Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 3 de juliol del 2016

El mes de juny manté viu el fantasma de la sequera i eleva el risc d'incendi


Es parla molt de l'aigua que hi ha als pantans, però la crua realitat de moltes comarques és molt diferent.
En el passat més de juny, es pot constatar com la sequera crònica ha tornat a reviure de manera evident a Palamós i per extensió a tot el Baix Empordà, així com a la major part de comarques properes al litoral. Amb tan sols 4,2 mm recollits a la nostre vila, es pot comprobar com els mesos d'abril i maig van ser un autèntic miratge dins el context de sequera històrica que ens afecta.
Si en el passat hivern, i en general tot el 2015, es van assolir rècords de sequera a les nostres contrades, un cop transcorreguts els primers sis mesos d'aquest any 2016, sembla que anem per un camí similar, si bé amb el lleuger respir dels mesos d'abril i maig, els quals es van comportar de manera normal en relació a les precipitacions.
En el present any 2016, fins a dia d'avui només han caigut 161,2 mm a Palamós, aquest fet representa que només portem recollit un 63% d'allò que hauria d'haver caigut en els primers sis mesos de l'any, segons la mitjana climàtica.

Curiosament, el fet que hagi plogut en els mesos centrals de la passada primavera, ha permés que les plantes de cicle curt s'hagin desenvolupat de manera notable deixant-nos uns paisatges verds, però efímers. Aquest fet pot ser clarament contraproduent de cares a aquest estiu, sobretot si segueix sense ploure (com sembla que així serà), ja que l'espessa i abundant vegetació herbàcia actualment pateix els efectes de l'estiatge i es converteix en un autèntic polvorí de cares a augmentar el perill d'incendi.
A l'abundant massa vegetal seca que hi ha en aquests moments, cal afegir-hi l'estrés hídric que han patit i pateixen molts arbres i arbusts, els quals es poden veure encara més indefensos davant de l'avanç d'un possible incendi. De fet, en aquests moments no resulta difícil trobar alguns exemplars morts o extremadament dèbils, degut a l'extrema sequera del terreny i al fet que el nivell freàtic estigui més baix del normal, i això que encara ens queda passar tot l'estiu.
Sens dubte, estem davant d'una combinació potencialment perillosa, tal com ja anunciava el Govern de la Generalitat. Vegeu el següent article del passat 6 de juny.


Enclusa de tempesta vista mirant cap al nord-oest el passat dijous 30 de juny al vespre. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.

Pel que fa al temps que vàrem tenir o patir el passat dijous 30 de juny, altre vegada el dia va començar amb abundants núvols mitgencs que taparen el cel amb entre 5/8 o 7/8 Ac. Després d'aquests núvols de primeres hores del matí, el sol es va acabar imposant abans del migdia, amb només 1/8 o 2/8 Ac, així com també 1/8 o 2/8 Cu i Sc., a més de tot això, al migdia/primeres hores de la tarda es van veure grans cúmuls a la llunyania, mirant cap a l'horitzó nord i oest.
La petita novetat de la jornada va ser l'aparició d'un altre dels ingredients típics de l'estiu. Degut a la formació de les típiques tempestes d'estiu cap al Pirineu i Prepirineu, a causa de la mateixa calor i l'entrada d'un xic d'aire fred en altura, a partir del vespre des de Palamós es va poder observar una gran enclusa que tapava la posta de sol. Vegeu imatge superior.


Temps assolellat el passat dijous 30 de juny a les 14:00h. El primer mes d'estiu acabà amb sol i calor. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 

Així mateix, si comparem les temperatures màximes que van registrar-se el passat dijous 30 de juny al Baix Empordà amb les del dia abans, es pot comprobar com aquestes van baixar a tot arreu amb més o menys força, degut a la manca de vent de garbí i a l'arribada d'un xic d'aire fresc.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 3,1ºC respecte el dimecres, a Castell d'Aro baixà 3,0ºC i La Bisbal d'Empordà baixà 1,7ºC. A Palamós la màxima va descendir 0,6ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 29,6ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 24,5ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van experimentar una pujada general degut als núvols de la matinada i nit anterior. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 1,9ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí pujà 1,8ºC i a Monells ascendí 0,4ºC. A Palamós la mínima va ser 0,9ºC més alta que la del dia anterior.
Els 18,0ºC de Monells van ser la mínima més fresca del dia i els 21,7ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 30 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 29,4ºC (18,6ºC)., Monells 29,2ºC (18,0ºC)., La Tallada d'Empordà 28,0ºC (19,1ºC)., Castell d'Aro 27,3ºC (19,2ºC)., Torroella de Montgrí 26,4ºC (19,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 30 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 25,0ºC, mínima 21,3ºC. Vent: fins les 05:30h va bufar vent de component NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 09:30h vent del ESE, SE i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del SO, S, SSO i SSE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 18 km/h S. Estat de la mar amb mar plana al matí i arrissada a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Altocúmuls abundants apareguts el passat dijous a les nou del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)