Virga observada el passat dilluns 4 de juliol durant la posta de sol.
El passat 4 de juliol, el pas d'un petit solc d'aire fred en alçada, amb isotermes de -12ºC a 500hPa, va deixar-nos algunes variacions que trencaren la monotonia pròpia del mes de juliol a la costa.
Aquesta mica d'aire fred va fer crèixer les típiques tempestes d'estiu cap al Pirineu, no obstant això, en aquest cas també hi va haver alguna novetat cap al mar.
A primeres hores de la tarda, si es mirava en direcció sud, es podia veure com mar enllà s'havia format una tempesta. Des de la nostre vila tan sols s'observaren alguns mammatocúmuls llunyans que penjaven d'una enclusa, malgrat tot, el vent intens de component oest i oest-sud-oest que bufava en altura, allunyaren qualsevol possibilitat que aquesta tempesta s'apropés fins a la nostre costa.
Juntament amb aquests núvols llunyans que no ocultaren l'acció solar, a partir del vespre i durant posta de sol, els núvols altocúmuls castellanus que ens rondaren bona part de la tarda, van poder crèixer fins a convertir-se en cúmuls que deixaren virga (precipitació que cau del núvol però que s'evapora abans de tocar el terra). Vegeu la foto que obre aquest post
Com que aquests núvols gruixuts coincidiren amb l'ocàs, també es van veure uns rajos crepusculars molt bonics, així com alguns rajos anticrepusculars més tènues.
Així mateix, cal ressaltar el fet que ja es puguin formar tempestes a sobre el mar a la mínima entrada d'aire fred. De fet, a la zona on va crèixer la tempesta l'aigua superficial del mar ja es troba al voltant dels 24ºC, la qual cosa comença a ser un bon ingredient per fer crèixer els cumulonimbus.
Temps assolellat i alguns núvols decoratius el passat dilluns a les quatre de la tarda. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.
Si contrastem les temperatures màximes que van donar-se el passat dilluns 4 de juliol al Baix Empordà, amb les registrades el dia anterior, es veu com els registres van pujar a tot arreu, però amb una excepció.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima pujà 2,8ºC respecte el diumenge, a Monells ascendí 1,2ºC i a Castell d'Aro la màxima va ascendir 1,0ºC. L'excepció va tenir lloc a Torroella de Montgrí, on la màxima va pujar 0,6ºC respecte el dia abans. A Palamós la màxima va pujar 0,9ºC respecte el dia anterior.
Així doncs, els 32,1ºC de Calonge van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 25,4ºC de Palamós van ser la màxima més fresca.
Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tots els llocs amb major o menor mesura, degut al cel asserenat de la matinada i a la falta de vent.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima baixà 3,1ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà va baixar 2,5ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,3ºC. A Palamós la mínima va ser 1,8ºC més baixa que la del dia abans.
En aquest sentit, els 15,3ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada i els 19,8ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades el passat dilluns 4 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
Monells 30,6ºC (15,3ºC)., La Tallada d'Empordà 30,4ºC (15,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,7ºC (15,5ºC)., Castell d'Aro 27,4ºC (16,9ºC)., Torroella de Montgrí 26,5ºC (15,5ºC).
Altres dades meteorològiques del passat dilluns 4 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 25,4ºC, mínima 19,0ºC. Estat del cel: matí asserenat., a partir del migdia aparició d'entre 2/8 i 4/8 Ci, Ac i Cu, virga., a la tarda es van veure 2/8 Ac castellanus i 1/8 Cu., al vespre 5/8 o 6/8 Ci, Ac i Cu, virga, raigs crepusculars i raigs anticrepusculars, Cu congestus sobre el mar (mirant cap al sud-est). Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component NO, NNO i N, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció NE, ENE i NNE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del E i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del SSE, S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del O, ONO i NO, a 2 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada a primeres hores del matí i marejol la resta del dia., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,82 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Mapa de llamps del passat dilluns 4 de juliol. Veiem com es va formar una tempesta mar endins, a part de les típiques tempestes del Pirineu.
Per acabar el resum meteorològic dels dos primers dies d'aquesta setmana, només em manca comentar que el passat dimarts 5 de juliol, l'entrada de vent reescalfat de ponent durant el matí, va provocar que el mercuri es disparés cap amunt, fins a deixar-nos una màxima de 30,7ºC, siguent un registre inusualment càlid que s'assoleix molt poques vegades a la nostre vila, a més, a la població veïna de Calonge, situada a poca distància del mar, el termòmetre es va enfilar fins a 34,2ºC.
Aquesta calor de plena canícula s'ha de mantenir en els propers dies, però serà de cares al diumenge vinent quan es poden assolir les temperatures més elevades, sobretot cap a l'interior. Això serà a causa de l'entrada d'una punta de calor amb isotermes de 22ºC a 850hPa, amb la qual cosa es podrien assolir els 35 o 36ºC a l'interior del Baix Empordà.
