Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 5 d’octubre del 2018

Dimarts 2 d'octubre: tramuntana a 80 km/h, altocúmuls lenticulars i només un 9 % d'humitat relativa

Núvols de vent sobre la badia de Palamós i gran lluminositat, amb reflexos sobre el mar, el passat dimarts 2 d'octubre a primeres hores de la tarda. Foto feta des de Sant Antoni de Calonge. 

El passat dimarts 2 d'octubre, la situació de nord es va mantenir en plena forma.
Tot i que la tramuntana va afluixar de forma important durant la matinada i a primera hora del matí, ràpidament es va tornar a intensificar i, fins i tot, encara va bufar més forta que el dia abans. Entre les onze del matí i dos-quarts de tres de la tarda va assolir el seu punt àlgid, amb una velocitat mitjana de 30-40 km/h, ratxa màxima 79 km/h.
Com és normal, arran de costa, aquest vent que bufa de terra cap a mar no va aixecar gaire onatge, però a poca distància de la costa palamosina s'observava un fort temporal marítim, amb nombrosos blancalls.
Cal destacar que la boia situada mar endins, al davant del cap de Begur, va enregistrar una alçada màxima de l'onatge de 9,38 metres a les 04:00h i una alçada significant de 4,92 metres a les 08:00h.

Altres ratxes de tramuntana enregistrades a l'Empordà el passat dimarts 2 d'octubre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 132 km/h, Sant Climent Sescebes 87 km/h, Figueres 84 km/h, La Jonquera 82 km/h, Castelló d'Empúries 81 km/h, Bellcaire d'Empordà 80 km/h.

La tramuntanada va trencar alguna branca al passeig del Mar de Palamós i també a l'Avinguda de la Unió de Sant Antoni de Calonge.

Mapa de pressió en superfície del passat dimarts 2 d'octubre a les 10:50h. Veiem una típica situació de tramuntanada al golf de Lleó.

En un altre ordre de coses, la situació de nord també ens va deixar una gran visibilitat i una gran lluminositat que feia ressaltar el paisatge.
L'atmosfera neta i transparenta també va estar acompanyada per uns celatges molt fotogènics, amb bonics altocúmuls lenticulars, altrament coneguts com a "núvols de vent".
No obstant això, el paràmetre més destacat va ser el baix nivell d'humitat relativa que es va detectar, amb un mínim del 9 % a La Fosca i del 11 % al nucli antic de Palamós. Sens dubte, es tracta d'uns valors d'humitat relativa molt poc freqüents, els quals s'uneixen a la manca de pluges que hi ha hagut en els darrers mesos a les Gavarres. Això fa que actualment la superfície del bosc es vegi molt seca, les herbes es van assecant i els camins estan coberts de pols.

La tramuntana va deixar-nos una excel·lent visibilitat a la badia de Palamós.  

Més dades meteorològiques del passat dimarts 2 d'octubre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 23,9 ºC, mínima 15,4 ºC (14,9 ºC a La Fosca). Estat del cel dominat pel sol, amb excel·lent visibilitat i gran lluminositat., al matí s'observaren de 3/8 a 5/8 Ci, Cs i Ac, alguns lenticulars., al migdia van veure's de 2/8 a 3/8 Ac lenticulars., a la tarda aparegueren de 1/8 a 3/8 Ci i Ac, alguns lenticulars.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent de direcció variable, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del NNO, NO i ONO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 08:30h vent de direcció NO i NNO, a 20-30 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h bufà vent de direcció N, NNO i NO, a 30-40 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del N, NNO i NO, a 20-30 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h s'observà vent del N, NNO i NO, a 15-20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 79 km/h NNO.
L'estat de la mar amb marejol, però a poca distància de la costa es veia molta mala mar., mar endins hi havia de mar brava a forta maror (onatge sig. de 4,92 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 4,22 metres a les 12:00h i de 2,46 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 9,38 metres a les 04:00h al davant del cap de Begur.
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 43%, mínima 11%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i altocúmuls lenticulars sobre la badia de Palamós, el passat dimarts 2 d'octubre a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Altocúmuls lenticulars observats el passat dimarts 2 d'octubre sobre el pla de Calonge. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)  

Com sempre, si ens fixem en les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 2 d'octubre al Baix Empordà, es veu com van pujar amb major o menor ímpetu en totes les estacions meteorològiques, gràcies al temps assolellat i a l'allunyament de la massa d'aire fred.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 2,8 ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà pujà 2,4 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 1,9 ºC.
A Palamós va pujar 1,7 ºC.
En aquest sentit, els 26,5 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 23,4 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar lleugerament a l'interior i a la meitat nord, però a la costa i a la meitat sud va baixar amb més o menys intensitat, respecte el dilluns.
Per exemple, a Monells la mínima va ascendir 1,6 ºC respecte el dia anterior i a La Bisbal d'Empordà va pujar 0,9 ºC, per contra, a Castell d'Aro va baixar 7,0 ºC i a Palamós la mínima fou 0,9 ºC més baixa.
Els 8,4 ºC de Castell d'Aro van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,6 ºC de Verges es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 2 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 26,5 ºC (8,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,8 ºC (13,8 ºC)., Monells 25,3 ºC (13,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 24,8 ºC (14,9 ºC)., Torroella de Montgrí 24,5 ºC (15,1 ºC).

Més fotos del passat dimarts 2 d'octubre