Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 10 d’octubre del 2018

Dilluns 8 d'octubre: un cel molt fotogènic, quatre gotes a la nit i provences

Primer pla del creuer Marella Dream amarrat al moll Fèlix Ribera, el passat dilluns 8 d'octubre al migdia (vegeu notícia de Ràdio Palamós

El passat dilluns 8 d'octubre vàrem poder gaudir d'uns celatges molt fotogènics a la nostra vila.
Després d'un matí dominat per algunes restes de núvols formades majoritàriament per altocúmuls i altostrats, a partir del migdia l'astre rei es va acabar imposant, però l'espectacle al cel va millorar notòriament.
El temps assolellat i la proximitat amb l'embossament d'aire fred en altura, va fer crèixer un autèntic mosaic de cúmuls molt bonics, tal com podeu veure en el recull d'imatges. No obstant això, tot i l'aparició de Cumulus congestus, la presència d'aire sec en algunes capes de la troposfera va impedir que acabessin generant precipitacions i, fins i tot, van acabar desfets amb el pas de les hores.
Així mateix, abans d'acabar la jornada, entre les onze de la nit i la mitjanit de dilluns a dimarts, ens va arribar una franja de precipitacions poc destacables que deixaren 1,8 mm en el nucli antic de Palamós i també a La Fosca.

Altres dades de precipitació recollida al Baix Empordà el passat dilluns 8 d'octubre, segons Meteocat i Meteoclimatic: 

Torroella de Montgrí 6,6 mm, La Bisbal d'Empordà 6,1 mm, La Tallada d'Empordà 5,0 mm, Monells 4,7 mm, Castell d'Aro 3,2 mm, Calonge 2,4 mm, Palafrugell 2,0 mm, Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm, Verges 0,6 mm, Les Olives 0,4 mm, Sobrestany 0,4 mm.   

D'altre banda, la presència de vent provences fluix, amb cops moderats que arribaren fins a 40 km/h de ratxa màxima, va alterar l'estat de la mar a poca distància del litoral palamosí, des d'on es podien observar nombrosos blancalls mar endins.
La presència d'aquest vent que sol arribar fred a les nostres costes, va fer que a Palamós la temperatura fos 0,8 ºC més baixa que la del dia anterior (diumenge 21,2 ºC i dilluns 20,4 ºC). No obstant això, a la major part de la comarca la màxima va pujar lleugerament.
Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta va baixar amb més o menys força a l'interior del Baix Empordà, la qual cosa va deixar-nos una nit freda, amb només 8,9 ºC de mínima a Monells o 9,3 ºC a La Tallada d'Empordà.
A Palamós la nit també va ser freda, amb una mínima de 13,2 ºC en el nucli antic i 12,8 ºC a La Fosca.   

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 8 d'octubre a les 23:24h. Veiem precipitacions més o menys intenses sobre el Baix Empordà i en comarques properes. 

Creixement de cúmuls força gruixuts, el passat dilluns 8 d'octubre al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 8 d'octubre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 20,4 ºC, mínima 13,2 ºC (12,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel: a primeres hores del matí s'observaren 7/8 Cb sobre el mar, Cu, Sc i St., al matí-migdia els núvols es trencaren ràpidament i marxaren mar endins, amb de 4/8 a 6/8 Ci, As i Ac, a més de 1/8 a 4/8 Cu, Sc i St., al migdia-primeres hores de la tarda temps assolellat, amb de 1/8 a 3/8 Ci i As, a més de 3/8 a 4/8 Cu humilis, mediocris i congestus., a la tarda van quedar de 2/8 a 4/8 Ci, As i Ac, a més de 1/8 o 3/8 Cu, Sc i St., a la nit cel tapat i ruixats intermitents.
Vent: fins les 12:00h hi va haver vent de direcció N, NNO, NNE i NO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NNE i NE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h bufà vent del NNE i NE, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h va aparèixer vent del NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del N i NNO, a 15-20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 40 km/h NNE.
Estat de la mar amb marejol, nombrosos blancalls a poca distància de la costa., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,19 metres a les 11:00h al davant del cap de Begur.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Des de la Punta del Molí, s'observaren nombrosos blancalls aixecats pel vent de provences a poca distància de la costa palamosina, el passat dilluns 8 d'octubre al migdia.

El cel presentà un aspecte molt fotogènic el passat dilluns 8 d'octubre al migdia. Al fons de la imatge veiem el creuer Marella Dream amarrat al moll Fèlix Ribera.

Cumulus congestus observat el passat dilluns 8 d'octubre al migdia.

Si mirem amb més atenció les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 8 d'octubre al Baix Empordà, es veu com van tenir comportaments diferents segons l'indret que mirem.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va ascendir 2,6 ºC respecte el dia abans i a Monells va pujar 0,3 ºC, per contra, a Palamós va baixar 0,8 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 23,0 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,8 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va descendir amb major o menor mesura a gairebé tots els llocs.
A La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 3,2 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí baixà 2,9 ºC i a Castell d'Aro descendí 0,6 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una mínima 0,1 ºC més elevada.
Els 8,9 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,3 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 8 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 23,0 ºC (11,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,4 ºC (9,9 ºC)., Torroella de Montgrí 22,3 ºC (9,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,9 ºC (9,3 ºC)., Monells 21,8 ºC (8,9 ºC).

Més fotos del passat dilluns 8 d'octubre al migdia