Arran de mar, l'aparició de vent fluixet de marinada pot frenar una mica la temperatura, però en canvi la sensació de xafogor serà molt intensa.
En un altre ordre de coses, a part de registrar-se la temperatura màxima més alta del que portem d'estiu, el passat dimarts també ens va deixar un cel força curiós al llarg del matí. Degut a l'arribada de nombroses franges de núvols mitgencs i al fet que bufés vent de ponent amb certa intensitat en altura, es van poder veure les típiques ondulacions que caracteritzen els Altocumulus undulatus.
Més detalladament, a primeres hores del dia es van veure 2/8 o 3/8 Ci, Cs i Ac., al llarg del matí ens van creuar entre 2/8 i 4/8 Ci i Ac undulatus. Entre el migdia/primeres hores de la tarda es van observar 2/8 o 4/8 Ac i 2/8 Cu. Aquests núvols es van anar allunyant fins a deixar-nos una tarda de sol i només 1/8 o 2/8 Ac. El vespre va quedar asserenat, o amb tan sols 1/8 Ci.
Temps assolellat i curiosos altocúmuls undulatus apareguts el passat dimarts 5 de juliol al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)
D'altre banda, les temperatures màximes que van registrar-se el passat dimarts 5 de juliol al Baix Empordà, van patir una pujada general, però aquesta va ser més forta a la costa que no pas a l'interior.
Per exemple, a Castell d'Aro i a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 5,2ºC respecte el dilluns, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 2,9ºC i a Monells pujà 2,6ºC. A Palamós la màxima va ascendir 5,3ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 34,2ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 28,9ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes també van pujar respecte el dia abans, però amb menys força que les màximes. Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va pujar 1,3ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà va ascendir 0,9ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,8ºC. A Palamós la mínima va ser 1,3ºC més alta que la del dia anterior.
Els 15,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més fresca del dia i els 20,9ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades el passat dimarts 5 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
La Tallada d'Empordà 33,3ºC (16,4ºC)., Monells 33,2ºC (16,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,6ºC (15,9ºC)., Castell d'Aro 32,6ºC (18,2ºC)., Torroella de Montgrí 31,7ºC (16,3ºC).
Més dades meteorològiques del passat dimarts 5 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 30,7ºC, mínima 20,3ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component ONO i NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component O, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del S, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del SSO, S i SSE, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h SSO (34 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 2,34 metres a les 17:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Temps assolellat i càlid, amb alguns altocúmuls decoratius el passat dimarts 5 de juliol a les 15:52h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge
El passat 4 de juliol, el pas d'un petit solc d'aire fred en alçada, amb isotermes de -12ºC a 500hPa, va deixar-nos algunes variacions que trencaren la monotonia pròpia del mes de juliol a la costa.
Aquesta mica d'aire fred va fer crèixer les típiques tempestes d'estiu cap al Pirineu, no obstant això, en aquest cas també hi va haver alguna novetat cap al mar.
A primeres hores de la tarda, si es mirava en direcció sud, es podia veure com mar enllà s'havia format una tempesta. Des de la nostre vila tan sols s'observaren alguns mammatocúmuls llunyans que penjaven d'una enclusa, malgrat tot, el vent intens de component oest i oest-sud-oest que bufava en altura, allunyaren qualsevol possibilitat que aquesta tempesta s'apropés fins a la nostre costa.
Juntament amb aquests núvols llunyans que no ocultaren l'acció solar, a partir del vespre i durant posta de sol, els núvols altocúmuls castellanus que ens rondaren bona part de la tarda, van poder crèixer fins a convertir-se en cúmuls que deixaren virga (precipitació que cau del núvol però que s'evapora abans de tocar el terra). Vegeu la foto que obre aquest post
Com que aquests núvols gruixuts coincidiren amb l'ocàs, també es van veure uns rajos crepusculars molt bonics, així com alguns rajos anticrepusculars més tènues.
Així mateix, cal ressaltar el fet que ja es puguin formar tempestes a sobre el mar a la mínima entrada d'aire fred. De fet, a la zona on va crèixer la tempesta l'aigua superficial del mar ja es troba al voltant dels 24ºC, la qual cosa comença a ser un bon ingredient per fer crèixer els cumulonimbus.
Temps assolellat i alguns núvols decoratius el passat dilluns a les quatre de la tarda. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.
Si contrastem les temperatures màximes que van donar-se el passat dilluns 4 de juliol al Baix Empordà, amb les registrades el dia anterior, es veu com els registres van pujar a tot arreu, però amb una excepció.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima pujà 2,8ºC respecte el diumenge, a Monells ascendí 1,2ºC i a Castell d'Aro la màxima va ascendir 1,0ºC. L'excepció va tenir lloc a Torroella de Montgrí, on la màxima va pujar 0,6ºC respecte el dia abans. A Palamós la màxima va pujar 0,9ºC respecte el dia anterior.
