Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 20 de juliol del 2016

19 de juliol: el mercuri i el garbí pugen un esglaó més abans d'un petit canvi

Temps assolellat, marejol aixecat pel garbí i banyistes a la cala del Morro del Vedell ahir dimarts al migdia. Foto mostrada al temps del Telenotícies Comarques de TV3.


Tal com es preveia, ahir dimarts 19 de juliol, el vent de garbí o llebeig es va reforçar una mica més degut a l'acostament d'un tàlveg d'aire fred en altura.
El vent del sud o sud-oest va estar bufant durant tota la jornada a la badia palamosina amb més o menys intensitat, assolint una ratxa màxima de 42 km/h.
L'efecte del vent, com és habitual, va fer que arran de mar el termòmetre es quedés força frenat, amb una màxima de tan sols 25,1ºC al centre del nucli antic, no obstant això, a mesura que aquest vent entrava cap a l'interior del Baix Empordà s'anava reescalfant. Això va fer repuntar el mercuri fins al voltant dels 33 o 34ºC en els indrets on tradicionalment les temperatures màximes són més càlides.
A part d'afectar les temperatures, la marinada va alterar l'estat de la mar amb nombrosos blancalls que s'aixecaven de la superfície, però fou molt ben rebuda pels amants de la vela.

Per avui dimecres es preveu que el vent de garbí torni a bufar de forma moderada a partir del migdia, però de cares al vespre/nit tendirà a desaparèixer.
La novetat en el panorama meteorològic d'avui dimecres, serà l'arribada d'un petit tàlveg d'aire fred en altura, amb isotermes de -11ºC a 500hPa, la qual cosa pot ser el detonant del creixement d'algunes nuvolades de tarda cap a l'interior i oest del Principat que puguin descarregar algun ruixat.
A Palamós veurem com el cel pot anar quedant enterenyinat de núvols alts i mitgencs amb el pas de les hores, degut al desplaçament cap a la costa dels núvols gruixuts formats a l'interior (alhora que s'anirien desfent), fins a deixar-nos una tarda/vespre amb el cel força tapat., fins i tot, no es descarta que es pugui escapar alguna gota de fang al vespre/nit.



Breu vídeo on veiem l'onatge aixecat pel vent de garbí d'ahir dimarts al migdia.

Temps assolellat i marejol aixecat pel vent de garbí ahir dimarts al migdia. Foto mostrada al temps de Meteocat tv

En un altre ordre de coses, si mirem més detalladament les temperatures màximes que van registrar-se ahir dimarts 19 de juliol al Baix Empordà, es veu com els valors van pujar a tot arreu degut al vent de garbí i al cel asserenat, així com també per l'arribada de resquitlló de la bombolla d'aire càlid.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 2,8ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà pujà 2,1ºC i a  Castell d'Aro la màxima va ser 1,6ºC més alta que la del dia abans. L'excepció la trobem a Palamós., com sempre, cal recordar que la marinada provoca l'entrada d'aire relativament fresc a la nostre vila, la qual cosa va fer que la màxima fos 0,2ºC més baixa que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 34,3ºC de Les Olives van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 25,1ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar a tot arreu, però amb alguna excepció. Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima fou 2,0ºC més alta que la del dilluns, a La Bisbal d'Empordà pujà 1,6ºC i a Monells ascendí 0,3ºC, per contra, trobem l'excepció de Castell d'Aro, indret on la mínima va baixar 0,3ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va ser 1,1ºC més alta que la del dia anterior.
Els 12,0ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa del dia i els 21,4ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 19 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,4ºC (14,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,2ºC (12,0ºC)., La Tallada d'Empordà 32,7ºC (13,7ºC)., Torroella de Montgrí 29,5ºC (14,2ºC)., Castell d'Aro 28,6ºC (14,6ºC).

Més dades meteorològiques d'ahir dimarts 19 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 25,1ºC, mínima 20,3ºC. Estat del cel serè, amb algun núvol baix esporàdic de tarda 1/8 Sc i St., posta de sol ataronjada degut a la presència de pols del Sàhara i fum de l'incendi forestal de Santa Coloma de Farners. Vent de component S, SSO i SO tot el dia: fins les 06:00h va bufar a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors a 5 km/h de mitjana., a partir de les 07:30h a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h a 20/25 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h SSO (42 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb marejol al matí/migdia (ones de 0,25/0,5metres) i un xic de maror a la tarda (ones de 0,5/0,7 metres), nombrosos blancalls., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel serè i onades generades pel vent de garbí ahir al migdia a la Punta del Molí. Al fons veiem l'escull de Sa Galera.


Temps assolellat i marejol ahir al migdia a la Punta del Molí. Podem veure la curiosa formació rocosa anomenada Sa Mà des Gegant.


La posta de sol ataronjada d'ahir dimarts degut a la pols del Sàhara i al fum dels incendis forestals. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.