Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 1 de desembre del 2022

Dimarts 29 de novembre: gavots al port de Palamós, alguna roina i fred d'hivern

Un gavot (Alca torda) observat al port de Palamós el passat dimarts 29 de novembre.

Durant les darreres jornades el port de Palamós ha rebut la visita de diversos exemplars (un mínim de tres) de gavot (Alca torda). Es tracta d'un ocell emparentat amb els pingüins que és molt difícil de veure a la nostra costa.
Segons el biòleg Bernat Garrigós, patró i director de la Fundació Alive, fa pocs dies les xarxes s'han emplenat d'imatges de gavots en llocs inusuals, a prop de la costa i fins i tot dins els ports enmig de les barques. 
El gavot (Alca torda), és un ocell marí que a Catalunya apareix només a l'hivern, provinent de les àrees de cria de l'Atlàntic Nord, i ho fa normalment en un nombre baix d'individus cada hivern.

Aquests dies la plataforma de ciència ciutadana ornitho.cat, gestionada per l'Institut Català d'Ornitologia, ha registrat un nombre molt important de cites de l'espècie a tot el litoral català, fins al punt de publicar una nota especial amb les dades d'observacions. Aquest mes de novembre (fins al dia 22) s'han entrat 99 cites quan normalment se n'haurien vist només entre 7 i 8 individus per aquestes dates.
El gavot té una població mundial al voltant de 700.000 parelles, en un 70% nidificant a Islàndia, i és considerada a nivell global com a espècie quasi amenaçada (Near threatened).

A Catalunya, en el Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada, l'espècie es troba a la llista d'ocells vulnerables i, per tant, susceptible de mesures de gestió i conservació.
 
Un gavot al port de Palamós el passat dimarts 29 de novembre.

Actualment i a causa de l'entrada massiva d'individus, molts dels quals en un pobre estat de salut, el cos d'Agents Rurals està recollint tots els individus morts o malmesos que arriben a la costa catalana. De moment han arribat uns 10 individus morts i un parell de vius que han mort posteriorment tal com informa Ricard Gutiérrez, biòleg, tècnic de Fauna Litoral i Marina del Servei de Fauna i Flora del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Les primeres anàlisis revelen que els ocells morts es troben extremadament dèbils, i que haurien perdut gran massa muscular. 
Sense tenir confirmació definitiva sembla que el gavot ha fet el que es coneix com a "fuga de temperi", és a dir, han fugit d'unes condicions marines molt dures a l'Atlàntic Nord, amb vents i onades molt forts que els impedien alimentar-se. Aquests ocells haurien empès una migració important sense haver acumulat greix prèviament i per això arriben en tan males condicions a la costa catalana. Segons Ricard Gutiérrez també estan arribant ocells a les Illes Balears i a les costes italianes.

Aquesta teoria es veuria reforçada per l'arribada d'algunes espècies de gavines rares a les costes occidentals europees i a llocs com l'interior de Catalunya, on haurien estat empeses per aquests temporals atlàntics.

Els centres de recuperació de fauna de Catalunya estan analitzant les restes de gavots i més endavant veuran si aquest fet afecta individus adults o joves i possibles altres causes ambientals del seu estat de salut tan dèbil. De moment segueix en marxa la recollida de gavots pel que es demana a tothom que trobi animals en males condicions que truqui als Agents Rurals, telèfon 93 561 7000.
Els gavots s'alimenten de petits peixos en zones litorals al voltant dels 20-40 m de fondària i en condicions normals mai es trobarien dins els ports, com està passant aquests dies.

Un gavot al port de Palamós el passat dimarts 29 de novembre.

Núvols baixos i roina el passat dimarts 29 de novembre al migdia.

D'altra banda, el passat dimarts 29 de novembre va estar marcat per un ambient hivernal i per una certa inestabilitat atmosfèrica.
Durant la matinada i bona part del matí, la tramuntana amestralada va ser la clara protagonista, arribant a deixar una ratxa màxima de 40 km/h, la qual cosa donava una sensació marcada de fred.
Amb el pas de les hores el vent del nord va arribar a desaparèixer i va donar-se el fenomen del rebuf a partir del migdia. El petit aport de vent humit, la convergència de vents i la presència d'un potent embossament d'aire fred  a 5.500 m (iso de -22 ºC a 500 hPa), va fer crèixer cúmuls gruixuts que donaren alguna roina inapreciable al migdia/primeres hores de la tarda.

Així mateix, la temperatura màxima va marcar 13,3 ºC, un valor típicament hivernal. En aquest sentit, cal tenir en compte que aquest valor no desentonaria gens en un mes de desembre, gener o febrer. En aquests mesos plenament hivernals, la mitjana climàtica de la temperatura màxima és de 13,7 ºC, 12,8 ºC i 13,8 ºC respectivament. Per la seva banda, la mitjana de la temperatura màxima del mes de novembre és de 16,6 ºC.
Aquesta temperatura més baixa del normal fou causada per la presència d'una anomalia de temperatura de -2 ºC a 1500 (iso de 4,8 ºC a 850 hPa) i pels núvols presents.
Altres dades importants del passat dimarts foren una temperatura mínima de 7,7 ºC. La humitat va moure's entre el 60 i el 81 %. La pressió atmosfèrica va situar-se entre els 1017 i 1015 hPa.
Finalment, també s'ha de destacar una alçada significant de l'onatge de 2,7 m a les 19:00h a 19 milles mar endins, al davant del cap de Begur, i una alçada màxima de 4,81 m a les 22:00h al mateix punt.

Línia de Cumulus congestus observats el passat dimarts 29 de novembre a la tarda.

Núvols baixos i roina el passat dimarts 29 de novembre al migdia.

Línia de Cumulus congestus observats el passat dimarts 29 de novembre a la tarda.

Núvols baixos i roina el passat dimarts 29 de novembre al migdia.