Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 22 de setembre del 2013

Avui a les 22h 44m arriba la tardor astronòmica




Avui diumenge a les 22h 44m començarà la tardor astronòmica. Aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores, i acabarà el 21 de desembre amb el començament de l'hivern.

Des del punt de vista astronòmic, els planetes Mart i Júpiter seran visibles a l'alba, i al final de la tardor s'hi afegirà Saturn. Al capvespre veurem Venus i a mitjans de tardor també es veurà Saturn.

Tindrem dos eclipsis, un d'ells molt rar

Al llarg de la tardor hi haurà dos eclipsis, tots dos visibles en major o menor mesura des de Catalunya. El 18/19 d'octubre es veurà un eclipsi penombral de Lluna a Amèrica, Europa, Àfrica i Àsia .
El 3 de novembre hi haurà un curiós eclipsi "mixt" o "híbrid", visible a l'est d'Amèrica, al sud d'Europa i a l'Àfrica.
S'anomena eclipsi de sol "mixt" o "híbrid " quan el fenomen succeix en dues fases, on una part del temps el fenomen és anul·lar i una altra part del temps és total.
Cal destacar que serà total pels que puguin veure el fenomen quan el Sol es trobi a prop del migdia i serà anul·lar pels que ho puguin veure després de la sortida o cap a la posta del sol. Pròpiament, el fenomen s'anomena eclipsi d'ombra central anul·lar/total i és un tipus d'eclipsi solar poc freqüent.

L'eclipsi penombral de lluna del 18/19 octubre arribarà al seu màxim el dia 19 a les 01h 51m, hora oficial.
L'eclipsi mixt del 3 d'octubre serà visible a Catalunya com a parcial, aquest superarà la magnitud 0,1 a les illes Balears, la magnitud 0,2 al sud de la península i la magnitud 0,4 a les illes Canàries, arribant a un valor de 0,46 a Valverde (El Hierro).

La tardor, on cada dia és més curt que l'anterior

En un altre ordre de coses, l'inici astronòmic de les estacions ve donat, per conveni, com l'instant en què la Terra passa per una determinada posició de la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, això és quan el centre del Sol, vist des la Terra, creua l'equador celest en el seu moviment aparent cap al sud.
Quan això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, aquesta circumstància també s'anomena equinocci de tardor. En aquest instant a l'hemisferi sud s'inicia la primavera.

Aquesta és l'època de l'any on la llargada del dia s'escurça més ràpidament. A les latituds de la península, el Sol surt pels matins cada dia una mica més tard que el dia anterior, i per la tarda es pon abans, sent l'escurçament del dia especialment apreciable a les tardes. En definitiva, aquests dies el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó es redueix en quasi tres minuts cada dia.

Llunes plenes

La primera lluna plena de la tardor tindrà lloc el 19 d'octubre, donant-se les següents 29 o 30 dies després. Aquesta tardor es donaran dues llunes plenes més el 17 de novembre i el 17 de desembre.

Pluges d'estrelles i constel·lacions

Si no es disposa de cap telescopi, es poden observar les pluges de meteors que es produeixen ocasionalment. La primera pluja de meteors important de la tardor és la de les Dracònides, el màxim es dóna cap al 8 d'octubre. Una altra pluja de meteors popular a la tardor és la de les Leònides, que té lloc al voltant del 17 de novembre i ocasionalment arriba a ser molt intensa. La pluja més intensa sol ser la de les Gemínides, el màxim ritme es produeix al voltant del 13 de desembre.

Pel que fa a les constel·lacions, al voltant de l'estrella Polar es veuran al llarg de la nit el Cigne, Cassiopea, l'Óssa Menor i la Girafa. Les constel·lacions eclíptiques visibles en aquest període van de Capricorn a Verge. Per sobre de l'eclíptica hi destacaran Pegàs i Andròmeda, per sota, la Balena i Orió, així com les estrelles Sirius i Proció.

Canvi d'hora

El canvi d'hora es produeix, com és habitual, a l'últim diumenge d'octubre. A les 3 de la matinada del diumenge 27 d'octubre s'haurà d'endarrerir el rellotge fins a les 2 de la matinada, això farà que aquell dia tingui una hora més.

Font: www.ign.es