Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 25 de desembre del 2022

Dilluns 19 de desembre: la Christmas Race comença amb garbinada

La garbinada del passat dilluns 19 de desembre va dur molts practicants de surf d'estel a la badia de Palamós. Al fons de la imatge també veiem alguns dels regatistes de la Christmas Race entrant a port. 

El passat dilluns 19 de desembre vàrem tenir una garbinada molt destacable. El vent del sud-oest es va reforçar notablement, gràcies a l'aproximació de diverses línies frontals per l'oest de la península Ibèrica. 
El garbí o llebeig va bufar amb insistència a una velocitat mitjana de 20-25 km/h durant la major part de la jornada. Al vespre aquesta ventada va anar a l'alça, assolint una velocitat mitjana de 25-30 km/h, ratxa màxima 60 km/h. 

Tal com és habitual, aquesta situació va aixecar tràngol a la badia de Palamós, amb molts blancalls. Mar endins, al davant del cap de Begur, la boia de Puertos del Estado va enregistrar un onatge significant de 0,94 m i alçada màxima d'1,53 m. 
La situació amb vents del sud també va portar una temperatura no gaire baixa. La màxima a la nostra vila anotar 15,2 ºC i la mínima fou de 13,4 ºC. 
El vent de mar també aportà molta humitat ambiental, amb un màxim del 93 % HR i un mínim del 86 % HR.
D'altra banda, tot i la garbinada i l'arribada de fronts a l'oest de la península Ibèrica, el domini de l'anticicló era absolut, amb una pressió màxima de 1028 hPa i una pressió mínima de 1025 hPa.
Pel que fa a l'estat del cel, aquell jorn s'apreciaren intervals nuvolosos en varis nivells, amb núvols alts i mitgencs Ci, Cs i Ac, juntament amb núvols baixos Cu, Sc i St.

Bon inici de la famosa regata Christmas Race 

El dilluns 19 de desembre també va començar la 46ena edició de la regata Christmas Race, organitzada pel Club Nàutic Costa Brava Vela Palamós.
En aquesta ocasió es pot afirmar que va entrar per la porta gran, degut al vent generós que ens va acompanyar i que va permetre realitzar les tres primeres proves de la jornada inaugural. 
La ucraniana Sofia Naumenko liderava en ILCA 6 femení. L'ILCA 6 masculí era encapçalat per la flota holandesa Hidde Schaffordt. En ILCA 4, dominava el britànic Archi Munro-Priez i en classe Europa, el suec Jonathan Lladó. 
Els catalans Pol Mateu i Alejandro de Maqua encapçalen el doble 420.

A la 46ena edicició hi participaren 300 tripulacions i 400 regatistes de 13 països diferents. La Christmas Race d'aquest any comptà amb la participació de regatistes tant de vela olímpica ILCA6 femení, com de vela lleugera, ILCA4, ILCA6 masculí i femení, Europe masculí i femení, 420 femení i mixte. 
La regata internacional potencia la vinguda de regatistes de futur i amb expectatives altes que vagin a les olimpíades. També destaca la participació de tripulacions de la classe Europe. 

Aquesta prova és molt important de cares als Jocs Olímpics de l'any 2024 de París que tindran Marsella com a camp de regates. La Christmas Race d'aquest any comptava amb la presència de regatistes d'Alemanya, Àustria, Canadà, França, Gran Bretanya, Itàlia, Irlanda, Països Baixos, Polònia, Portugal, Suïssa i Ucraïna.

Mapa de superfície amb fronts del passat dilluns 19 de desembre. Veiem l'aproximació de varis fronts per l'oest de la península Ibèrica.

Més fotos del passat dilluns 19 de desembre