Així doncs, els 32,1ºC de Calonge van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 25,4ºC de Palamós van ser la màxima més fresca.
Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tots els llocs amb major o menor mesura, degut al cel asserenat de la matinada i a la falta de vent.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima baixà 3,1ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà va baixar 2,5ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,3ºC. A Palamós la mínima va ser 1,8ºC més baixa que la del dia abans.
En aquest sentit, els 15,3ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada i els 19,8ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades el passat dilluns 4 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
Monells 30,6ºC (15,3ºC)., La Tallada d'Empordà 30,4ºC (15,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,7ºC (15,5ºC)., Castell d'Aro 27,4ºC (16,9ºC)., Torroella de Montgrí 26,5ºC (15,5ºC).
Altres dades meteorològiques del passat dilluns 4 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 25,4ºC, mínima 19,0ºC. Estat del cel: matí asserenat., a partir del migdia aparició d'entre 2/8 i 4/8 Ci, Ac i Cu, virga., a la tarda es van veure 2/8 Ac castellanus i 1/8 Cu., al vespre 5/8 o 6/8 Ci, Ac i Cu, virga, raigs crepusculars i raigs anticrepusculars, Cu congestus sobre el mar (mirant cap al sud-est). Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component NO, NNO i N, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció NE, ENE i NNE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del E i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del SSE, S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del O, ONO i NO, a 2 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada a primeres hores del matí i marejol la resta del dia., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,82 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Mapa de llamps del passat dilluns 4 de juliol. Veiem com es va formar una tempesta mar endins, a part de les típiques tempestes del Pirineu.
Per acabar el resum meteorològic dels dos primers dies d'aquesta setmana, només em manca comentar que el passat dimarts 5 de juliol, l'entrada de vent reescalfat de ponent durant el matí, va provocar que el mercuri es disparés cap amunt, fins a deixar-nos una màxima de 30,7ºC, siguent un registre inusualment càlid que s'assoleix molt poques vegades a la nostre vila, a més, a la població veïna de Calonge, situada a poca distància del mar, el termòmetre es va enfilar fins a 34,2ºC.
Aquesta calor de plena canícula s'ha de mantenir en els propers dies, però serà de cares al diumenge vinent quan es poden assolir les temperatures més elevades, sobretot cap a l'interior. Això serà a causa de l'entrada d'una punta de calor amb isotermes de 22ºC a 850hPa, amb la qual cosa es podrien assolir els 35 o 36ºC a l'interior del Baix Empordà.
Arran de mar, l'aparició de vent fluixet de marinada pot frenar una mica la temperatura, però en canvi la sensació de xafogor serà molt intensa.
En un altre ordre de coses, a part de registrar-se la temperatura màxima més alta del que portem d'estiu, el passat dimarts també ens va deixar un cel força curiós al llarg del matí. Degut a l'arribada de nombroses franges de núvols mitgencs i al fet que bufés vent de ponent amb certa intensitat en altura, es van poder veure les típiques ondulacions que caracteritzen els Altocumulus undulatus.
Més detalladament, a primeres hores del dia es van veure 2/8 o 3/8 Ci, Cs i Ac., al llarg del matí ens van creuar entre 2/8 i 4/8 Ci i Ac undulatus. Entre el migdia/primeres hores de la tarda es van observar 2/8 o 4/8 Ac i 2/8 Cu. Aquests núvols es van anar allunyant fins a deixar-nos una tarda de sol i només 1/8 o 2/8 Ac. El vespre va quedar asserenat, o amb tan sols 1/8 Ci.
Temps assolellat i curiosos altocúmuls undulatus apareguts el passat dimarts 5 de juliol al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)
D'altre banda, les temperatures màximes que van registrar-se el passat dimarts 5 de juliol al Baix Empordà, van patir una pujada general, però aquesta va ser més forta a la costa que no pas a l'interior.
Per exemple, a Castell d'Aro i a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 5,2ºC respecte el dilluns, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 2,9ºC i a Monells pujà 2,6ºC. A Palamós la màxima va ascendir 5,3ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 34,2ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 28,9ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes també van pujar respecte el dia abans, però amb menys força que les màximes. Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va pujar 1,3ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà va ascendir 0,9ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,8ºC. A Palamós la mínima va ser 1,3ºC més alta que la del dia anterior.
Els 15,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més fresca del dia i els 20,9ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades el passat dimarts 5 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
La Tallada d'Empordà 33,3ºC (16,4ºC)., Monells 33,2ºC (16,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,6ºC (15,9ºC)., Castell d'Aro 32,6ºC (18,2ºC)., Torroella de Montgrí 31,7ºC (16,3ºC).
Més dades meteorològiques del passat dimarts 5 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 30,7ºC, mínima 20,3ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component ONO i NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component O, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del S, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del SSO, S i SSE, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h SSO (34 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 2,34 metres a les 17:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Temps assolellat i càlid, amb alguns altocúmuls decoratius el passat dimarts 5 de juliol a les 15:52h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge