Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 22 de setembre del 2013

Espectacular impacte de llamp durant un partit



El passat divendres 13, els espectadors i participants d'un partit de futbol americà a Orlando, Estat de Florida (EUA), es van endur un bon ensurt, fent honor a aquella data tan especial.
Quan l'orquestra estava actuant, una potent descàrrega elèctrica va caure en un arbre molt alt que es troba al costat de l'estadi.
Tot va passar en qüestió de segons i, sortosament, no hi van haver greus conseqüències, però el partit s'aturà durant una hora.

La filmació mostra la potència de la descàrrega elèctrica, que s'ha centrat a l'arbre i per un moment aquest apareix com una torxa brillant però sense encendre's.
El fort espectec dóna un bon ensurt a molta gent i alguns surten corrents.



Caiguda del llamp. Primer es veu en directe i desprès a càmera lenta.


En cas de tempesta, tingueu presents les recomanacions següents:

En sentir tronar, cal buscar refugi, ja sigui en una edificació o en un vehicle tancat. Cal evitar refugiar-se sota d'un arbre o d'un objecte aïllat, i cal mantenir-se'n a una distància prudencial. Si la tempesta ens sorprèn a camp obert, en carenes o cims de muntanya on nosaltres som l'objecte que sobresurt, cal ajupir-se i tapar-se les orelles. No s'ha de córrer, per evitar generar corrents d'aire.

Cal evitar el contacte amb elements conductors, com els metalls i l'aigua. Així, ens hem de desprendre d'objectes metàl·lics (piolets, pals de golf, etc.) i allunyar-nos de reixes metàl·liques, vies de tren, línies elèctriques o altres estructures metàl·liques. També cal allunyar-se de rius, llacs i superfícies humides.

Si som al mar, cal sortir de l'aigua i no hem de romandre a coberta d'una embarcació.
Si la tempesta ens sorprèn al cotxe o a casa, malgrat que estiguem més segurs, també cal prendre precaucions.

A casa cal tancar portes i finestres, apagar la llar de foc i desendollar els aparells elèctrics. Al cotxe, cal tancar les finestres i els accessos d'aire. Si estem circulant, es recomana no parar la marxa del cotxe i intentar mantenir una velocitat prudent.
Cal esperar mitja hora després de sentir l'últim tro abans de reprendre les activitats a l'aire lliure. Finalment, es recomana consultar el pronòstic del temps per poder organitzar millor les activitats i evitar riscos.