Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 14 d’octubre del 2018

Divendres 12 d'octubre: una nit tropical i previsió de més pluges i mala mar

Núvols alts i el creuer Marella Explorer amarrat al port de Palamós, el passat divendres 12 d'octubre a la tarda.

El passat divendres 12 d'octubre vàrem patir una nit més càlida del que caldria esperar en aquesta època de l'any.
El cel cobert de núvols baixos que hi hagué durant la nit-matinada de dijous a divendres, unit a l'entrada d'una massa d'aire temperat procedent del Mediterrani, amb isotermes de 14,6 ºC a 850 hPa, va fer que la temperatura mínima pugés amb més o menys intensitat respecte el dia anterior.
Per exemple, a Palamós vàrem tenir una mínima 3,3 ºC més elevada (dijous 16,4 ºC i divendres 19,7 ºC).
Això va provocar que per poc no hi hagués una nit tropical en el nucli antic de Palamós i a La Fosca , amb 19,7 ºC i 19,9 ºC respectivament.
On si que no es van deslliurar de tenir una nit tropical va ser a Sant Feliu de Guíxols, indret on enregistraren una mínima de 20,9 ºC.
Pel que fa a la temperatura màxima, el cel ennuvolat que hi va haver fins al migdia va provocar que aquesta baixés lleugerament a tot arreu, excepte a  Palamós. El temps assolellat que vàrem tenir a partir del migdia va facilitar que la màxima fos una dècima més alta que la del dijous. 

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat divendres 12 d'octubre a les dues de la matinada. Veiem isotermes de 14 a 15 ºC a la costa catalana.

Més dades meteorològiques del passat divendres 12 d'octubre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 22,1 ºC, mínima 19,7 ºC (19,9 ºC a La Fosca).
Estat del cel amb molta variabilitat., al llarg del matí s'observaren de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, boirines, a més de 1/8 a 3/8 Ci., al migdia hi va haver un domini del sol, amb de 2/8 a 4/8 Sc i St, juntament amb 4/8 o 6/8 Ci i Cs., a la tarda es van veure de 2/8 a 3/8 Sc i St, a més de 5/8 a 6/8 Ci i Cs.
Vent: fins les 15:00h hi va haver vent del ESE, SE, SSE i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, ESE i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del E, ESE, SE i SSE, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 21 km/h SE.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons del ENE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,03 metres a les 15:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 88%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel cobert de núvols baixos, el passat divendres 12 d'octubre al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).  

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 12 d'octubre al Baix Empordà, es veu com va baixar amb més o menys intensitat, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la temperatura màxima va baixar 2,5 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 2,3 ºC i a Castell d'Aro va descendir 1,0 ºC.
A Palamós es va donar una excepció, amb una màxima 0,1 ºC més alta.
En aquest sentit, els 26,0 ºC registrats a La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,1 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va pujar de forma més o menys acusada, respecte el dia abans.
A Castell d'Aro la mínima va pujar 3,4 ºC respecte el dijous, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,0 ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 1,3 ºC.
A Palamós la mínima va ascendir 3,3 ºC.
Els 14,3 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 12 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 26,0 ºC (15,1 ºC)., Monells 25,2 ºC (14,3 ºC)., Torroella de Montgrí 25,1 ºC (15,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 24,9 ºC (15,1 ºC)., Castell d'Aro 23,7 ºC (17,1 ºC).

Tornen les pluges i el temporal marítim

En les darreres hores hem pogut constatar la presència de símptomes evidents d'un nou canvi de temps.
L'arribada de núvols alts abundants, observats especialment el passat divendres, l'augment dels núvols baixos, la presència de la típica boira a les Gavarres i la caiguda d'algunes roines o plugims ahir dissabte, són el preludi de l'arribada de més pluges i un altre temporal marítim.

Es preveu que en les immediates hores en afecti una àrea de baixa pressió, formada a partir del pas de les restes de l'exhuracà Leslie pel damunt de la península, entre d'altres factors.
La presència d'aquesta pertorbació, unit a l'entrada de vent humit de xaloc carregat d'humitat, degut a la presència d'un anticicló a l'est d'Europa, avui diumenge ens deixarà un temps molt semblant al que vàrem tenir ahir dissabte, amb un xic més de pluja.
El cel ennuvolat, amb elevades possibilitats que puguin caure plugims o algun ruixadet en qualsevol moment de la jornada, condicionarà la jornada dominical a Palamós. No obstant això, entre la propera nit i el migdia de demà dilluns, es preveu que ens afecti un front de precipitacions més abundants, amb pluja pausada, però també podria caure algun ruixat intens acompanyat de tempesta (20 mm o més en 30 mm), amb la qual cosa es recomana estar atents a les zones que tradicionalment s'inunden del nostre municipi.
Els mapes semblen indicar que es podrien acumular 40 mm al final de l'episodi plujós a la nostra vila.

L'altre aspecte destacat de la previsió meteorològica serà la progressiva alteració marítima que hi haurà, amb notable mar de fons de xaloc.
Avui al matí ja tindrem maror (ones de 1 metre), a la tarda de maror a forta maror (ones de 1-2 metres) i al vespre  hi haurà forta maror ( ones de 2-2,5 metres).
Demà dilluns, entre la matinada i el migdia hi podrà haver maregassa (ones de 2,5-3 metres). El temporal de mar anirà afluixant en les hores següents, fins a quedar maror durant la matinada del dimarts.
Mar endins, com és habitual, les onades seran més altes, podent arribar fins a una alçada significant de 4 a 5 metres en el moment àlgid del temporal (matinada i matí del dilluns).

Pel que fa al vent, es preveu que pugui bufar vent de garbí o xaloc a uns 15-20 km/h avui a la tarda i al vespre. Atenció, ja que durant la nit-matinada de diumenge a dilluns, el vent es pot intensificar de forma sobtada, amb vent de xaloc que pot arribar fins als 30 km/h de mitjana, i enregistrar algunes ratxes de 50-60 km/h. La ventada desapareixerà durant el matí del dilluns, fins a quedar vent fluixet o vent en calma a la tarda-vespre.

Mapa d'alçada significant de l'onatge previst per les vuit del matí de demà dilluns.

Mapa de precipitació acumulada prevista fins demà dilluns a les 17:00h. 

Mapa de superfície amb precipitacions acumulades fins demà dilluns a les cinc del matí.