Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 3 de maig del 2014

2 de maig: nuvolades molt maques, però la pluja passa de llarg

Espectacular Cumulus congestus en creixement sobre Palamós el passat divendres al migdia.


El passat divendres 2 de maig, es va veure tot un espectacle de nuvolades en creixement, gràcies a l'embossament d'aire fred en altura que ens afectà.
Tot i l'espectacularitat de les nuvolades que van crèixer sobre Palamós a partir del migdia, només caigueren quatre gotes anecdòtiques, sobretot de matinada, amb un total de 0,2 mm.
Aquests 0,2 mm els hem de sumar als 1,8 mm caiguts durant la nit del dijous. Això dóna un total de 2,0 mm recollits al nucli antic de Palamós i un total de 2,6 mm recollits a la Fosca.

A la resta del Baix Empordà les quantitats recollides durant el passat divendres també van ser molt modestes, però almenys en alguns punts vàren arribar a mullar el terra.
Segons les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya, caigueren 2,0 mm a la Tallada d'Empordà, 2,0 mm a Torroella de Montgrí, 1,8 mm a Castell d'Aro, 1,1 mm a la Bisbal d'Empordà i 0,8 mm a Monells.
Malgrat aquestes minces precipitacions, caigudes fonamentalment durant la matinada, el plat fort caigué durant la nit del dijous.

Pluja caiguda al Baix Empordà durant la nit del dijous. Entre parèntesis apareix el total caigut entre el dijous i el divendres:

La Bisbal d'Empordà 13,6 mm (14,7 mm)., Monells 12,6 mm (13,4 mm)., la Tallada d'Empordà 7,2 mm (9,2mm)., Torroella de Montgrí 7,1 mm (9,1 mm)., Castell d'Aro 1,0 mm (2,8 mm).

D'altre banda, des de Palamós es veia clarament el Cumulonimbus que descarregà algunes pedregades cap a l'Alt Maresme durant el migdia/primeres hores de la tarda, tal com podem apreciar a la imatge inferior.
Cal destacar que mentre a l'Alt Maresme descarregaven pedregades, a Palamós es gaudia d'un migdia de platja. Aquest ambient assolellat i el cel blau també permetien gaudir amb la magnífica floració de la ginesta que coloreja i omple de perfum els nostres paisatges en aquestes dates.


El Cumulonimbus que deixà pedregades a la zona de l'Alt Maresme vist des de Palamós el migdia del passat divendres 2 de maig.


Ginesta florida a cap Gros el passat divendres 2 de maig.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser molt similars a les del dia anterior, amb els 22,1ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, també foren molt semblants, destacant els 9,3ºC de Castell d'Aro com a mínima més baixa i els 10,6ºC de la Tallada d'Empordà com a mínima més alta.

Màximes registrades el passat divendres 2 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,1ºC (10,5ºC)., la Tallada d'Empordà 21,4ºC (10,6ºC)., Monells 21,1ºC (10,4ºC)., Torroella de Montgrí 20,6ºC (10,3ºC)., Castell d'Aro 20,4ºC (9,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 2 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 19,2ºC, mínima 12,6ºC. Estat del cel amb 2/8 Cu i Sc de bon matí., matí amb 1/8 Sc., migdia/tarda amb Cu 5/8, alguna gota anecdòtica. Pluja de matinada 0,2 mm. Vent del N al matí, a 15/20 km/h de mitjana., vent del SO des del migdia fins a primeres hores de la tarda, a 15/20 km/h de mitjana., vent del nord al vespre/nit a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 50 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada de bon matí, marejol al migdia i maror a la tarda., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 2,8 metres a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Imatges de les grans nuvolades del passat divendres