Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 8 de juny del 2016

6 de juny: núvols de lleugera inestabilitat, mar plana i màximes de 28ºC

El capvespre ennuvolat del passat dilluns 6 de juny. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)

Aquesta setmana, tal com es preveia, la situació meteorològica ha començat amb un ambient estiuenc, producte de l'arribada d'una bombolla d'aire càlid subtropical, la qual el passat dilluns 6 de juny ens portava isotermes de 15ºC a 850hPa.
Aquest fet i el temps assolellat, es van traduir en unes temperatures màximes que s'enfilaren fins a 28ºC cap a l'interior de la comarca., no obstant això, arran de costa la mica de marinada refresca lleugerament l'ambient, un fet que provocà que la màxima de Palamós "només" arribés fins a 23,3ºC.

A part de les altes temperatures registrades terra endins, l'absència d'isòbares va provocar una manca de vent destacable, la qual cosa ens deixà una mar plana com un mirall, especialment durant el matí.
Aquest temps d'estiu es va mantenir durant ahir dimarts, a més, es preveu que continuï així fins el proper dissabte, quan entraria una massa d'aire més fresc que pot fer baixar les temperatures cap a l'interior de Girona, però a la costa el descens del mercuri no es notaria tant. Tampoc no es descarta que pogués caure alguna gota anecdòtica.

Malgrat la bonança estiuenca experimentada a la nostre vila, el cel ens mostrà alguns indicis que l'estabilitat atmosfèrica no era absoluta, degut a l'aparició d'abundants Altocumulus floccus i Altocumulus castellanus a partir del migdia (vegeu la imatge següent).


Altocúmuls apareguts el passat dilluns a les 15:06h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


L'altocumulus castellanus és un núvol mitgenc que sembla voler desenvolupar-se i adopta l'aparença de merlets que creixen des de la base del núvol. Aquest núvol es pot trobar entre el dos mil i sis mil metres d'alçada.
Els núvols de l'espècie castellanus són un avís d'inestabilitat a nivells mitjans de l'atmosfera (5500 metres d'altura). Solen ser presagi de mal temps, a causa de la convecció que es produeix a la seva superfície, podent fer que aquesta connecti amb les capes inestables de la part mitjana de la troposfera, amb la possibilitat que el següent pas del seu desenvolupament els porti a convertir-se en Cumulonimbus.
Els núvols Altocumulus castellanus també avisen de fortes turbulències als vols aeronàutics.

La inestabilitat que denotaven aquests núvols, degut a la presència d'aire fred en altura, l'escalfament diürn i el forçament orogràfic, va permetre el creixement de potents núvols convectius cap al Pirineu i Prepirineu de Girona. Les grans nuvolades de tarda deixaren 61 mm a Molló-Fabert, 42 mm a Sant Pau de Segúries, 18 mm a Ulldeter i 13 mm a Olot.


Temps assolellat i algun altocúmul amb virga el passat dilluns 6 de juny al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Si analitzem més acuradament les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dilluns 6 de juny al Baix Empordà, s'observa com aquestes van pujar a tot arreu amb més o menys intensitat, gràcies als factors que ja he comentat anteriorment.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 3,5ºC respecte el diumenge, a Torroella de Montgrí va pujar 3,2ºC i a Monells pujà 1,2ºC. A Palamós la màxima ascendí 1,5ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 28,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,8ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més fresca.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes també es van enfilar respecte el dia anterior, amb major o menor força segons el lloc. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 2,3ºC respecte el diumenge, a Castell d'Aro va ascendir 1,0ºC i a Torroella de Montgrí pujà 0,9ºC. A Palamós la mínima va ser 0,3ºC més alta que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 13,4ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 18,0ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 6 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 27,8ºC (14,1ºC)., Monells 27,7ºC (13,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,5ºC (14,2ºC)., Torroella de Montgrí 26,5ºC (14,4ºC)., Castell d'Aro 24,5ºC (14,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 6 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 23,3ºC, mínima 17,2ºC. Estat del cel: matí de sol i entre 1/8 o 2/8 Ci i Ac, virgues., al migdia augment nuvolós amb 4/8 Ac floccus, castellanus i virga., tarda/vespre domini del cel ennuvolat o resol, amb 6/8 o 7/8 Ac, As i Sc. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció E i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del SE, SSE i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del S i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del NNO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 26 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i lleuger marejol a la tarda (ones de 0,2 metres)., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)