Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 11 de maig del 2014

10 de maig: quasi 30ºC i núvols prims

Els camps d'ordi com aquest de Vall-llobrega ja van canviant de color. Imatge d'ahir dissabte amb el cel enterenyinat.


Ahir dissabte 10 de maig, la presència d'abundants núvols alts i mitjans, no va impedir que els registres termomètrics pugessin encara més.
Les altes temperatures que es van donar les podem considerar com a preestiuenques, amb molts valors que arribaren a fregar els 30ºC cap al prelitoral gironí.

Màximes més elevades d'ahir dissabte a Girona, segons el Servei Meteorològic de Catalunya:

Monells 29,2ºC, Fornells de la Selva 28,4ºC, la Bisbal d'Empordà 28,0ºC, Girona 27,9ºC, Vilobí d'Onyar 27,6ºC, Anglès 27,4ºC, Santa Coloma de Farners 27,1ºC.

Tot i aquestes elevades temperatures, a la costa les màximes no van pujar tant gràcies a la marinada. Per exemple, a Palamós només s'assoliren 19,8ºC.
La unió entre aquestes elevades temperatures i l'aigua fresca del mar, també va propiciar que es formés algun banc de boira mar endins i boirines a la costa.


Banc de boira situat unes quantes milles mar endins vist ahir al migdia. Observeu com també hi havia marejol.


Pel que fa als núvols prims que aparegueren tot el dia, cal considerar que al llarg del matí s'observà un cel enterenyinat per Ci i Cs 7/8, amb l'aparició d'un tímid halo al migdia.
Juntament amb aquests núvols alts, també van aparèixer núvols mitjans al llarg de la tarda 6/8 Ci, Cs i Ac lenticulars.

Com sol succeir tot sovint, l'aparició d'un cercle al sol ens indica l'arribada d'un canvi de temps. En aquest cas, es preveu que el pas d'un front fred faci crèixer els núvols avui diumenge, amb possibilitats que puguin caure quatre gotes a la nostre comarca. El pas d'aquest front també ens portarà una petita baixada de temperatures i l'entrada de vent de tramuntana a partir del migdia, a uns 15/20 km/h de mitjana en el nostre sector costaner.


Altocumulus lenticularis vistos ahir dissabte a la tarda.


Halo solar vist ahir dissabte al migdia.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van pujar entre 3 i 4 graus més que el dia anterior cap a l'interior, amb els 29,2ºC de Monells com a màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, van tenir poques oscil·lacions respecte el dia abans, amb els 10,1ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dissabte 10 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,2ºC (10,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 28,0ºC (11,0ºC)., la Tallada d'Empordà 26,9ºC (11,0ºC)., Torroella de Montgrí 26,6ºC (12,0ºC)., Castell d'Aro 22,1ºC (11,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 10 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 19,8ºC, mínima 13,7ºC. Vent de component SO, a 10/15 km/h de mitjana fins les 17:00h., vent del SO, a 2/5 km/h de mitjana la resta de la tarda., vent en calma al vespre i a la nit. Ratxa màxima de vent 27 km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 17:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Dues fotos més de camps d'ordi i roselles a Vall-llobrega