Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 2 de juny del 2016

1 de juny: l'estiu meteorològic comença igual com va acabar la primavera meteorològica

Núvols baixos i tímides ullades de sol sobre el mar ahir dimecres a les set del matí. Foto mostrada al temps del Telenotícies Comarques de TV3 i al temps del programa Els Matins de TV3.


Com si fos un calc dels dies anteriors, ahir dimecres 1 de juny, primer dia de l'estiu meteorològic (juny, juliol i agost), es va continuar mantenint la mateixa tònica de temps amb la que vàrem acabar la primavera meteorològica.
L'aire fred que s'ha mantingut estancat a sobre nostre en les darreres jornades, amb isotermes que ahir dimecres baixaven fins a -18ºC a 5500 metres d'altura, una vegada més ens va deixar un panorama amb nuvolositat abundant i febles precipitacions.
Arrossegades pel vent de component NO que bufa en altura, les precipitacions que van generar-se cap al prelitoral i interior de Girona van anar de pet cap a la costa durant la tarda.
De bon matí, tal com podeu veure a les fotos, el cel ja es presentava dominat pels núvols baixos degut a l'elevada humitat present a les capes baixes de la troposfera, la qual també va ajudar a què durant el dia poguessin crèixer amb força els cúmuls.
En total, a primeres hores del dia hi havien 4/8 Cu i Sc, juntament amb 4/8 Ac floccus. Al llarg del matí/migdia, la presència del sol es va veure acompanyada per la formació d'entre 3/8 o 5/8 Cu i Sc. L'ambient assolellat no va tenir continuació a partir de mitja tarda, ja que a partir de llavors el cel quedà tapat amb 8/8 Cu i Sc, acompanyats de plugim, amb un total de 0,8 mm recollits al centre del nucli antic de Palamós.

Pluja caiguda ahir dimecres 1 de juny al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Verges 5,8 mm., La Tallada d'Empordà 4,7 mm., Les Olives 4,6 mm., Calonge-Mas Pallí 4,4 mm., Castell d'Aro 4,2 mm., Bellcaire d'Empordà 3,4 mm., La Bisbal d'Empordà 3,2 mm., Calonge 3,1 mm., Sant Feliu de Guíxols 3,0 mm., Torroella de Montgrí 2,8 mm., Monells 2,6 mm., Palafrugell 1,6 mm.

Aquest temps inestable anirà clarament a la baixa, almenys a la nostre zona, gràcies a l'enretirada progressiva de l'aire fred en altura cap a l'est.
De fet, per avui dijous s'espera que ens entrin isotermes de -13/-14ºC a 500hPa, tot i que no acabarà de fer net, ja que a Palamós hem d'esperar que encara quedin restes de núvols baixos que en alguns moments del dia poden arribar a tapar el cel.
De cares als dies següents, encara podran crèixer alguns núvols baixos intercalats amb grans clarianes, a més, el pas d'un solc d'aire fred pot tornar a inestabilitzar l'atmosfera durant les tardes del divendres i del cap de setmana, amb possibilitats que pugui caure alguna gota a la nostre zona.
La setmana vinent es preveu que la situació ja es vagi decantant més clarament cap a l'estabilitat pròpia de l'estiu, amb temperatures que aniran marcadament cap amunt, sobretot a l'interior, però a la costa no es descarta que pugui aparèixer algun banc de boira de mar, degut al contrast propi entre l'aigua de mar freda i la bombolla d'aire càlid que ens arribarà, amb isotermes de 20ºC a uns 850hPa.



Imatge del radar meteorològic d'ahir dimecres a les 18:24h. Veiem com plovia a la nostre àrea.


Cel cobert de núvols baixos ahir dimecres a l'hora de sortir les barques.


En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes que van esdevenir ahir dimecres 1 de juny al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 2,1ºC respecte el dimarts i a La Tallada d'Empordà baixà 0,9ºC, per contra, a Monells i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,5ºC. A Palamós la màxima va baixar 0,5ºC respecte el dimarts, a causa dels núvols i al vent fresc de component est.
En aquest sentit, els 22,9ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, es pot constatar com totes elles van pujar amb escreix a tot arreu, degut a la presència dels núvols.
Per exemple, a Monells la mínima va pujar 4,3ºC respecte el dimarts, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 4,1ºC i a Castell d'Aro pujà 3,2ºC. A Palamós la mínima va pujar 2,8ºC respecte el dia anterior.
Els 13,4ºC de Les Olives van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 15,5ºC de Palamós van ser la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 1 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,5ºC (14,0ºC)., Monells 22,0ºC (13,5ºC)., La Tallada d'Empordà 21,5ºC (13,6ºC)., Castell d'Aro 21,0ºC (14,2ºC)., Torroella de Montgrí 20,8ºC (14,2ºC).


Núvols baixos i tímides ullades de sol sobre el mar ahir dimecres 1 de juny a les set del matí. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya i al temps de Meteocat tv.


Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 1 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 19,6ºC, mínima 15,5ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component variable, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció E i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del NE, ENE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h E. Estat de la mar amb marejol (ones de 0,25/0,5 metres), mar de fons del sud., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 19:00h), alçada màxima de l'onatge 1,41 metres a les 19:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016 Pa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 77 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


4 imatges més d'ahir dimecres 1 de juny


La sortida de les barques de pesca a les set del matí, amb núvols baixos tapant el cel i lleugera mar de fons de garbí.


La sortida de les barques de pesca a les set del matí amb núvols baixos tapant el cel i lleugera mar de fons de garbí.


Cel cobert i pluja ahir dimecres a les 19:25h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.


Cel cobert i petita clariana durant la posta de sol d'ahir dimecres. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.