Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 9 d’octubre del 2018

Diumenge 7 d'octubre: ruixats irregulars, amb previsió de pluja intensa i temporal marítim

Animació de les imatges del radar meteorològic durant la matinada-matí del passat diumenge 7 d'octubre. Veiem el pas d'algunes franges de precipitacions.

Tal com es preveia, el passat diumenge 7 d'octubre ens va visitar una tongada de precipitacions.
El pas d'un sistema frontal fred i la posterior entrada d'una pertorbació en altura, va deixar-nos alguns ruixats intermitents i anàrquics a tot el Baix Empordà.
L'extrema irregularitat va fer que les quantitats de precipitació acumulada fossin molt dispars. En aquest sentit, a Sant Feliu de Guíxols van acumularse 14,0 mm, però a Monells només van caure 1,6 mm.
Així mateix, els petits ruixats caiguts durant la matinada, el matí i el migdia, van reunir 8,8 mm a La Fosca i 6,4 mm al nucli antic de Palamós.

Més dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat diumenge 7 d'octubre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Sant Feliu de Guíxols 14,0 mm, Palafrugell 11,0 mm, Castell d'Aro 9,8 mm, Calonge 6,1 mm, Torroella de Montgrí 5,9 mm, Sobrestany 4,8 mm, La Bisbal d'Empordà 4,5 mm, Verges 3,8 mm, Bellcaire d'Empordà 2,6 mm, La Tallada d'Empordà 2,2 mm, Les Olives 1,8 mm, Monells 1,6 mm.

A part dels núvols i les precipitacions, la jornada dominical també va portar-nos un descens de la temperatura.
De bon matí l'ambient es va presentar força fresc o fred a la nostra vila, ja que la mínima havia marcat 12,8 ºC a La Fosca i 13,1 ºC al nucli de Palamós. Cal destacar que aquesta temperatura mínima va tenir lloc amb el cel ennuvolat i amb presència de vent, la qual cosa ja ens indica l'entrada d'una massa d'aire fred destacable.
A l'interior de la comarca, la temperatura màxima va caure entre tres i quatre graus respecte el dissabte. Per exemple, a Castell d'Aro van enregistrar una màxima 4,3 ºC més baixa que la del dia anterior (dissabte 24,7 ºC i diumenge 20,4 ºC).     

Animació de les imatges del radar meteorològic durant el matí-migdia del passat diumenge 7 d'octubre. Veiem el pas d'algunes franges de precipitacions.

Mapa de llamps del passat diumenge 7 d'octubre. Veiem algun llamp a prop de Palamós durant la matinada, però l'activitat elèctrica més important va esdevenir al damunt del mar.  

Més dades meteorològiques del passat diumenge 7 d'octubre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 21,2 ºC, mínima 13,1 ºC (12,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel., de matinada cel tapat i petits ruixats, trons llunyans i llampegada sobre el mar., al llarg del matí s'observaren de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 o 2/8 Ac i As., al migdia obertura de petites clarianes, amb  de 3/8 a 6/8 Ac, As i Ci, a més de 2/8 a 5/8 Cu, Sc St., a la tarda, amb el pas de les hores, els núvols augmentaren de nou, amb de 3/8 a 7/8 Cu, Sc i St, a més de 2/8 a 4/8 Ac i As.
Vent: fins les 07:30h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h s'aprecià vent de direcció NNO, NO i ONO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h hi va haver vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 16:30h vent del N, NNO i NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h s'observà vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h bufà vent del NO, O i OSO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 34 km/h N.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,11 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 1,88 metres a les 12:00h i de 2,11 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,22 metres a les 05:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat i cortina de precipitació al fons de la imatge, el passat diumenge 7 d'octubre al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Cel ennuvolat el passat diumenge 7 d'octubre al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament les temperatures màximes assolides el passat diumenge 7 d'octubre al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una baixada més o menys acusada a tot arreu, respecte el dissabte.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 4,3 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí va descendir 3,6 ºC i a Monells baixà 3,4 ºC.
A Palamós descendí 0,8 ºC.
En aquest sentit, els 22,4 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 20,4 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va pujar lleugerament cap a l'interior i meitat nord de la comarca, respecte el dissabte, però a la meitat sud i a la costa va baixar.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 2,4 ºC respecte el dia anterior i a Monells pujà 1,8 ºC, per contra, a Palamós va descendir 2,5 ºC i a Castell d'Aro descendí 1,1 ºC .
Els 12,1 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,6 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 7 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 22,2 ºC (12,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,6 ºC (12,4 ºC)., Monells 21,5 ºC (12,1 ºC)., Torroella de Montgrí 21,2 ºC (12,5 ºC)., Castell d'Aro 20,4 ºC (12,4 ºC).

Previsió de pluja intensa i temporal marítim

Després dels ruixats que van caure diumenge passat i ahir dilluns a darreres hores del dia, es preveu que la situació meteorològica es compliqui especialment a partir d'avui al vespre i fins demà dimecres a la tarda.
L'anticicló que hi ha situat a l'est d'Europa, està previst que acabi generant una situació de vent de llevant i xaloc al Mediterrani Occidental.
El vent carregat d'humitat farà crèixer grans nuvolades que poden descarregar ruixats intensos acompanyats de tempesta, amb una intensitat de pluja que pot assolir o superar els 20 mm en 30 minuts. Això podria provocar les típiques inundacions temporals en els indrets més baixos de Palamós i Sant Joan.

Les pluges previstes vindran acompanyades per una notable alteració marítima, amb mar de fons de llevant. Avui dimarts veurem com la mar s'anirà remenant cada cop més, fins a deixar-nos forta maror a la tarda-vespre.  De cares a demà dimecres hi podrà haver maregassa, amb ones de 2,5 metres arran de costa i ones de 3-4 metres mar endins.

Mapa d'alçada significant de l'onatge i direcció previst per demà dimecres a les 14:00h. Veiem onades de 2,5 metres a Palamós i de 4 metres mar endins. 

Mapa de vent en superfície previst per avui dimarts a les 22:00h. Veiem vent de llevant o xaloc a la Costa Brava, a uns 16 o 21 nusos. 

Mapa de precipitació acumulada fins demà dimecres a les 20:00h. Poden caure de 30 a 50 mm a la nostra comarca i arribar o superar els 100 mm al Pirineu gironí i àrees properes. 

Mapa de superfície amb precipitacions acumulades previst per dimecres a les 20:00h. Observem com l'anticicló de l'est d'Europa ens envia vent de xaloc i llevant, amb precipitacions abundants.