Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 12 de juny del 2016

10 de juny: núvols de canvi de temps i calor, però el mercuri afluixa

Altocúmuls castellanus apareguts el passat divendres 10 de juny al migdia, des del Pla de sa Nau. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.


El passat divendres 10 de juny, la calor d'estiu es va tornar a apoderar de la vila palamosina. Per segon dia consecutiu, a Palamós hi va haver una nit especialment càlida que ens deixà una altre nit tropical, amb una mínima de 20,1ºC.
De dia, la presència de nuvolositat a estones molt abundant, juntament amb el vent relativament fresc de component est i nord-est que bufava, vàren comportar que la temperatura màxima devallés 1,3ºC respecte el dia anterior, no obstant, cap a l'interior de la comarca el mercuri encara va devallar més, deixant enrera els valors de 30ºC assolits els dies anteriors. En aquests sentit cal destacar Torroella de Montgrí, indret on la màxima fou 5,5ºC més baixa que la del dijous.

Així mateix, tal com sol succeir normalment, l'arribada del petit canvi de temps que es va produir ahir dissabte, a causa del pas d'una línia d'inestabilitat (vegeu mapa inferior), va anar precedit per l'arribada d'abundants núvols alts i mitgencs que enterboliren l'acció solar, tot i que l'astre rei va ser el clar protagonista del divendres.
De bon matí ja hi havien 7/8 Ci, As i Ac, els quals deixaren una albada rogenca. Amb el pas de les hores va quedar un matí i un migdia assolellat, però amb nombrosos intervals de núvols prims, on hi destacaren els coneguts altocúmuls castellanus que denotaven certa inestabilitat., en total, apareixeren entre  4/8 i 6/8 Ac, juntament amb 2/8 Cu i Sc., també, mirant cap a l'horitzó nord i nord-est, al migdia es van veure grans cúmuls.
A la tarda el sol va anar acompanyat en un principi per només 2/8 Ac, però de mica en mica els núvols van anar en augment fins a deixar 6/8 Ci, As i Ac, a més de 2/8 Cu i Sc.


Mapa de superfície amb fronts de la nit/matinada de divendres a dissabte. Veiem com s'acostava una línia d'inestabilitat.

Si mirem més àmpliament el moviment que van experimentar les temperatures màximes del passat divendres 10 de juny al Baix Empordà, s'observa com aquestes van baixar clarament a tot arreu, gràcies a la presència dels núvols i al vent de component est i nord-est que bufava.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va descendir 5,5ºC respecte el dijous, a La Bisbal d'Empordà baixà 3,7ºC i a Castell d'Aro va baixar 3,5ºC. A Palamós la màxima va baixar 3,4ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 28,9ºC de Calonge van ser la màxima més càlida de la comarca, en canvi, els 24,4ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes també van baixar amb major o menor mesura a totes les localitats. Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va baixar 1,8ºC respecte el dijous, a La Bisbal d'Empordà va descendir 1,7ºC i a Torroella de Montgrí descendí 1,2ºC. A Palamós la mínima va ser 1,3ºC més baixa que la del dia abans.
Els 15,2ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada i els 20,1ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 10 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 27,8ºC (16,3ºC)., Monells 27,6ºC (15,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,6ºC (15,9ºC)., Castell d'Aro 26,4ºC (16,3ºC)., Torroella de Montgrí 25,1ºC (16,4ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 10 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 24,4ºC, mínima 20,1ºC. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component O, NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció ENE, NE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del ENE, NE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del N, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)