent de tramuntana, molt més sec i saludable.
 


Gràfica de l'evolució de la temperatura, humitat, pressió atmosfèrica i vent d'ahir dijous. He retocat la imatge per veure més clarament com la temperatura màxima coincideix amb el vent de tramuntana (vegeu línia vermella) i com l'entrada del vent de garbí coincideix amb una baixada de la temperatura (vegeu línia blava). 


Si ens fixem de forma detallada en l'evolució del vent experimentat ahir dijous, es veu com fins les 02:00h encara va bufar amb força la tramuntana, a uns 20 km/h de mitjana, assolint-se la ratxa màxima del dia amb 55 km/h. A partir de llavors el vent del nord baixa fins als 10 km/h de mitjana.
A partir de les 07:30h la tramuntana va tornar a augmentar d'intensitat fins als 15/20 km/h de mitjana, N i NNO, però a partir de les 13:00h és vençut per l'entrada de vent de garbí o llebeig SSO, a 10/15 km/h de mitjana, el qual augmenta d'intensitat a partir de les 16:30h fins als 15/20 km/h de mitjana.
A partir de les 20:00h apareix vent del OSO a 5/10 km/h de mitjana, però aquest desapareix a darreres hores del dia.

En relació al temps futur, tot i que avui divendres les restes d'un front poden deixar alguns núvols prims, demà dissabte el sol encara serà més intens.
Es confirma que aquest dissabte tindrem vent de garbí moderat a partir del migdia, tot això degut a l'acostament d'un altre front molt desgastat que només portarà més núvols de cares al diumenge, amb absència de pluja segons indiquen els últims mapes.


Cel serè ahir dijous a les 12:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Pel que fa a les temperatures màximes que van esdevenir ahir dijous al Baix Empordà, es constata com aquestes van pujar entre 0,5 i 1ºC respecte el dia abans, però a la costa van baixar lleugerament., per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ser 0,6ºC més baixa que la del dimecres i a Palamós la màxima va descendir 1,3ºC.
En aquest sentit, els 21,1ºC de Les Olives (Garrigoles) foren la màxima més alta comarcal i els 17,2ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van pujar a gairebé tot arreu amb més o menys força., per exemple, a Monells la mínima pujà 0,7ºC, a Castell d'Aro va ascendir 1,5ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 2,0ºC respecte el dimecres, malgrat tot, a Torroella de Montgrí i a Palamós trobem dues excepcions, ja les mínimes baixaren 0,5ºC i 0,8ºC respectivament.
Els 3,9ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 9,2ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 24 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 20,8ºC (5,8ºC)., Monells 20,7ºC (3,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,3ºC (5,6ºC)., Castell d'Aro 19,8ºC (6,8ºC)., Torroella de Montgrí 19,0ºC (5,7ºC).  

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 24 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 17,3ºC, mínima 9,2ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb un matí asserenat i una tarda amb només 1/8 Ci i 1/8 Sc. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol al matí i un xic de maror a la tarda., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 3,63 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,7 metres a les 12:00h i de 1,41 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 6,8 metres a les 05:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 30%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)