Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 8 d’octubre del 2018

Dissabte 6 d'octubre: els núvols augmenten i la humitat relativa segueix pujant

Núvols baixos força amenaçadors apareguts el passat dissabte 6 d'octubre a primeres hores de la tarda. En primer pla veiem Cala Margarida.

Tal com es preveia, el passat dissabte 6 d'octubre ens va portar un progressiu augment nuvolós i una humitat relativa encara més elevada.
Ja a primeres hores del matí s'observaren alguns estrats baixos amb boirines, a més, la presència de vent fluixet de xaloc en superfície, va facilitar la formació d'abundants cúmuls i estratocúmuls a partir del migdia.
El vent carregat d'humitat va deixar-nos una tarda dominada pels núvols, però sense pluja., a més a més, el cel va arribar a tenir un aspecte força amenaçador durant alguns moments de la jornada, malgrat l'aparició de tímides clarianes.
Aquest augment nuvolós va venir precedit per un matí i un migdia plenament assolellats, la qual cosa portà alguns banyistes fins a la platja. No obstant això,  l'ocultació de l'astre rei rera la capa nuvolosa de la tarda, va fer la guitza als àvids de sol i molta gent marxà de l'espai sorrenc.

A part dels núvols baixos, l'altre aspecte remarcable del panorama meteorològic va ser la presència d'un cert onatge, amb mar de fons d'entre llevant i gregal ENE (ones de 0,5 metres de mitjana, amb algunes ones de 1 metre d'alçada).

Així mateix, la temperatura va enregistrar canvis poc significatius respecte el divendres

Mar de fons a prop de la Negra de Sota Margarida, el passat dissabte 6 d'octubre a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 6 d'octubre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 22,0 ºC, mínima 15,6 ºC (14,7 ºC a La Fosca).
Estat del cel molt variable., a primeres hores del matí s'observaren 6/8 Sc i St, boirines., els núvols baixos van deixar un matí i un migdia plenament assolellats, amb de 1/8 a 3/8 Sc i St., a partir del migdia-primeres hores de la tarda els núvols van augmentar molt més, amb de 4/8 a 6/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent del NO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció SE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SE, ESE i SSE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h bufà vent del S, SSO i SO, a 15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 31 km/h S.
Estat de la mar amb maror, mar de fons del ENE (ones de 0,5 a 1 metre)., mar endins també hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,27 metres a les 04:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos força amenaçadors apareguts el passat dissabte 6 d'octubre a primeres hores de la tarda. Imatge captada des de Cap Gros.

Núvols baixos força amenaçadors apareguts el passat dissabte 6 d'octubre a primeres hores de la tarda. Imatge captada des de Cap Gros.

Si analitzem millor les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 6 d'octubre al Baix Empordà, es veu com els registres van variar poc respecte el divendres i, a més, els canvis foren dispars.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va descendir 1,5 ºC respecte el dia anterior i a La Tallada d'Empordà va baixar 0,2 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va pujar 0,9 ºC i a Castell d'Aro pujà 0,3 ºC.
A Palamós només ascendí 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 25,3 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 22,0 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar lleugerament a quasi tot arreu, respecte el dia anterior.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 1,8 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí va pujar 1,6 ºC i a Castell d'Aro pujà 1,0 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, ja que la mínima fou 0,4 ºC més baixa.
Els 10,0 ºC que hi van haver a La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 16,3 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 6 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 25,2 ºC (11,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,1 ºC (10,0 ºC)., Monells 24,9 ºC (10,3 ºC)., Torroella de Montgrí 24,8 ºC (11,1 ºC)., Castell d'Aro 24,7 ºC (13,5 ºC).

Tres fotos més del passat dissabte 6 d'octubre a la tarda, amb núvols baixos i mar de fons