Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 28 de juliol del 2016

26 de juliol: la greu sequera manté el nivell dos del Pla Alfa

La manca de pluges es fa notar al bosc. Imatge d'aquesta setmana.

El passat dimarts 26 de juliol, tot i que el termòmetre va anotar una temperatura lleugerament més baixa que la registrada el dia anterior, el nostre cos no ho va notar ni de lluny.
Allò que no passa gens desapercebut per poc que ens hi fixem, és l'estat d'extrema sequera que presenten els boscos que trobem a la nostre àrea geogràfica. Després d'haver patit un any 2015 amb rècords de sequera (recordem que a Palamós només van caure 282 mm), en els primers sis mesos d'aquest any 2016 tan sols hem recollit 161 mm, amb qual cosa molts pous ja s'estan assecant i més tenint en compte que al mes de juny gairebé no va ploure i en aquest mes de juliol tot indica que no caurà ni un litre.

Si a la manca de pluges hi afegim la forta insolació d'aquesta època de l'any i el fet que hem tingut alguns dies amb vent de tramuntana, podem apreciar clarament com el territori s'ha convertit en un terreny polsós, on els boscos són un autèntic polvorí, agreujat per una manifesta manca de gestió forestal.
L'elevat dèficit hídric està deixant algunes imatges insòlites, com les protagonitzades per extenses clapes d'alzines sureres que es veuen forçades a perdre la fulla per intentar sobreviure a aquest infern, un fet que es pot apreciar a les Gavarres marítimes i en altres indrets.

Amb aquest panorama poc engrescador, s'ha de posar la màxima atenció i no realitzar cap activitat que pugui iniciar un foc. En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya manté el nivell dos del Pla Alfa al Baix Empordà.
El nivell dos del Pla Alfa implica que es manté un rigurós control de possibles columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals, a menys de 500 m de zones forestals.
S'ha d'identificar l'autor del foc i s'ha de fer apagar, excepte les autoritzacions excepcionals. També es controlen llocs predeterminats d'especial risc i la circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.
Per a realitzar aquestes tasques es posen en servei punts de guaita estratègics i predeterminats. També es fa un control d'abocadors predeterminats.


Mapa del Pla Alfa previst per avui dijous. Veiem com a l'Alt i Baix Empordà es troben a nivell 2. També es troben a nivell 2 El Segrià, Les Garrigues, La Ribera d'Ebre, La Terra Alta i El Baix Ebre.

En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes que van registrar-se el passat dimarts 26 de juliol al Baix Empordà, es veu com els valors van baixar lleugerament a tot arreu, però hi va haver una excepció a la norma.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 1,4ºC respecte el dilluns, a La Bisbal d'Empordà baixà 0,4ºC i a Monells descendí 0,3ºC. L'excepció va tenir lloc a La Tallada d'Empordà, indret on la màxima ascendí 0,1ºC respecte el dia abans. A Palamós la màxima va baixar 2,8ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 33,7ºC de Les Olives van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 27,6ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van baixar tímidament a totes les poblacions, degut a la manca de vent i de nuvolositat. Per exemple, a Monells la mínima fou 2,0ºC més baixa que la del dilluns, a Castell d'Aro va descendir 1,5ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 1,0ºC. L'excepció torna a donar-se a La Tallada d'Empordà, indret on la mínima va pujar 0,4ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va ser 1,3ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 16,8ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 23,2ºC de Palafrugell foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 26 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,5ºC (16,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,0ºC (17,3ºC)., La Tallada d'Empordà 32,2ºC (18,7ºC)., Torroella de Montgrí 31,6ºC (18,8ºC)., Castell d'Aro 31,1ºC (19,0ºC).

Més dades meteorològiques del passat dimarts 26 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 27,7ºC, mínima 22,4ºC. Estat del cel: matí asserenat o 1/8 Ci., a la tarda aparició de 2/8 Ci, juntament amb 2/8 St i Sc., al vespre lleuger augment nuvolós amb 3/8 Ci i entrada de núvols baixos de mar cap a terra, amb 2/8 o 3/8 St i Sc, estrats orogràfics que deixaven el cim del Puig Cargol emboirat. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component O, NO i OSO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del SE, SSE, S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del SO i OSO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 19 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol o mar arrissada a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,72 metres a les 10:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)