Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 16 de juny del 2016

14 de juny: els cúmuls creixen amb força i més que ho faran

Cel tapat de cúmuls força amenaçadors el passat dimarts al vespre, amb marejol. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)


El passat dimarts 14 de juny, a Palamós es va manifestar una certa inestabilitat atmosfèrica que ens deixà un temps poc definit.
L'entrada d'una massa d'aire fred a les capes mitjanes de la troposfera i un xic d'aire fresc a les capes baixes, així com l'aparició d'un lleuger flux de component est carregat d'humitat, van fer crèixer cúmuls força gruixuts i d'aparença amenaçadora, especialment al matí i a darreres hores del dia, però amb poques conseqüències.
Aquestes nuvolades tan sols van arribar a precipitar un lleu plugim inapreciable durant el matí, a més, al llarg de la matinada del dimecres també s'escapà alguna gota esporàdica que tot just humitejà el terra.
Tot i que a Palamós la precipitació caiguda el dimarts fou inapreciable, en altres indrets de la comarca encara van poder recollir algun litre, amb 7,2 mm a Les Olives, 1,8 mm a La Tallada d'Empordà, 1,6 mm a Verges, 1,4 mm a Monells, 1,0 mm a Bellcaire d'Empordà o 0,3 mm a Castell d'Aro i a Torroella de Montgrí.

Aquest temps que ni acaba deixant-nos pluja ni acaba per portar-nos un temps assolellat, és degut a la posició que ha adoptat en els darrers dies l'anticicló de les Açores. Actualment, el famós anticicló director d'orquestra de l'atmosfera es troba allargat en direcció nord-sud i posicionat més a l'oest del que seria habitual en aquestes dates. Això provoca que ens estigui arribant un potent solc d'aire fred en altura que pot devallar fins als -20ºC a 500hPa entre avui dijous i el proper dissabte. Aquest fet i l'entrada d'isotermes de 7/10ºC a 850hPa, comportarà que les temperatures, sobretot les màximes i cap a l'interior, es mantinguin aturades al voltant dels 24 o 25ºC., fins i tot, durant el dissabte encara podrien devallar un xic més.

Aquest ambient més fresc comparat amb el que hem tingut la setmana passada, també pot venir acompanyat per alguns ruixats tempestuosos cap a l'interior de Girona localment intensos, els quals es farien més destacats durant el dissabte i, fins i tot, també podrien arribar fins a la costa i afectar la nostre vila, deixant-nos al voltant d'una desena de litres. De fet, per avui dijous no es descarta que es tornin a escapar quatre gotes a Palamós, tal com ha passat les darreres jornades.
De cares al proper diumenge i la setmana vinent, veurem que la situació tendirà a estabilitzar-se i tornarà el sol i la calor intensa.


Cúmuls gruixuts amb aspecte amenaçador apareguts el passat dimarts 14 de juny a les 10:35h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dimarts 14 de juny al Baix Empordà, s'observa com el mercuri va baixar a la major part de les poblacions, amb especial èmfasi a l'àrea interior, degut a la presència de núvols i a l'entrada d'aire fresc amb isotermes de 9ºC a 850hPa.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima devallà 3,3ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà va baixar 2,9ºC i a Monells va descendir 1,5ºC. L'excepció es dóna, entre d'altres indrets, a Castell d'Aro i a Palamós, poblacions on les màximes van ascendir 0,2ºC i 0,6ºC respectivament, respecte el dia precedent.
En aquest sentit, els 26,6ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van experimentar comportaments diferents segons el lloc. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 0,7ºC respecte el dia anterior i a la Bisbal d'Empordà descendí 0,2ºC, en canvi, a Castell d'Aro la mínima va pujar 1,6ºC respecte el dia abans i a Monells pujà 0,1ºC. A Palamós la mínima va ascendir 2,2ºC respecte el dilluns.
Així doncs, els 14,6ºC de Monells van ser la mínima més fresca del dia, per contra, els 20,0ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 14 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 25,6ºC (14,9ºC)., Castell d'Aro 25,5ºC (17,6ºC)., Monells 25,3ºC (14,6ºC)., La Tallada d'Empordà 24,7ºC (15,1ºC)., Torroella de Montgrí 24,6ºC (16,0ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 14 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 23,7ºC, mínima 20,0ºC. Estat del cel: al matí domini dels cúmuls gruixuts amb entre 5/8 i 7/8 Cu i Sc, plugim inapreciable., al migdia temps assolellat amb intervals nuvolosos 3/8 o 4/8 Cu i Sc., a la tarda augment progressiu de la nuvolositat, amb entre 4/8 i 8/8 Cu i Sc. Vent: fins les 11:00h va bufar vent de component N, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció E, ESE i SE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del E, ENE i NE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h E. Estat de la mar amb marejol (ones de 0,5 metres), mar de fons del SE., mar endins hi havia de forta maror a maror, mar de fons del nord (onatge sig. de 2,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,69 metres a les 05:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 45%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert de núvols baixos d'aparença amenaçadora el passat dimarts 14 de juny al vespre. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)