Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 26 de maig del 2014

25 de maig: nuvolositat variable i previsió de pluja

Núvols i clarianes ahir a la tarda.


Ahir diumenge 25 de maig, malgrat que la monotonia meteorològica altre vegada ens va acompanyar, es pot dir que el dia va quedar dividit en dues meitats diferenciades pel grau de nuvolositat.
Al llarg del matí els núvols cobriren el cel 8/8 Sc, Cu, As i Ac, però a la tarda s'obriren grans clarianes amb 5/8 Ac, Sc i Cu, fins que el cel quedà asserenat a partir del vespre.

Aquesta nuvolositat variable era l'avantsala d'un canvi de temps força destacat que ens ha d'afectar avui dilluns, gràcies a l'arribada d'un solc d'aire fred acompanyat per isotermes de -22ºC a uns 5600 metres d'altura.
Aquest embossament d'aire fred i la presència d'humitat destacada en vàries capes troposfèriques pot fer crèixer els núvols de forma considerable, amb la qual cosa, els ruixats i les tempestes poden estar a l'ordre del dia a les comarques gironines, amb possibilitats que també descarreguin calamarsa.
A Palamós es podrien acumular uns 20 litres durant tot el dia d'avui, amb unes pluges que poden començar a caure a partir de mig matí, però s'anirien allunyant d'oest a est amb el pas de les hores.
També cal destacar l'ambient fresc que tindrem, amb màximes uns 4 graus més baixes cap a l'interior de la comarca i uns 2 graus més baixes a la costa.
De cares al dimarts les temperatures màximes es recuperarien, no obstant, encara es mantindrà una certa inestabilitat.


Mapa de precipitació prevista per avui dilluns a les 14:00h.


Mapa de temperatura a 500hPa prevista per avui dilluns a les 20:00h. S'observen isotermes de -22ºC a uns 5600 metres d'altura.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van pujar entre 1 i 2 graus més que les del dia abans, amb els 22,2ºC de Monells o de la Tallada d'Empordà com a màximes més altes.
Així mateix, les mínimes van ser entre 4 i 5 graus més altes cap a l'interior, amb els 9,5ºC de la Bisbal d'Empordà o de la Tallada d'Empordà com a mínimes més curtes.

Màximes registrades ahir diumenge 25 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,2ºC (9,6ºC)., la Tallada d'Empordà 22,2ºC (9,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 21,9ºC (9,5ºC)., Torroella de Montgrí 21,2ºC (10,2ºC)., Castell d'Aro 19,8ºC (9,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 25 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 19,4ºC, mínima 12,7ºC. Vent del SO i del SSE a les hores centrals, a 10/15 km/h de mitjana., vent del SO i del SSE al matí i al vespre, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,6 metres a les 14:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)