Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 16 de juliol del 2016

14 de juliol: es mantenen els núvols i les temperatures agradables

Cel tapat per la presència de cúmuls força gruixuts, amb la base molt ben definida i tènues cortines de precipitació el passat dijous 14 de juliol al vespre. Imatge captada des de la platja Gran de Palamós.

Tal com es preveia, el passat dijous 14 de juliol es va mantenir la baixada de temperatures prevista, degut a la nova configuració sinòptica que s'ha produït aquesta setmana, amb vent de component nord força fresc que ens deixà isotermes de 8ºC a uns 1500 metres d'altura.
Arran de terra, les temperatures màximes en alguns casos, sobretot a l'interior, van baixar al voltant de deu o onze graus centígrads en només quatre dies. Per exemple, si el passat diumenge es registraren 36,0ºC de màxima a Monells, el passat dijous s'hi va registrar una màxima de 25,1ºC.
A la nostre vila l'ambient es continuà mantenint força agradable per l'època de l'any, gràcies a una temperatura màxima de tan sols 23,4ºC i a un grau d'humitat força discret d'entre un màxim del 60% i un mínim del 40%. A tot això hi podem afegir el fet que la nit fou de molt bon dormir, degut a la presència de vent fresc de tramuntana i una mínima de 18,6ºC.

Així mateix, una jornada més el fet que el vent no fos suficientment fort com per esbandir els núvols i la lleugera inestabilitat provocada per l'aire fresc i la formació d'una àrea de convergència de vents, el cel es va mantenir força tapat durant bona part de la jornada, amb només algunes tímides clarianes, amb entre 6/8 i 7/8 Cu i Sc. Amb l'arribada del vespre, els núvols van poder crèixer més abans del reforç de la tramuntana que hi hagué durant la matinada del divendres.
Com podeu veure a les dues fotos, a la tarda/vespre va crèixer una línia de cúmuls força gruixuts amb la base molt ben definida, els quals arribaren a deixar quatre gotes inapreciables, a més, també s'observaren tènues cortines de precipitació o virga.


Cel tapat per la presència de cúmuls força gruixuts, amb la base molt ben definida i tènues cortines de precipitació el passat dijous 14 de juliol al vespre. Imatge captada des de la platja Gran de Palamós.

D'altre banda, les temperatures màximes que van registrar-se el passat dijous 14 de juliol al Baix Empordà, van baixar a totes les estacions meteorològiques amb més o menys intensitat, a causa de l'entrada d'aire fresc del nord i al cel ennuvolat.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 2,8ºC respecte el dimecres, a Castell d'Aro va descendir 2,4ºC i a Torroella de Montgrí baixà 2,3ºC. A Palamós la màxima també descendí 2,3ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 26,5ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,9ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Pel que fa a les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu malgrat que hi havia el cel tapat i bufava vent, una senyal indicativa que l'entrada d'aire fresc fou molt remarcable.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va baixar 4,1ºC respecte el dimecres, a Monells va descendir 3,6ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 2,9ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va ser 1,6ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 14,7ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 18,6ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 14 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 26,5ºC (16,1ºC)., Castell d'Aro 26,1ºC (15,4ºC)., Monells 25,1ºC (14,7ºC)., La Tallada d'Empordà 24,6ºC (18,1ºC)., Torroella de Montgrí 24,3ºC (18,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 14 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 23,4ºC, mínima 18,6ºC. Vent: fins les 10:00h va bufar vent de component N i NNO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component N i NNO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del S, SE, E i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del SO i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del OSO, O i ONO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del NO i NNO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47 km/h NNO. Estat de la mar amb mar arrissada a primeres i darreres hores del dia, al centre de la jornada marejol., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 2,81 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 2,23 metres a les 12:00h i de 2,93 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 5,08 metres a les 21:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 60%, mínima 40%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)