Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 26 de setembre del 2013

Dimecres 25 de setembre: 33ºC de temperatura de xafogor

Núvols baixos a la sortida de sol d'ahir dimecres, amb marejol i cel marronós. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 i al portal 324.cat (foto nº1).


Si no fos pel calendari i la refrescada que tenim cada nit i matinada, la forta calor que encara fa durant les hores centrals del dia ens recorda més l'estiu que no pas la tardor.
Ahir dimecres 25 de setembre, altre vegada ens acompanyà el sol i la calor, amb una temperatura de xafogor de 33ºC al migdia, tot això gràcies als 24ºC de temperatura real i al 90% d'humitat relativa imperant, una humitat que es veu afavorida pel vent de garbí o migjorn que bufà.
L'elevada humitat d'aquests dies també es fa palesa de bon matí amb una rosada que mulla els objectes més freds de l'exterior.

Malgrat el domini del sol i la xafogor, es va poder trencar la monotonia meteorològica degut als abundants bancs de núvols baixos que es veien a sobre el mar, empesos pel vent de garbí. En terra aquests núvols es desfeien ràpidament i no ocupaven més de 2/8 del cel St i Sc.
Un altre dels trets característics d'ahir dimecres va ser la calitja o pols sahariana que ens ha arribarat a l'atmosfera, una entrada produïda gràcies al fort vent del sud-sud-oest que bufa en altura i que l'arrossega des del Marroc. Aquesta pols deixà una sortida de sol marronosa i un cel blanquinós la resta del dia.


Sortida tímida de sol entre núvols baixos, marejol i cel marronós. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV1 Catalunya


Pel que fa a les temperatures d'ahir dimecres 25 de setembre, les màximes més altes van rondar els 28ºC a l'interior de la nostre comarca. Per la seva banda, les mínimes van ser una mica més altes que dies enrera i van oscil·lar entre els 14/15ºC a la majoria de poblacions de l'interior comarcal.
A Palamós la mínima va ser similar al dia anterior.

Màximes enregistrades ahir dimecres 25 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,8ºC (14,6ºC)., Monells 27,8ºC (14,1ºC)., la Tallada d'Empordà 26,8ºC (14,3ºC)., Torroella de Montgrí 26,7ºC (14,3ºC)., Castell d'Aro 26,3ºC (15,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 25 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 24,8ºC, mínima 17,8ºC. Vent amb predomini del component SO i SSO, a 15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins, amb mar de fons de bon matí i mar de vent la resta del dia. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com)


Sortida de sol d'ahir dimecres amb núvols baixos i mar de fons.