Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 25 de juliol del 2016

23 de juliol: la calor va a més, però es mantenen els núvols

Cúmuls tapant el cel i fent la guitza als banyistes que hi havien a la platja Gran de Palamós. Imatge captada el passat dissabte 23 de juliol a primeres hores de la tarda. 

El passat dissabte 23 de juliol, tal com es preveia, a Palamós els núvols van fer acte de presència durant molts moments de la jornada i arribaren a tapar el sol, malgrat tot, com que la tramuntana no va desaparèixer fins a les dues de la tarda i, a més, aquest vent ens arribà una mica reescalfat, les temperatures van anar clarament cap amunt, amb 29,1ºC de màxima i una mínima tropical de 23,6ºC.

De bon matí els núvols altocúmuls que tapaven el cel es veien modelats pel vent de tramuntana, adoptant les típiques formes lenticulars. Els núvols mitgencs també anaven acompanyats per alguns núvols baixos estratocúmuls menys destacats, amb entre 6/8 i 7/8 Ac i Sc.
La nuvolositat es va anar trencant amb el pas de les hores, fins a deixar-nos grans clarianes, però amb restes nuvoloses 3/8 o 4/8 Ac i Sc.
A partir del migdia i fins a primeres hores de la tarda, van poder crèixer alguns cúmuls d'aspecte amenaçador, amb entre 4/8 i 6/8 Cu i Sc, com els que podeu veure a les fotos que vaig fer a la platja Gran de Palamós, on aquests núvols van fer la guitza als banyistes durant una bona estona. No obstant això, amb el pas de les hores els cúmuls es van anar desfent fins a deixar-nos un temps assolellat, amb només algun núvol decoratiu 2/8 o 3/8 Ac i Sc.
La variabilitat en el cel encara no havia acabat, ja que el sol es va tornar a tapar al vespre, degut a la formació d'una capa extensa de cúmuls i estratocúmuls, amb 6/8 o 7/8 Cu i Sc.
Com succeix tot sovint, el fet que el sol estigués baix i que encara quedés una mica de pols en suspensió, va provocar que apareguessin bonics rajos crepusculars i que els núvols baixos adoptessin un tot vermellós molt bonic.

La posta de sol del passat dissabte 23 de juliol, amb núvols estratocúmuls i raigs crepusculars.

Si mirem amb atenció les temperatures màximes que van registrar-se el passat dissabte 23 de juliol al Baix Empordà, es comproba  com els valors van pujar a tot arreu, amb major o menor mesura, degut a la presència del sol i al vent reescalfat.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 3,3ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà pujà 3,1ºC i a  Monells la màxima va ser 2,8ºC més alta que la del dia abans. L'excepció la trobem a Castell d'Aro, on la màxima es va mantenir sense canvis. A Palamós la màxima va ser 1,4ºC més alta que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 31,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 28,3ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar a tot arreu, a causa del cel tapat que hi havia de matinada i al vent que bufava. Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima fou 2,8ºC més alta que la del divendres, a La Tallada d'Empordà pujà 2,4ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,7ºC. L'excepció apareix a Monells, indret on la mínima va ser 1,3ºC més baixa que la del dia abans. A Palamós la mínima va ser 1,7ºC més alta que la del dia anterior.
Els 17,9ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 23,6ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 23 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 31,9ºC (19,6ºC)., Castell d'Aro 31,3ºC (20,6ºC)., Monells 30,9ºC (17,9ºC)., Torroella de Montgrí 30,1ºC (23,0ºC)., La Tallada d'Empordà 29,6ºC (22,3ºC).

Més dades meteorològiques del passat dissabte 23 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 29,1ºC, mínima 23,6ºC. Vent: fins les 14:00h va bufar vent de component NNO i NO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de llavors va entrar vent del SE, S i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h va aparèixer vent del ONO, NO i NNO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 52 km/h NNO (de matinada). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 2,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,88 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 3,59 metres a les 08:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 74%, mínima 37%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cúmuls tapant el cel i fent la guitza als banyistes que hi havien a la platja Gran de Palamós. Imatge captada el passat dissabte 23 de juliol a primeres hores de la tarda.