Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 de maig del 2014

21 de maig: forta maror, boira i pols sahariana

Forta maror ahir al matí a la Fosca. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 53:38).


Tot i que ahir dimecres 21 de maig hi havia l'esperança que es pogués recollir una mica més de pluja, finalment les quantitats de precipitació recollida tornaren a ser molt minces, amb els 5,1 mm de les Olives com a dada més destacada.
A Palamós, entre la nit del dimarts i la matinada del dimecres, van caure 2,6 mm al centre del nucli antic o 3,2 mm a la Fosca.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant la nit/matinada de dimarts a dimecres, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 5,1 mm., Calonge 4,3 mm., Castell d'Aro 3,9 mm., Verges 3,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 3,0 mm., la Tallada d'Empordà 2,7 mm., Torroella de Montgrí 2,7 mm., Palafrugell 2,6 mm., Monells 2,3 mm., la Bisbal d'Empordà 1,7 mm.

Cal destacar que els forts vents del sud que bufaren en altura, arrencaven del nord d'Àfrica arrossegant pols en suspensió, això va fer que hi hagués pluja de fang.
Aquesta situació provocà que al matí apareguessin els cotxes ben bruts, així com altres objectes exposats a l'exterior.
Un altre dels factors que denotava la presència d'aquesta pols en suspensió, va ser el color groguenc que adoptà el cel durant el capvespre.
S'ha de fer esment que a part de la pols en suspensió, també hi havia pol·len dels pins pinyoners.


Posta de sol d'ahir dimecres amb cel groguenc-marronós degut a la pols sahariana.


Un altre dels factors destacables que ens acompanyà ahir dimarts va ser la notable mar de fons existent d'entre migjorn i xaloc, amb un onatge que arribava als 1,5 metres arran de costa (forta maror). Mar endins la boia situada davant el cap de Begur assenyalava un onatge significant de 2,46 metres a les 11:00h (forta maror).


El temporal de mar d'ahir al matí a la Fosca. Imatge mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


Pel que fa a l'estat del cel, tal com estava previst, el vent marítim arrossegà cap a la costa una capa d'estrats baixos que cobriren de boira les Gavarres i provocaren boirines a cotes més baixes, reduïnt notablement la visibilitat.
Concretant un xic més, s'ha de dir que el cel estigué cobert 8/8 St i Sc fins a mitja tarda, amb l'obertura de grans clarianes a la tarda/vespre 3/8 St i Sc.

Per comprovar els efectes de la boira en la reducció de la visibilitat, tot seguit us poso un parell de fotos realitzades des del mateix punt de Calonge. La primera està feta en un dia clar i la segona la vaig fer ahir a la tarda quan la boira tapava les Gavarres i les boirines estaven en cotes més baixes.






En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser gairebé iguals a les del dia abans, degut a la homogeneitat de temperatures de la massa d'aire subtropical que ens afectà.
Els 21,3ºC de Monells va ser la màxima més alta.
Així mateix, les mínimes van ser entre 1 i 4 graus més altes segons l'indret, amb els 15,0ºC de Torroella de Montgrí com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dimecres 21 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,3ºC (15,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 20,9ºC (15,3ºC)., la Tallada d'Empordà 20,8ºC (15,8ºC)., Torroella de Montgrí 20,2ºC (15,0ºC)., Castell d'Aro 19,3ºC (15,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 21 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 18,6ºC, mínima 16,0ºC. Vent del SE, a 10/12 km/h de mitjana fins al vespre., vent del SSE a la nit, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SE. Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 88%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


4 fotos més d'ahir dimecres amb boires a Calonge i capvespre amb pols sahariana a Palamós