Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 25 de setembre del 2013

Un tràgic terratrèmol al Pakistan crea una nova illa

Imatge de la nova illa emergida del mar Aràbic vista des de la costa. A partir d'ara els mapes s'hauran de reescriure.


Ahir dimarts es va produir un fort terràtremol a l'oest del Pakistan que assolí una magnitud de 7,7 graus. A consequència del fort sisme hi ha un balanç provisional de 300 morts, tot i que es tem que la xifra pugui augmentar molt degut al gran nombre de cases esfondrades.
Aquesta notícia tràgica també ha deixat un fet sorprenent: el sorgiment d'una nova illa a prop de la costa.

Els forts moviments sísmics es van sentir fins a la capital índia de Nova Delhi, a centenars de quilòmetres cap a l'est, on els edificis es van estremir, i també a la gegantina ciutat portuària de Karachi, al Pakistan .

El Servei Geològic dels Estats Units (USGS, en la sigla en anglès ) va dir que l'epicentre del sisme de magnitud 7.7 va produir-se a 235 quilòmetres al sud-est de Dalbandin, a la província occidental del Balutxistan.

El terratrèmol va ser tan fort que va causar l'elevació del fons marí i va crear una petita illa a uns 1.600 metres de la costa pakistanesa, davant la ciutat de Gwadar, al mar Aràbic. La nova illa sorgida en un obrir i tancar d'ulls fa uns 12 metres d'altura i té uns 300 metres de llarg.
Els geòlegs creuen que aquesta illa acabarà desapareixent amb el pas del temps degut a la fragilitat dels seus materials.


L'illa vista de prop amb gent a sobre.


Les imatges televisives que recull el vídeo d'aquest post mostren una formació rocosa per sobre del nivell del mar i a un grup de persones desconcertades que es van reunir a la platja per observar l'estrany fenomen.
Aquest fenomen, més propi d'un film de ciència ficció, va ser afavorit per la ruptura d'una important línia de falla de 200km de llarg que va des de la regió de muntanya fins al desert de Balutxistan, a l'Oceà Índic.