Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 19 de maig del 2014

18 de maig: augment de la nuvolositat

La tarda ennuvolada d'ahir diumenge des de Llafranc.


Ahir diumenge 18 de maig, vàrem tenir un primer tast de la nova situació meteorològica que ens ha d'afectar a partir d'aquest dimarts, la qual estarà marcada per la formació i el creixement de núvols baixos, gràcies als vents marítims que precediran els sistemes frontals enviats per la pertorbació instal·lada al nord-oest de la península.
Cal destacar que aquests sistemes frontals poden portar-nos alguns ruixats entre dimarts al vespre i el dimecres.

Tal com podeu observar a la fotografia que obre l'article d'avui, la jornada dominical va estar marcada per l'aparició d'abundant nuvolositat degut a l'acostament d'una massa nuvolosa que arrencà del nord d'Àfrica, a la que s'hi ha d'afegir el creixement dels primers cúmuls empesos vent de component est.
Concretament, al llarg del matí aparegueren abundants núvols alts i mitjans dels gèneres Ci i As 6/8, amb algun núvol baix Sc 2/8, tot això amb un domini del sol o resol.
A la tarda el sol fou molt escàs, ja que van formar-se nombrosos núvols baixos 7/8 Sc i Cu, acompanyats per núvols mitjans As.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van baixar entre 3 i 4 graus respecte el dia abans a causa dels núvols, amb els 21,0ºC de Monells com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes es van mantenir o bé baixaren 1ºC segons l'indret, amb els 6,2ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir diumenge 18 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,0ºC (6,2ºC)., la Tallada d'Empordà 19,9ºC (8,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 19,6ºC (7,0ºC)., Torroella de Montgrí 19,3ºC (7,5ºC)., Castell d'Aro 18,5ºC (8,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 18 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 17,6ºC, mínima 12,1ºC. Vent amb predomini del E i del ENE, a 10/12 km/h de mitjana al matí i a 5/10 km/h de mitjana a la tarda., vent del E al vespre, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h NE. Estat de la mar amb marejol arran de costa., mar endins hi havia maror ( onatge sig. de 0,6 metres a les 12:00h davant el cap de Begur ). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert d'altostrats i cúmuls ahir diumenge des del far de Sant Sebastià.