Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 30 de setembre del 2013

Un cap de setmana amb molta variabilitat

Sortida de sol del passat divendres amb esteles d'avions. Imatge mostrada al Temps de TV1 Catalunya.


Aquest darrer cap de setmana del mes de setembre, ha estat marcat pel pas d'un sistema frontal que ens ha deixat molt poca pluja a la nostre vila i, pel que fa les temperatures, cal destacar que aquestes no han experimentat cap mena de canvi i s'ha mantingut la forta xafogor, tot al contrari del que ha succeït cap a l'interior del Baix Empordà, on el mercuri ha anat clarament de més a menys, passant de la forta calor a una calor no tan exagerada.

Entrant en detalls, el passat divendres 27 de setembre, a Palamós el dia va començar assolellat, però amb nombroses esteles de condensació dels avions, tal com podeu veure a la imatge superior.
Acompanyant aquests núvols alts artificials, aparegueren nombroses franges de núvols Cirrus i Cirrostratus que es feren molt més destacats a la tarda/vespre i, fins i tot, arribaren a tapar tot el cel disminuïnt notablement l'acció del sol. També van arribar alguns núvols baixos passatgers St i Sc.
D'altre banda, s'ha de fer esment que cap a Palafrugell i rodalíes el dia s'aixecà amb una espessa boira que es va desfer amb el pas de les hores.

Així mateix, un dels trets més notables del dia van ser les temperatures màximes que hi van haver a l'interior de la nostre comarca, amb molts valors de ple estiu que arribaren fins als 33ºC.
A Palamós vam recobrar les nits tropicals amb una mínima de 20,7ºC.

Màximes enregistrades el passat divendres 27 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 33,3ºC (14,2ºC)., Monells 33,0ºC (14,9ºC)., la Tallada d'Empordà 30,6ºC (15,2ºC)., Torroella de Montgrí 28,6ºC (15,4ºC)., Castell d'Aro 26,6ºC (15,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 27 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 24,5ºC, mínima 20,7ºC. Vent amb predomini del component SO, a 15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31km/h SO. Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 85%. (Dades de meteoclimatic.com)


Dues fotos més de la sortida de sol del passat divendres, amb esteles i Stratus sobre el mar






Mar de fons del dissabte a la tarda a la Fosca i amb surfistes. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Pel que fa al passat dissabte 28 de setembre, al matí hi van haver molts núvols Cu 5/8 i clarianes, amb alguna roina. A la tarda el cel va estar cobert per núvols en varis nivells (As, Ac, Sc, St i Cu) amb alguna clariana esporàdica al vespre.
A mar, com podem comprovar a la foto superior, s'apreciava una marcada mar de fons del sud-sud-oest, amb onatge d'entre 0,5/1m d'altura.

En un altre ordre de coses, la temperatura màxima va baixar entre 4 i 5 graus als llocs on havia pujat més el dia anterior.
A Palamós la màxima va ser lleugerament superior i la mínima va tornar a ser tropical amb 20,4ºC.

Màximes enregistrades el passat dissabte 28 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,7ºC (15,9ºC)., la Tallada d'Empordà 28,0ºC (16,4ºC)., Monells 27,9ºC (15,3ºC)., Torroella de Montgrí 26,9ºC (18,0ºC)., Castell d'Aro 26,6ºC (17,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 28 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 24,9ºC, mínima 20,4ºC. Vent amb predomini del component SO i S, a 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 42km/h S. Estat de la mar amb maror, mar de fons i de vent del sud-sud-oest. Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1004hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com)


Dues fotos més de la mar de fons i del cel ennuvolat del dissabte a la tarda






Posta de sol d'ahir diumenge.


Per finalitzar, ahir diumenge 29 de setembre, malgrat l'existència de moltes estones de sol al matí, amb el pas de les hores van crèixer núvols d'evolució Cu que deixaren escapar quatre gotes inapreciables.
A la tarda l'aire fred existent en altura va fer crèixer algunes nuvolades amb alguns ruixats cap a l'interior i al sud de la comarca, els quals van passar de llarg o arribaren molt desfets a Palamós, amb només 2,6mm recollits al centre de la vila o 2,0mm a la Fosca, tot això amb algun tro llunyà, procedent del sud i de mar endins.
Encara que no va ploure gaire, com sol ser habitual en situacions del sud o sud-oest, els núvols deixaren una posta de sol molt bonica al capvespre, tal com podeu apreciar a la foto superior.

Dades de precipitació d'ahir diumenge al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya:

La Tallada d'Empordà 8,1mm., Castell d'Aro 7,7mm., Monells 7,7mm., la Bisbal d'Empordà 7,2mm, Torroella de Montgrí 5,3mm.

En referència a les temperatures, les màximes van ser lleugerament més baixes que el dia anterior, però encara amb valors força elevats. A Palamós hi va haver una altre nit tropical amb 20,2ºC, però la mínima del dia tingué lloc al vespre amb 16,9ºC.

Màximes enregistrades ahir diumenge 29 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 27,9ºC (16,6ºC)., Monells 26,8ºC (15,6ºC)., la Tallada d'Empordà 26,7ºC (16,1ºC)., Torroella de Montgrí 24,7ºC (16,9ºC)., Castell d'Aro 26,3ºC (15,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 29 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 23,9ºC, mínima 16,9ºC. Vent amb predomini del component ENE, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35km/h NE. Estat de la mar amb maror, mar de fons del sud. Pressió atmosfèrica màxima 1007hPa, mínima 1002hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com)


Tres fotos més d'ahir diumenge, amb núvols baixos, ruixats mar endins, tràngol i cel rogenc