Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 5 de juny del 2016

3 de juny: halo solar com a senyal inequívoc de canvi de temps

Cel enterenyinat de núvols cirrostrats i halo solar observat el passat divendres 3 de juny al migdia. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3 (minut 57:01h). Alhora de fotografiar-los és convenient que hi hagi algun objecte tapant el sol, en aquest cas és un fanal.


El passat divendres 3 de juny, al voltant del migdia, a Palamós vàrem poder observar durant uns minuts l'aparició d'un tènue halo solar, conegut popularment com a "cercle al voltant del sol"
Aquest fenomen òptic, es va formar gràcies a la presència d'una capa de núvols alts anomenats cirrostrats, els quals eren un clar indicador del canvi momentani de temps que ens va arribar ahir dissabte.
Malgrat que a la nostre vila només van caure quatre gotes durant la tarda, una vegada més cap a l'interior i prelitoral de Girona la tarda del dissabte va estar marcada per les fortes tempestes, amb un total de 65 mm recollits a Tregurà (Ripollès), 47 mm a Sant Hilari Sacalm (La Selva) o 25 mm a Salitja (Gironès), entre d'altre registres.

Els núvols cirrostrats que enterenyinaren el cel del passat divendres i l'halo solar, a part del canvi de temps, també ens anunciaven l'entrada d'aire fred i humitat en altura, cap als 5500 metres, un dels ingredients principals per veure ploure.

Un halo és un fenomen òptic que consisteix en l'aparició de cercles al voltant del Sol o la Lluna, degut a la refracció i reflexió de la llum quan passa a través dels petits cristalls de gel que hi han en suspensió a l'atmosfera, formant part dels núvols cirrostrats situats a uns 5-10 km d'altura.
La forma i orientació particular dels cristalls són els responsables del tipus d'halo observat. La llum és reflectida i refractada pels cristalls i es pot dividir en colors a causa de la dispersió; els cristalls es comporten com a prismes i miralls, refractant i reflectint la llum del sol entre les seves cares i enviant feixos de llum en direccions particulars.
El més habitual és que aparegui un cercle lluminós de 22º de radi a l'entorn del Sol o de la Lluna.
La seva forma circular i lluminosa al voltant del Sol i de la Lluna el fa molt característic i distingible. Els núvols alts als quals van associats els halos són els cirrostrats, gairebé sempre, la qual cosa ajuda a diferenciar aquests núvols dels altostrats, als quals els halos són gairebé inexistents. A banda dels cirrostrats, també es poden veure halos esporàdicament en cirrus, i amb temperatures baixes s'han arribat a identificar amb el cel cobert d'estrats prims.


Cel enterenyinat de núvols cirrostrats i halo solar observat el passat divendres 3 de juny al migdia.


Així mateix, si ens fixem en les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 3 de juny al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van pujar amb major o menor intensitat a tot arreu, degut al temps assolellat i a l'enretirada de l'aire fred. Per exemple, a Monells la màxima ascendí 2,2ºC respecte el dijous, a La Tallada d'Empordà va pujar 1,7ºC i a Castell d'Aro va ascendir 0,7ºC. A Palamós la màxima va pujar 0,8ºC respecte el dijous.
En aquest sentit, els 26,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,2ºC de Calonge-Mas Pallí i de Sant Feliu de Guíxols van ser les màximes més baixes.

Per la banda de les mínimes, es pot veure com els registres van patir una baixada general degut al cel estrellat i a la manca de vent.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà i a Monells la mínima va baixar 3,0ºC respecte el dijous, i a Castell d'Aro va descendir 2,3ºC. A Palamós la mínima va baixar 1,3ºC respecte el dia precedent.
Els 10,3ºC de Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 15,6ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 3 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 25,8ºC (11,0ºC)., Monells 25,6ºC (10,3ºC)., La Tallada d'Empordà 25,3ºC (11,7ºC)., Torroella de Montgrí 25,1ºC (12,3ºC)., Castell d'Aro 22,5ºC (11,8ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 3 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 21,7ºC, mínima 14,4ºC. Estat del cel dominat pel sol, però al matí aparició de 1/8 o 2/8 Ci., al migdia arribada de 3/8 o 4/8 Ci i Cs, halo solar tènue., a la tarda augment dels núvols prims amb sol o resol, entre 4/8 o 6/8 Ci, Cs i 3/8 Ac. Vent: fins les 08:30h va bufar vent de component OSO, ONO i O, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del SSO i SO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del OSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 13:00h i de 0,35 metres a les 20:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)